25 juli 2011 kl 12:04
Med tröskelträning brukar man avse träning som företas i en fart som man maximalt kan hålla i en timme under tävlingsförhålllanden. Vid den farten är laktatnivåerna i blodet förhöjd men konstant. Det finns oneighet om betydelsen eller ens den fysiologiska riktigheten av "tröskelfart" så det lämnar jag därhän.
Poängen är att man kan träna i denna fart på flera olika sätt. Ett sätt är tempo (eller snabbdistans) som är 20-40 (rent av längre) minuter stadig löpning. Man kan också dela upp löpningen i kortare delar där man springer från tusen meter och upp till 20 minuter åt gången. Det kan vara lämpligt med en vila på 1/5 av tiden man löper (5 min löpn - 1 min vila). Denna typ av träning är viktigt för att klara att hålla ett högt tempo en längre tid i t.ex. millopp eller halvmara oavsett den fysiologiska bakgrunden.
Det som är förvirrande är att även sk intervaller utgörs av upprepade löpningar med vila emellan. Vanligtvis avses med intervaller, en högre löpfart än vid tröskelträning (lite snabbare än 5000-metersfart). Löpningarna bör vara max fem minuter. Vilan kan vara upp till lika lång som löptiden (oftast något kortare). Det viktigaste är att man kan bibehålla lika hög fart genom alla repetitioner, annars har man sprungit för snabbt. Denna typ av träning är effektiv för att snabbt höja sin förmåga på sträckor upp till halvmara.
Till frågan: Både typerna av träning är bra för ditt mål. Om du inte har tränat så mycket snabb träning tidigare är det bäst att börja med tröskelträning eller fartlek (där du varierar olika farter helt improviserat). Om du sedan når en platå med den träningen kan det vara en god idé att köra en del "intervallträning". Hoppas jag har gjort dig något klokare på dessa förvirrande termer. För mig har denna uppdelning varit ett hjälpsamt verktyg. Låt dig dock inte hindras i din egen kreativitet - träna som du känner passar dig bäst!