Löpning Övrigt 10 inlägg 6491 visningar

Framfotslöpare- Jo ja tackar.

1985 • Nyköping
#1
16 februari 2012 - 14:37
Gilla
Efter ett och ett halvt år av löpning har jag gått från "hällöpare" med kraftig överpronation till framfotslöpare med väldigt lite pronation till nästan neutral.

Jag sprang på löpband för första gången och filmades för snart ett och ett halvt år sedan, och det var dags att köpa mina första löparskor.
Jag landade på hälen och jag pronerade kraftigt. Jag fick rådet att köpa ett par Nike Zoom structure som skulle kunna vara den mest uppbyggda skon man kan hitta, och den har jag använt sedan dess.

Idag var jag iväg för att se om jag kanske skulle hitta en ny modell och märke för att förnya mig lite.
Jag har försökt att jobba på att springa med framfotsisättning under hela förra året och när jag fick på mig ett par skor som inte var så uppbyggda så ser jag till min förvåning att jag knappt sätter i hälen alls. Inte heller så mycket pronation.

Han i butiken sa till och med att jag är en klassiskt framfots löpare!!! Det tackar jag för. :-)

Kom därifrån med ett par Saucony Hurricane 14. Något stapil sko med ett drop på 8mm istället för 12mm.
Jag hoppas att dessa skor ska göra mig ännu lite bättre på framfots isättningen och det är ett steg mot lite mer minimalistiskt.

Jag kan nu i alla fall kalla mig för framfotslöpare :-)
1952 • Varberg
#2
16 februari 2012 kl 15:38
Gilla
Kul. Visar som i så mycket annat att tekniken är nr 1. Jag började på eget bevåg att sätta i framfoten mer för drygt 10 år sedan när jag fick svåra knäbesvär. Bytte från pronationsuppbyggda Asics till neutrala, men väldämpade Nike Pegasus och numera Nike Vomero. Är väl sådana som kallas för "tjockskor", men de går både fort och skonsamt :-))
1985 • Nyköping
#3
16 februari 2012 kl 16:03 Redigerad 16 februari 2012 kl 16:03
Gilla
En annan sak som är roligt med det hela är hur alla "vet hur det är".
Jag har ju bla varit hos en ortoped tekniker där jag frågade om pronationen var något man kunde träna bort. Eller åt minstonde minska genom att träna.
Det var omöjligt enligt honom. Att kroppen är byggd på det sättet den är, kan man inte ändra på.
Kanske fortfarande stämmer, men man kan i alla fall med teknik förändra mängden pronation kraftigt.
1969 • Stockholm
#4
16 februari 2012 kl 16:35
Gilla
Alexander: hade du problem av din pronation eller såg det "illa" ut på film bara? Jag pronerar, men likt Pippi med sina fräknar, så trivs jag med det. Sprungit mina sista 150+ mil i Saucony Kinvara och Peregrine, men landar på hälen gör jag fortfarande... Men det är väl bra det som funkar bra menar jag! :-)
1985 • Nyköping
#5
16 februari 2012 kl 16:37
Gilla
Jag hade problem med mina benhinnor när jag började löpträna. Detta löstes med platåskor och inlägg.
Så här i efterhand så kan jag tro att det kanske bara var så att jag var så otränad och att jag ville för mycket för fort. Men det svaret kan ingen annan tjäna pengar på :-)
Marcus Löfblad
1972 • Alingsås
#6
16 februari 2012 kl 18:45
Gilla
Saucony Hurricane 14 är ju en väldigt stabil sko. Jag har själv Saucony Hurricane 12 och är mycket nöjd med dom, men det är ju ingen sko för framfotslöpning tycker jag. Nu är ju iofs modell 14 lite annorlunda med droppet, men ändå väldigt stabil.
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#7
16 februari 2012 kl 23:33
Gilla
Efter att ha haft diverse fotproblem typ hälsporre som jag försökte bota med väldämpade skor med pronationsstöd och inlägg har jag nu helt gått över till lättviktsskor utan inlägg (inte ens dem som följer med skorna) omväxlande med FiveFingers fothandskar. Har inte längre den typen av problem. Känner av lumsken ibland, men de problemen har också minskat. Om jag någon gång kör med mina gamla - men inte särskillt slitna - väldämpade skor med inlägg får jag ont direkt! Detta med pronationsstöd och massa dämpning.... Varför skall just foten bäddas in i en massa stöd som förhindrar att foten rör sig naturligt och inte tränas för att bli starkare? Det går inte riktigt ihop! Det är väl så att det fungerar med god dämpning och pronationsstöd för en del. I så fall är det ju bra & fortsätt med det, men för mig har det inte fungerat.
1969 • Åkersberga
#8
17 februari 2012 kl 04:03
Gilla
Grattis!
Jag var inne i den där svängen för några år sedan, med allt fetare och dyrare skor och jag var på vippen att gjuta sulor, var bara lat- och snålhet som höll tillbaka. Hade en mycket kraftig hälisättning med ordentlig pronation på ena foten.
Just när jag skulle till att boka tid började jag och min fru prata om det där, att det liksom inte kändes rätt, ska det vara så här att när vi passerat tonåren kan vi helt plötsligt inte springa längre utan en massa high-tech hjälpmedel? När man var liten sprang man ju som en galning i det som råkade sitta på fötterna; dobbskor, träskor eller ingenting alls.
En dag när jag var ute o sprang med mina stadiga 400-grammare o var fullständigt uttråkad tänkte jag på känslan jag hade förr när jag tränade sprint. Den där höga, lätta, rappa känslan som tålöpning med riktigt bra fäste ger. Så jag provade att jogga på tå sista 2km och kom hem med ett leende på läpparna!
Det var 3 år sedan och jag har inte sett tillbaka en enda gång, förutom att känna "hur f-n tänkte jag?"
Sen 2 år har jag snöat in på barfotalöpning, men det är en annan story.
Lycka till med löpningen!
Stefan
1979 • Kalmar
#9
17 februari 2012 kl 08:10
Gilla
Sorry för lite OT och risk för att det tipsats om denna innan. Men jag höll på att garva läppen av mig...

Sh*t barefoot runners say http://www.youtube.com/watch?v=NPdb7ZDJKS4
1985 • Nyköping
#10
17 februari 2012 kl 08:28 Redigerad 17 februari 2012 kl 08:28
Gilla
Haha... Det var sjukt roligt.
Jag är ingen barfotalöpare och kommer nog aldrig att bli det heller men jag anser att framfotsisättning fanns långt innan man började snacka om barfotalöpning. Det är väl snarare olika tekniker och har inget med djur och stenåldern att göra :-)

Hurricane är visserligen en ganska uppbyggd sko men droppet från 12 till 8 och skillnaden i vikt säger ändå en del om hur betydligt mindre uppbyggd den är än Nike skon jag nämnde. Den är betydligt mjukare än Niken.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.