Löpning Kost & Näring 32 inlägg 1743 visningar

LCHF

1970 • Hovmantorp
#1
29 juli 2010 - 09:42
Gilla
Jag har börjat med LCHF /Low Carb High Fat) och hållt på 1,5 vecka. Tänkte att kan Colting så kan jag... Man mår prima men det går tungt att springa, har blivit tillsagd att det är övergående så jag ska verkligen ge det en chans. Jag är dock en gammal kolhydratpundare så jag har svårt att vänja mig vid tanken att man ska kunna klara sig utan några direkta tillskott under längre pass. Har egentligen ingen direkt fråga men är nyfiken på om det finns många som har provat på LCHF och vad det finns för erfarenheter/synpunkter.
< < < 1 2 > > >
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#2
29 juli 2010 kl 10:14
Gilla
Har också testat ett par ggr, men jag grejar inte träningen. Jag tror man får revidera det hela till lite mindre kolhydrater och av långsam sort. 30-40 år av en viss kost tar man inte bort på en kvart. Särskilt inte om kroppen ska prestera och reparera sig kontinuerligt. Högst individuellt förmodligen.
Vad gäller Colting så tror jag att han får i sig mer kolhydrater än det kan ge sken av, särskilt under prestationer. Men det är bara min gissning.
Åsa
1983 • Fagersta
#3
29 juli 2010 kl 10:32
Gilla
Peter: Skönt att nån vågar skriva det. Jag tror också han äter mer kolisar än vad man tror/ser...
1975 • Hässelby
#4
29 juli 2010 kl 10:47
Gilla
Fast Colting äter inte LCHF. Däremot menar han att att raffinerat socker, mejeriprodukter, mjöl och gryn inte är mat som vi ska använda i allt för stor utsträckning, utan antingen utesluta, minimera eller välja att äta vid rätt tillfälle. Kolhydratrika livsmedel som rotfrukter och frukt har han inget emot (dessutom tycks det slinka ned en och annan semla och en hel del sportdryck). Sedan är han mycket noga med att äta långsamma kolhydrater före träningspass och fylla på med snabba kolhydrater direkt efter träning.
http://www.colting.se/pdf/bt/bt_den_nya_idrottsmaten.pdf http://www.kostdoktorn.se/intervju-med-jonas-colting-del-2 http://www.runnersworld.se/artiklar/ata-for-att-vinna.htm

För att inte känna dig seg så kanske du ska snegla lite mer på vad Colting faktiskt äter? Jag tycker att han verkar äta väldigt vettigt (även om jag själv gillar spannmål och gärna väljer det eftersom jag tycker att jag mår bra av det).
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#5
29 juli 2010 kl 13:01
Gilla
Då är jag med Johanna och Colting.
Inte utesluta kolisar men kvalitet!
Valter Johansson
1962 • Umeå
#6
29 juli 2010 kl 13:25
Gilla
Precis som Johanna skriver väljer Colting att använda mer kolhydrater vid vissa tillfällen. Som tävlingsmänniska försöker han att vänja kroppen att i allt större utsträckning förbränna fett. Sedan använder han sig av kolhydratuppladdning för att bättre kunna utnyttja den ökade energin i tävlingar.

Även om det inte är farligt med "train low - compete high så tror jag inte att det är den nyttigaste kostmetoden i längden. Ska man orka träna måste kroppen återhämta sig bra. Då behövs såväl fett, protein som kolhydrater.

Vi har ju de senaste 10 åren fått betydligt bättre insikt om kolhydraternas negativa inverkan samt att fett inte alls är så skadligt som det tidigare sagts.
Då tycker jag att det är tråkigt att så många väljer så strikta varianter av dieter, oavsett om de kallar det för GI, LCHF eller något annat. Kolhydrater har ju fortfarande sina positiva sidor och bör inte uteslutas helt.

