Löpning Träning 37 inlägg 1161 visningar

Hur jämförbara är mina löpbandsrekord?

Jooonas
1981 • Örebro
#1
17 december 2009 - 22:41
Gilla
Springer på löpband nu under vintern och har kommit igång väldigt bra, springer ofta och slår mina rekord ofta. Men hur jämförbara är mina rekord med när jag springer ute? Har ingen lutning på löpbandet, men å andra sidan styrketränar jag en del innan varje löpning, så jag tröttar ut mig lite.

Vilket rekord är bäst?
22:05 utomhus
eller
20:52 på löpband

Eller... vad skulle 20:52 på löpband, bli utomhus?
< < < 1 2 > > >
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#2
18 december 2009 kl 00:33
Gilla
Antar att du springer 5 km. (Jättebra tider.) Det är ju alltid lättare att hålla ett visst tempo när man springer på löpband eftersom motorn gör jobbet (håller tempot) åt en. Sedan är det ju förstås roligare att springa utomhus så det är väl en prestation i sig att man står ut med ledan inomhus. Fast jag blir nog mer imponerad av utomhusrekord då jag tycker att träning på löpband är alldeles för statisk, särskilt om man inte varierar lutningen. Det beror ju också lite på vad det är för typ av band man springer på, alla är ju inte lika.

P.S. Jag har märkt att min löpstil blir lidande när jag springer inomhus då jag har en tendens att snegla på displayen hela tiden i stället för att fästa blicken framåt, och så måste jag hålla armarna högre (stela axlar) för att inte slå i handgreppen som sitter framför mig.
Sven Andersson
1966 • Kista
#3
18 december 2009 kl 09:01
Gilla
"Det är ju alltid lättare att hålla ett visst tempo när man springer på löpband eftersom motorn gör jobbet (håller tempot) åt en."

Bara kvalificerad fördom. Förmodligen uppståndet pga att någon (du?) springer på felkalibrerat band och utan minst 1% lutning för att kompensera för uteblivet fartvindsmotstånd.
1967 • www.sapiens.se
#4
18 december 2009 kl 09:11
Gilla
Utomhus finns det kupering, väder, vind och olika underlag. Så frågan faller där. Bandtider är bandtider. När det gäller gymens band så är det väl lite sådär när det gäller kalibrering.

Rekord slår man med fördel på tävling på kontrollmätt bana.
1972 • Tyresö
#5
18 december 2009 kl 10:25
Gilla
1 procents lutning är för lite. Det märkte jag när jag efter en intensiv träningsperiod på löpband sprang på Stadion för någon vecka sedan. Jag var inte ens i närheten av tiderna jag presterat på bandet. Så nu tränar jag med 2 procents lutning. Återstår att se hur stor Stadionchocken blir nästa gång :-)
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#6
18 december 2009 kl 11:32
Gilla
Sven Andersson skrev: "Det är ju alltid lättare att hålla ett visst tempo när man springer på löpband eftersom motorn gör jobbet (håller tempot) åt en."

Bara kvalificerad fördom. Förmodligen uppståndet pga att någon (du?) springer på felkalibrerat band och utan minst 1% lutning för att kompensera för uteblivet fartvindsmotstånd.


Det må vara din åsikt men jag håller inte med. Om en nybörjare bestämmer sig för att springa en viss distans med ett förutbestämt tempo så hävdar jag bestämt att det är lättare att genomföra detta på ett löpband än om personen i fråga skulle springa samma distans utomhus.
1970 • Sala
#7
18 december 2009 kl 11:34
Gilla
10% tycker jag att man tjänar på löpbandet. Så är det för mig, jag springer utan lutning när jag väl gör det. Jag springer mest löpband när kroppen säger ifrån vanlig utelöpning pga skada.

1968 • Falun
#8
18 december 2009 kl 11:34
Gilla
"Bara kvalificerad fördom. Förmodligen uppståndet pga att någon (du?) springer på felkalibrerat band och utan minst 1% lutning för att kompensera för uteblivet fartvindsmotstånd."

Nja.. om du inte håller tempot ramlar du av bandet (om man nu inte har ett hypermodernt band som känner av hur fort man vill/kan springa).
Springer du "på riktigt" så måste du själv hålla tempot, och då kan det vara lätt att slira lite om man blir trött.

Annars ligger nog en del av förklaringen i kalibreringen och den där procenten.

