Löpning Träning 20 inlägg 7436 visningar

Trycka ifrån med foten ?

1972 • Dalsjöfors
#1
7 december 2011 - 11:31
Gilla
Har sprungit lite över 1 år nu och det går sakta men säkert framåt. Lite för sakta men det är väl vanlig iver kan jag tänka när man är lite talanglös som en annan.
En sak som slår mig när jag är ute är att jag INTE trycker ifrån något med foten när jag springer utan foten gör bara sin normala rörelse liksom. Bör man skjuta ifrån eller träna upp detta ?Jag märker ju att det går lite snabbare när man försöker skjuta på men jag orkar ju inte göra det spec länge. Frågan är kanske lite otydlig men jag hoppas ni förstår vad jag menar.
Richard Eriksson
1965 • Malmö
#2
7 december 2011 kl 11:44
Gilla
Gör du ngn löpteknik? Med det menar jag höga knän, "skipping", bakåtkick etc? Alla sådana övningar stärker de muskler som man använder när man springer, bl.a. i frånskjutet. Om du letar på marathon.se så tror jag att det finns några bra filmer med Anders Szalkai som är informativa. Annars kan du säkert hitta några på youtube.
För självklart använder man foten vid frånskjutet, tillsammans med bl.a. vaden, men det räcker inte alltid att endast köra löpning för att optimera detta. Eftersom det är så svårt att veta, som lekman, vad det är man specifikt bör stärka är det troligvis lättare att köra ett par sådan övningar åtminstone en g i veckan, efter ett tag tror jag att du kommer märka skillnad utan att egentligen veta exakt vad det är du stärkte.
Men det viktiga är ju att det blir bättre, eller hur.

Lycka till.
Robin
2008 • Götet
#3
7 december 2011 kl 12:19
Gilla
det mesta kommer från landningen för mig, blir lite smått framåt för att foten ska lämna marken. här är en bra film på hur det ska ut: http://www.youtube.com/watch?v=I9ifeglpZcE
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#4
7 december 2011 kl 12:51
Gilla
Jag säger emot Richard ovan, anser inte att man skall lägga någon särskild vikt på frånskjutet.
Det låter bra som du skriver, att "foten gör sin normala rörelse liksom".
Då gör du rätt, anser jag.

För mig är det viktigt att:
- Ta korta steg så att jag landar med den främre foten nära under kroppen. Då bromsar jag inte vid varje landning.
- Hålla hög stegfrekvens (samma anledning)
- "Falla framåt", dvs låta gravitationen som är en gratis kraft dra mig framåt istället för att jag skall behöva skjuta mig framåt (vilket stjäl energi)
- Snabbt lyfta stödfoten uppåt/framåt så att stegfrekvensen hålls hög, dvs sträva efter så kort markkontakt som möjligt
- Landa på framfoten för att inte bromsa i landningen
- Rikta energin framåt med minimal rörelse i sidled eller upp/ner

Om man får till alla komponenter ovan så går löpningen av sig själv med väldigt lite energiåtgång.
Gravitationen drar dig framåt och det som hindrar dig från att falla till marken är att du hela tiden tar snabba steg med minsta möjliga bromseffekt.

Kika på filmlänken ovan eller på andra videoklipp där duktiga löpare springer.
Observera att de vid sprint lyfter knäna och även bakre foten väldigt högt för att komma upp i den höga hastigheten (=längre steglängd) Vid långsammare/längre löpning måste man spara på energin och behöver/bör inte röra benen lika mycket.

Det finns två sätt att springa snabbare: antingen genom längre steg eller högre frekvens.
Att öka steglängden slukar generellt mer energi än om man tar fler/snabbare steg.
Givetvis inom rimliga gränser, man brukar säga att runt 180 enkelsteg/minut är optimalt.

Du kan fortfaarnde göra bl.a. de klassiska övningar som Richard nämner för att stärka musklerna du använder, men jag anser som sagt att du inte behöver fundera över själva frånskjutet utan låta det komma som en naturlig konsekvens av de övriga komponenterna i löpsteget.
1972 • Dalsjöfors
#5
7 december 2011 kl 13:00
Gilla
Låter ju toppen om det är som du säger Gustaf, då är det ju bara att köra på och tänka på hållningen mm som du säger. Jag har redan en kort steg (korta ben) och stegfrekvensen är runt 180 så lite mer teknikövningar så kanske man inte behöver tänka på frånskjuten alls.
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#6
7 december 2011 kl 13:15
Gilla
Om man tänker efter lite så innebär ju ett frånskjut att du förflyttar dig mer uppåt än framåt. Inte så effektivt. Gustafs råd är alltså de du ska lyssna på. :)
Ulf Mårtensson
1958 • Borås
#7
7 december 2011 kl 18:00
Gilla
Var på en Kurs med Markus S, Pose-metoden. Han var helt klar, inget frånskjut! Lyssna påGustaf ovan. Vill bara tillägga en sak, slappna av i fotleden!!
1974 • Upplands Väsby
#8
7 december 2011 kl 18:48
Gilla
Det är väl just här som Pose-metoden skiljer sig från vissa andra mer traditionella tekniker? Alla skulle väl inte hålla med, brukar inte t e x Szalkai säga att han kör med frånskjut?
1984 • Göteborg
#9
7 december 2011 kl 21:26
Gilla
Nej Tobias, alla skulle definitivt inte hålla med. Och ja, Szalkai säger/skriver att det är viktigt att jobba med ett ordentligt frånskjut.
Jag är dock osäker på vad han egentligen menar, även om jag har mina aningar; att han faktiskt menar att ett aktivt frånskjut där man tar i med foten och tårna för att skjuta sig framåt och uppåt. Han kan också mena att man ska skjuta benet framåt uppåt utan att skjuta ifrån med foten, men i så fall formulerar han sig dåligt.

