2 april 2008 kl 10:59
Visst Henry, det här med mjölksyratröskeln är en förenklad modell av verkligheten. Det betyder dock inte att tröskelkonceptet saknar fysiologisk och praktisk betydelse när det gäller idrottares prestationer och träningsupplägg.
Om du söker på laktattester här på forumet kommer du att se att många personer, speciellt de som lågpulstränat, faktiskt har en grop i laktatkurvan precis innan den börjar stiga snabbt.
På andra hittar man inte en sån tydlig brytpunkt/tröskel, och det är väl därför som man använder 2 mmol/l som brytvärde, alternativt nån komplex algoritm som hittar trendbrottet i kurvan (lactlab använder väl nåt som kallas "Freiburgs free model").
Den fysiologiska betydelsen av den första tröskeln (2mmol) är bla att fettförbränningen är maximal där, men den stängs snabbt ner när laktatet stiger över denna nivå, och musklerna går över till ren glukosförbränning. Håller man sig under denna tröskel räcker kroppens glykogenreserver kanske dubbelt så lång tid, eftersom ca 50% fett används som bränsle..
Din länk innehåller ingen kritik mot den andra tröskeln MLSS, men den kan man å andra sidan inte se i en laktatkurva. Att sätta den till 4 mmol som rutinmässigt görs är dock en förenkling eftersom detta värde varierar individuellt. För att hitta MLSS måste man springa ca en halvtimme i ett antal olika hastigheter, och den högsta hastigheten där kroppen förmår att hålla blodlaktatet konstant i en halvtimme är "tröskeltempo" och motsvarar MLSS
PS Henry. Redigera bort punkten i slutet av din länk så funkar den..