Jonas: Vad dina 20:52 blir utomhus kan nog bara du svara på (22:05?)
Sven Andersson
1966 • Kista
#9
18 december 2009 kl 12:29
Gilla
Thoralf: Ja, 1 procent är troligen lite för lite, men 1,5% är nog lite för mycket. Jag skrev "minst 1%" för det är hyfsat nära i alla fall. Men vill man ha marginal "åt rätt håll" använder man förslagsvis 1,5%. Men huvudanledningen till att du upplevde det som lättare på bandet är nog att bandet du sprungit på är underkalibrerat. Det får man då kompensera genom att antingen höja lutningen ytterligare eller höja den i displayen visade farten tills pulsen ligger på motsvarande nivå som vid banlöpning. (Man kan förstås också (låta) kalibrera bandet noggrannare).
Sven Andersson
1966 • Kista
#10
18 december 2009 kl 12:38
Gilla
Kristofer: För det första får du bestämma dig om du menar "alltid" eller "om en nybörjare...". För det andra är det du skriver din åsikt. Jag hävdar att det är fel att säga som du gör. Liksom en löpare kan vara bättre eller sämre i terräng/på bana/på asfalt/på sand/uppför/nerför etc, etc kan olika löpare av någon anledning trivas sämre/bättre på band. Men i allmänhet, hävdar jag, är det ingen skillnad ansträngningsmässigt att springa i samma hastighet på band som ute givet att man jämför äpplen och äpplen, dvs bandet är kalibrerat och lutningen matchar det obefintliga luftmotståndet (vid vindstilla).

När hjärtat slår 90% på bandet arbetar kroppen lika hårt som när hjärtat slår 90% på bana.
Sven Andersson
1966 • Kista
#11
18 december 2009 kl 12:43
Gilla
Silas: Möjligt, men du pratar om något rent mentalt. Men det är knappast bandlöpningens, fel utan det får löparen arbeta med att komma över. Det är fortfarande kroppen som gör samma arbete (givet rätt kalibrering och lutning).
1971 • göteborg
#12
18 december 2009 kl 13:12
Gilla
I princip så håller jag med Sven. Samtidigt så konstaterar jag att trots att jag sprungit på många olika band på gym, så måste jag öka lutningen massor, alt. öka hastigheten massor för att få upp pulsen till samma nivå som om jag sprang ute.
1955 • Sandviken
#13
18 december 2009 kl 13:21 Redigerad 18 december 2009 kl 13:24
Gilla
Tiderna på löpband kan inte på några sätt jämföras med de utomhus.
I mitten av 80 talet var ett årsbästa på 5000m bana 14:55. Vid en löpbandstest sprang jag 15 km på en tid av 42:36. Testen utfördes i olika hastigheter där tempot blev högre undan för undan.

Så att jämföra tider dessa tider med någon beräkning tror jag inte är möjligt.
Förmodligen är det också en induviduell faktor där löptekninken spelar in.
Att träna på band är ett mycket bar komplement för speeden och löpsyrkan genom att man då kan springa i hög hastighet,
#14
18 december 2009 kl 13:22
Detta inlägg har raderats
1976 • Karlshamn
#15
18 december 2009 kl 13:56
Gilla
Håller med tidigare skribent.

Det är svårt att få upp pulsen vid löpband.
Mina löpband träningar som inträffar cirka en gång per vecka består av
Alp program med max stigning 13% och högsta fart 13 Km/h i 45min
eller 50 min med några intervallkörningar på 4 min /km tempo.
Tycker även att dessa program sliter på kroppen då det inte blir något naturlig löpsteg.
Jooonas
1981 • Örebro
#16
18 december 2009 kl 22:24
Gilla
Tack för svaren allihop!

Alltså vad jag förstått...

Löpband ger bättre tider därför att:
- Ingen motvind, eller annat hindrande väder.
- Löpbandet håller farten uppe.
- Inga backar (om man inte har lutning).
- Felkalibrering (varierar dock)

Löpband ger sämre tider därför att:
- Statisk löpning, sämre fotnedsättning och kroppshållning.
- Svårt att anpassa sin rythm.
- Tråkigare att vara på samma plats.
- Mindre variation på underlag.
- Inga nedförsbackar.

Kristofer, hade funderat på hurvida löpbandet gör jobbet till viss del, och det känns ju lite som att det är det som får en att hålla tempot. Men å andra sidan kan man ju sänka farten.

Sven, gör luftmotståndet någon skillnad? Man får väl lika mycket medvind när man springer utomhus som motvind?