Jag har tänkt och testat mycket angående det här med att skjuta ifrån eller inte och har faktiskt lite svårt att hålla med om vissa saker inom Pose, eller i allafall det jag lärt mig om Pose från olika källor på Internet. Löphastigheten skall enligt Pose (främst?) regleras av hur mycket man lutar sig framåt. Det är detta jag inte tycker fungerar riktigt i praktiken. Att flytta tyngdpunkten framåt hjälper mig naturligtvis att accelerera, men jag måste ändå öka frånskjutet.

Desto snabbare jag springer, desto mer måste jag skjuta ifrån annars blir stegfrekvensen helt orimlig. Allstå, desto snabbare jag springer desto längre och högre måste jag studsa i varje steg.

Vid vanligt joggtempo för mig, 5.00 /km har jag drygt 190 steg per minut. På en kilometer blir det 190 * 5 = 950 steg. Detta blir en steglängd på drygt 1,05 meter. Vid 4.00 /km går mina steg per minut upp till runt 200 och en steglängd på cirka 1,25 meter. Skulle jag inte öka steglängden från 5.00 /km till 4.00 /km och bibehålla 1,05 meter per steg skulle jag behöva ta ~238 steg per minut. Vid 3.30 /km skulle denna siffra bli ~272. Och nu är jag absolut uppe i en enligt mig orimlig stegfrekvens. Även vid 238 känns det lite smått galet.

Det är här jag tror Szalkai kommer in när vi pratar frånskjut. För att få springa snabbare måste du skjuta ifrån mer, ta längre steg och studsa högre. Detta är naturligtvis mitt egna, lekmannamässiga resonemang. Kanske någon kan reda ut det hela.
1960 • Södermalm
#10
8 december 2011 kl 02:10
Gilla
Det är feltänkt att hastigheten beror på steglängden och stegfrekvensen. Hastigheten beror på accelerationen. Steglängden blir en konsekvens av hastigheten och stegfrekvensen. Även stegfrekvensen beror i viss mån på hastigheten.

Acceleration får man genom att förskjuta tyngdpunkten framåt i förhållande till foten, så att kraften riktas mer framåt.

Högre hastighet kräver ett rappare frånskjut för att foten är i marken kortare tid. Men totalt sett blir inte frånskjutet större.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#11
8 december 2011 kl 06:33
Gilla
Det går också bra och leva efter fysiska lagar. Det är drivet i marken som tar dig framåt. Ju hårdare driv ju jobbigare blir det, men även högre fart. Där efter kan man börja sålla bland onödiga energi slösande rörelser och slitningar.
1969 • Stockholm
#12
8 december 2011 kl 08:07
Gilla
Åh, har vi dragit igång en sån här igen? Och ingen sa till mig? :-) Om vi ändå håller på och inte håller med, så skulle jag vilja passa på att inte hålla med Gustaf då:

"- Ta korta steg så att jag landar med den främre foten nära under kroppen. Då bromsar jag inte vid varje landning."

Den här tycker jag är fånig; den skulle innebära att de flesta löpare bromsar vid VARJE landning, vi skulle vara en armé av elitklasslöpare om vi bara tog kortare steg eller?