1970 • Hovmantorp
#7
29 juli 2010 kl 13:49
Gilla
Många intressanta synpunkter och jag håller nog med lite av de flesta. Själv ska jag vara lite strikt ett slag för att kunna göra en egen utvärdering. Hittils är det löjligt enkelt att köra lågintensivt i över 2 timmar och inget direkt sug efteråt heller. Men supertungt att göra något mer explosivt. Funderar redan nu på upplägget inför Vasaloppet som kan bli mellan 6,5-8,5 timme. Kolhydrat eller inte? Snälla, fortsätt tycka till.
1978 • Göteborg
#8
29 juli 2010 kl 14:36
Gilla
Som det redan påpekats i tråden så äter Colting inte enligt LCHF, han äter stenåldersmat. Är alltså inte alls rädd för kolhydrater, men väljer dem noggrannt. Allt raffinerat går bort direkt.

Jag har under ett par veckor gått över till LCHF-kost, och tränat. Det var väldigt tungt i början, speciellt på tempopass. Men nu har kroppen vant sig och jag märker ingen skillnad mot innan.
1970 • Hovmantorp
#9
29 juli 2010 kl 16:47
Gilla
Låter bra att det bara är en övergångsfas Martin, men hur går det vid längre pass? Tar du något annat än vatten då?
1969 • Uppsala
#10
29 juli 2010 kl 16:58
Gilla
Själv övergav jag LCHF för en vecka sedan efter att ha kört strikt i lite drygt fyra veckor. Har aldrig mått så bra i hela mitt liv!! Jag hade också hört att träningen skulle gå lättare efter ett tag men under mina fyra veckor märkte jag ingen förbättring alls. Stod inte ut att lufsa fram i 6:10-tempo med 170 i puls och inte ens orka springa snabbare nu när hösttävlingssäsongen närmar sig. Därför gav jag upp LCHF för den här gången men planerar att återuppta det i november när tävlingarna är överstökade. Igår kunde jag springa mitt första pass i normalt tempo igen. Kändes underbart!

Om ni inte har några tävlingar förestående så rekommenderar jag varmt att prova!! Framför allt rekommenderar jag läsning om dieteten, tex. boken "Fettskrämd".

Från och med nu tänker jag käka kvalitetsmat (läs Coling!) och inte längre vara rädd för oprocessat fett.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#11
29 juli 2010 kl 17:34
Gilla
Roadrunner:
Förstår jag dig rätt om du mådde väldigt bra av LCHF men presterade för dåligt på träning?
I så fall är ju "kolhydrater med kvalitet och ingen processad mat" rätt väg att gå. Eller åtminstone en bra medelväg om man nu tycker som jag. Har läst och blivit inspirerad av Colting, och det är sund och naturlig mat som gäller.
Valter Johansson
1962 • Umeå
#12
29 juli 2010 kl 19:33
Gilla
Men Roadrunner är det inte bättre att successivt hitta en medelväg mellan LCHF och din normala kosthållning som du kan använda dig av året om. Då kan du säkert hitta en nivå där kosten ger dig positiv känsla samtidigt som du faktiskt orkar med träningen. Att sedan justera den lite grann beroende på träning och tävling samt din ev tillvänjning av kosten måste ju bli lättare om det inte blir så extrema skillnader.

Själv utgår jag från GI-tänkande med mestadels långsamma kolhydrater men om jag tränar hårdare utnyttjar jag snabbare kolhydrater. Detta ger mig möjligheten att äta varierat samtidigt som kolhydratmängden kan hållas på en lämplig nivå. Bara för att jag äter snabbare kolhydrater emellanåt behöver jag ju inte äta det i stora mängder.

Men det kan ju också tänkas att din träning under LCHF-perioden kommer att ge dig positiva effekter, fysiskt eller mentalt, i höstens tävlingar. Dela gärna med dig av dina erfarenheter i så fall.
1978 • Göteborg
#13
29 juli 2010 kl 21:02
Gilla
Vad menas med längre pass? Jag brukar aldrig ta in extra energi under mina pass. Men springer hellre aldrig 3 mil...