Marcus, kan hålla med till viss del. Tittar man på mina tider de senaste månaderna så kan man bedöma det som att jag har fördel av att springa på löpband. Men vill påpeka att jag tar ut mig så att jag nästan svimmar varje gång, så det är kämpigt även på löpband. Men håller med så pass mycket att jag inte ändrat mina rekordnoteringar till mina löpbandstider.

Thoralf, uppdatera gärna med dina jämförelser. Hoppas du har fel. För jag klarar knappt av 1 nivås lutning på det löpband jag springer på, känns extremt ansträngande.

Silas, jaha okej, tänkte om det fanns nån klurig omräkningsformel. ;)
Sven Andersson
1966 • Kista
#17
18 december 2009 kl 22:42
Gilla
Jonas, jag pratade inte om med- eller motvind (men se nedan). Utan om den bromsande effekt som även stillastående luft har. Och det är inget jag tror eller gissar eller hittar på. Fråga vilken fysiker som helst om du inte tror mig (luft är bara ett mindre tätt "medium" att springa i än vatten).

Vad gäller med- och motvind får man aldrig tillbaka i medvind det man tappar i (motsvarande) motvind, utan det ger alltid en betydande nettoförlust. Om du söker på lämpligt sätt hittar du tidigare diskussioner om det. Eller läser Jack Daniels.
Oldboy
1952 • Danderyd
#18
18 december 2009 kl 22:54 Redigerad 18 december 2009 kl 22:56
Gilla
Sven, jag tror inte lutningen på bandet kompenserar för fartvinden. Har funderat lite och tror för närvarande så här: På landsväg eller bana springer man med en liten framåtlutning av kroppen (se exv trådarna om framfotalöpning, Pose, tålöpning mm), detta för att kraften i framskjutet ska riktas dels bakåt för framdrivningen, dels nedåt för att motverka tyngdkraften. För att få ett så likt löpsteg som möjligt behövs en liten lutning på bandet, högre ju fortare man springer! Anders Szalkai nämnde 0,5-1% på en föreläsning, det handlade om lugn distansfart.

En procents lutning är så lite så att den extra höjd man måste lyfta foten knappast märks, särskilt som löpbandet är helt slätt till skillnad från landsväg. Stora lutningar känns förstås jobbiga men det är inte som backar ute, man behöver inte höja kroppen. Hur mycket extra ansträngning det blir kan man nog inte räkna fram, det beror på hur kroppen anpassar sig, om man kan optimera löpsteget för löpband med x% lutning.

Eftersom jag alltså menar att frånvaron av fartvind inte kompenseras, i alla fall inte fullt ut, av en liten lutning på bandet så går det rimligen att springa fortare på band. Men bara om man kan justera löpsteget att utnyttja att man inte behöver något frånskjut framåt.

Indirekt kommer förstås fartvinden in, annars skulle man ju klara sig med samma frånskjut utomhus som på löpband, kroppen fortsätter i rörelsens riktning om inget bromsar. Men frånskjutet tjänar mest till att accelerera benet från "stilla i förhållande till underlaget" till "framåt för att landa under kroppen strax". Den delen är förstås samma ute som på löpband.

Blir lite osäker här. Har någon funderat igenom vad som är ansträngande med ett lutande löpband?
Sven Andersson
1966 • Kista
#19
18 december 2009 kl 23:00
Gilla
Ja, var och en får tro vad den vill, så är det ju alltid.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#20
18 december 2009 kl 23:34
Gilla
Jo, var och en blir salig på sin tro.
Jag håller med om att 90% är 90% osv, men om jag har 140 i puls när jag springer, och sen 140 i puls när jag cyklar så kan jag ju inte säga att det är samma sak som att springa? Samma puls ja, men inte samma aktivitet för kroppen.

Mig kommer ingen att kunna övertyga att löpband skulle kunna motsvara löpning ute. Ute ska du själv driva kroppen framåt. På löpband ska du "bara" lyfta fötterna och hålla dig kvar på mattan, dvs du driver inte kroppstyngden framåt. Lutning.. visst har det nån effekt, men inte är det att efterlikna naturliga löpförhållanden.
Det betyder inte att det inte går att träna effektivt på löpband.. helt annan diskussion. Men det är inte samma sak att springa ute och på band.

(jag är inte säker, men jag tror det finns studier som visar på detta.. ska leta och återkommer)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.