"- "Falla framåt", dvs låta gravitationen som är en gratis kraft dra mig framåt istället för att jag skall behöva skjuta mig framåt (vilket stjäl energi)"

Det här innebär att du måste ersätta lägesenergin efter varje steg, d.v.s. rikta kraften uppåt, vilket går stick i stäv med:

"- Rikta energin framåt med minimal rörelse i sidled eller upp/ner"

Anledningen att jag orkar ta denna diskussion igen är att dessa punkter upprepas gång efter annan i syfte att (?) de ska bli "sanningar" ingen har dock visat eller övertygat att det skulle förhålla sig så...
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#13
8 december 2011 kl 10:12
Gilla
Thomas: Är detta dina egna åsikter du vädrar eller har du någon källhänvisning till dina påståenden? Har du genomgått nån form av löpskolning eller studerat löpteknik/biomekanik? Du verkar mest störa dig på teorier som du själv inte riktigt förstår eller har provat på.
1960 • Södermalm
#14
8 december 2011 kl 10:40
Gilla
Lars, problemet är att drivet i marken är riktat mest uppåt. Om du bara applicerar mer kraft, så kommer du mest bara högre upp. Och det vill du inte. Därför är det effektivare att förskjuta tyngdpunkten framåt så att frånskjutet riktas mer framåt när du vill accelerera. Helt i enlighet med mekanikens lagar. Om du känner efter nästa gång du springer så märker du nog att det är så du gör när du accelererar. Det känns som att man också behöver ett hårdare frånskjut, men det handlar egentligen om att foten är i marken kortare tid när man har högre fart, och då måste man momentant applicera mer kraft för att få samma totala frånskjut.

Thomas, har du inte förstått att alla löpare bromsar i varje landning?
Vilken kraft är det i så fall som hindrar dig att fortsätta framåt i evighet när du väl har fått upp farten? Luftmotståndet är nästan försumart när man springer i motionärsfart på lång distans. På löpband är luftmotståndet noll.

Tyvärr blir man inte elitlöpare bara för att man bromsar lite mindre. Man blir lite effektivare, men skillnaden är inte jättestor. Det är tyvärr fortfarande så att träning är särklassigt mest avgörande för resultaten.
1969 • Stockholm
#15
8 december 2011 kl 11:40
Gilla
Leif: det blir väl lite omvänd bevisbörda eller? Påstår man att gravitationen drar framåt och att det är "bättre" för gemene man att ta kortare steg, så får man väl visa det också? Det räcker inte med att hänvisa till att det upprepats många gånger. Prova också att applicera din första fråga på Gustafs inlägg ovan; det innehöll många fler obackade påståenden än mitt.

Klas: missförstå mig rätt, jag menar naturligtvis att det (aningen) längre löpsteget inte innebär en så pass mycket större inbromsning än det kortare att det blir praktisk skillnad. Precis som du säger i avslutet; mitt argument var att det är väldigt många som springer "oskolat" strax under elit, jag undrar då om de skulle få sån fördel av att öka stegfrekvens att de skulle ta steget upp?
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#16
8 december 2011 kl 12:51
Gilla
Är det verkligen många som springer "oskolat" strax under elit? Vad har du för grund för det? Gissningsvis har de flesta på den nivån en så pass bra löpteknik att de justeringar de skulle tänkas kunna göra skulle påverka väldigt lite. För motionärer gissar jag att löpteknik kan påverka lite mer. Främsta skälet för mig att springa med lite kortare steg är dock inte för en eventuell fartökning, utan för minskad skaderisk. Ju längre fram benet sätts framför kroppen, desto högre borde kraften upp i benet bli. Mitt knä har i alla fall märkt av en skillnad.
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#17
8 december 2011 kl 13:42
Gilla
Thomas: Ja, du, det har ju forskats en del i detta och du kan ju läsa mer t.ex. här: http://www.bgmsanalys.se/pose/pose.htm
Och tittar du på eliten i t.ex. ett maraton så ser du att de tillämpar denna typ av löpteknik när de springer. Testa att räkna stegfrekvensen på gossarna i täten får du se. Att de har längre steg än oss beror på att de springer så djävulskt mycket snabbare. För oss lekmän kan det ju vara svårt att göra en korrekt analys, men jag vill ändå tro att en såpass utbredd löpteknik har grund för vad den påstår, snarare än dina trotsiga "motargument".
1981 • Göteborg
#18
8 december 2011 kl 13:58
Gilla
Tommy:
Jag håller helt och hållet med Gustaf.

Blir även förvånad att ingen skriven om bålens betydelse, om du kan få en stark bål ( mage, ländrygg). Så får du mycket gratis när du springer som te x hållning, andning, höften etc
1969 • Stockholm
#19
8 december 2011 kl 17:03
Gilla
Leif: du får självfallet tro precis vad du vill, jag kände att den här diskussionen snabbt gick in i samma varv som vi dragit den så många gånger redan och då du börjat redan nu med att kalla mina inlägg för "trotsiga "motargument"" tror jag den här degenererar ännu fortare än de brukar. Du får hoppa på Rickard eller någon annan här uppe som tror att man behöver skjuta ifrån lite. Vet inte vad jag tänkte på som gav mig i detta igen...
1966 • Holmsund
#20
8 december 2011 kl 17:19
Gilla
OOps jag har fått problem med att jag sjuter ifrån så mycket att mina skor slits framtill onormalt mycket springer jag på ett felaktigt sätt?då
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.