Man kan göra energibars själv. med blandade nötter och kokos.
http://www.marksdailyapple.com/cocoa-and-coconut-snacks/

Men tanken med LCHF är ju att lära kroppen ta av fettreserven, och då skall ju inte samma behov av att fylla på med energi finnas.
1969 • Uppsala
#14
29 juli 2010 kl 23:06
Gilla
@Peter H Nilsson: ja, då förstår du mig rätt.

@Valter: Jag har inte helt återgått till min vanliga kost. Vissa lchf-inslag finns fortfarande kvar. T ex så utgör fett en större andel av mitt totala energiintag än tidigare. Kolhydraterna jag får i mig är främst av det långsamma slaget och räcker gott för att hålla mig igång i löpspåret. Det är den "medelväg" jag tänker hålla mig till i fortsättningen. Har inte bestämt om jag ska återgå till strikt lchf senare, men det är frestande för hälsans skull. Som sagt... jag mådde prima i de flesta avseenden och den enda anledningen till att jag lade ner dieten var att jag inte stod ut med att springa mer än en minut långsammare per kilometer vid normal ansträngning. Det var INTE roligt, framför allt nu inför höstens tävlingar. Jag märkte ju ingen förbättring alls vad gäller effektivare fettförbränning under de veckor jag körde lchf. Säkert gav jag upp för fort men jag har en ganska otålig läggning... :-)
Johan Renström
1965 • Härnösand
#15
30 juli 2010 kl 00:42
Gilla
Ett sätt att träna upp fettförbränningen är att springa före frukost någon gång i veckan. Det är jobbigt och det är poängen. Stress leder till anpassning och cellerna klarar mer stress. Men ska man bara springa kortare lopp är det ju ingen poäng. Kolet i kolhydrater är mer lättillgängliga och kräver mindre syre än kolet i fett så vill man springa fort är det bättre att köra på kolhydrater.
1970 • Hovmantorp
#16
30 juli 2010 kl 11:10
Gilla
För mig är ett långpass runt 15km med lite hyffsat tempo eller lågintensivt över 2 tim. Med vanlig kost vill jag då gärna ha med lite Vitargo sportdryck. Med LCHF har jag hittils inte känt behov under lågintensiv träning, jag funderaar ändå på hur det ska bli under vinterns skidåkning som lätt bli ett par timmar i taget. Samtidigt väntar jag med späning på när farten ska komma tillbaka för man mår kanon med denna kosten.
1971 • Ytterby
#17
2 augusti 2010 kl 00:35
Gilla
Har inte testat LCHF, men märker stor skillnad på både tempo och träningsglädje om jag laddat med en tallrik pasta jämfört med måltider med lägre kolhydratsinnehåll. Dessutom behöver man fylla på med både KH och protein efter ett snabbare pass - för att kroppen ska få optimala förutsättningar för återhämtning.
Här kan du läsa mer: http://www.kajsaasp.se/dietist/kolhydratladdning_38.html

Lycka till!
/Kajsa
1978 • Göteborg
#18
2 augusti 2010 kl 08:28
Gilla
Kajsa! Jag anser inte att ditt inlägg hör hit, det är gravt OT. Att kolhydratuppladdning fungerar tvivlar jag inte på, och håller med om att det är skillnad på hur man ätit.

Men att äta LCHF/stenålderskost innebär att lära kroppen ta av fettreserverna istället för glykogen. På så sätt slipper man kolhydratladda.

/Martin
1969 • Stockholm
#19
2 augusti 2010 kl 09:37
Gilla
Nu tog du väl i Martin, orginalinlägget ställer ju inte ens någon fråga och det är rätt vanligt på jogg att diskussionen grenar ut sig en del och trådar lånas för fortsatt (relaterad) diskussion i en lite annan riktning än ursprungsfrågan efter ett tag...
1971 • Ytterby
#20
5 augusti 2010 kl 10:27
Gilla
Martin!
Inte meningen att trampa på några ömmar tår - ville bara belysa att vi faktiskt behöver kolhydrater. Och varför. Speciellt eftersom många av de tidigare inläggen handlar om att man upplever att man inte kan springa speciellt fort utan KH. Turbon funkar inte med fett som bränsle - tyvärr.
Lycka till allihop - med eller utan KH.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.