Foruminlägg av Staffan Nilsson

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
7 juni 2009 kl 15:08
Gilla
Jag är en man i de höga trettio som nu börjat så smått att försöka komma igång med joggning. Förutsättningarna är förutom åldern att jag väger strax över 100 kg, äter läkemedel som sänker pulsen och alltid har haft relativt svaga ben. Jag känner ofta av benhinnorna när jag sprungit Inte helt idealt alltså!
Min fråga handlar om hur jag bör göra för att komma igång och kunna träna och på effektivaste sätt öka allmänkondition och benstyrka. Mitt mål är helt enkelt att må bättre men även att på sikt kunna springa en mil på en rimlig tid (gör inget om man kommer sist, bara man inte är långt efter... ;-)
Tips?
#2
7 juni 2009 kl 17:21
Gilla
Tack för svaren!
Finns något bra träningsschema att ha som exempel? Även om jag nog inte kommer att hålla mig strikt till ett fast schema (ska lyssna på kroppen som Anders skriver) så kunde det vara bra att ha som exempel på hur snabbt man kan öka distans, hur man ska prioritera mellan distans och hastighet etc.
#3
11 juni 2009 kl 22:11
Gilla
Tack för alla tips och länkar. Har börjat träna lite grand och än så länge känns det jättebra.
En fundering är hur lång tid som man bör träna per gång i början för att få effekt. När man springer hela vägen utan större problem är det då dags att öka sträckan eller att springa fortare? Vilket är mest skonsamt för kroppen? När vet man att det börjar bli dags att öka sträckan?

#4
11 juni 2009 kl 22:17
Gilla
Även jag har samma problem med min Spectra. Jag provar blågel men det räckte inte på dagens pass - jag tror att jag måste spänna åt bröstbandet än mer för att det ska funka (håller/trycker jag elektroderna mot bröstet så funkar det).
#5
20 juni 2009 kl 12:16
Gilla
Så har man då börjat få problem!

För en vecka sedan var jag tvungen att avbryta ett pass pga ont i vaderna och framför allt benhinnorna. Sedan dess har jag vilat och smort in med Voltarengel. Benhinnorna kändes ok de senaste dagarna så jag beslöt mig för att jogga en runda. Jag fick genast problem med vaderna - framför allt krampkänning i vadmuskelln men även ont i benhinnorna.

Jag har tidigare haft problem med min pulsklocka men fick idag genom kontaktgel, batteribyte och att använda bomullströja istället för konstmaterial igång pulsklockan. Jag insåg genast att jag tränat alldeles för hårt de tidigare rundorna. Om man går efter Mafletons formel så skulle jag ha en puls på 132 slag (åldern + pulssänkande medicin). Det kom jag upp i efter 100 meters lufsande... Jag använde istället klockans "zon 2 kondition" som varnade vid 146 bpm och även då tvingades jag gå när pulsen trots extremt lågt tempo blev för hög. Medelpulsen för passet blev 132 så det borde vara ganska lagom?

Konditionsmässigt kändes det vid passets slut (4 km) som om jag kunde fortsätta mycket länge till men benen gillade inte alls läget. Jag kunde bara ta mig runt med hjälp av det låga tempot och ett flertal strechingtillfällen.

För framtiden tänker jag fortsätta använda pulsklockan för att se till att jag inte ökar tempot för mycket. Jag ska fortsätta använda tigerbalsam innan träning och kanske lite Voltaren däremellan - ska jag vila benhinnorna i fom så blir det ändå bara 2 pass innan jag måste vila igen så det skulle kännas lite hopplöst. Tåhävningar enligt tips ovan ska jag också försöka klämma in. Skorna, Mizuno Wave Alchemy 6, är från 2007 men lite använda och borde väl vara ok.

Är det något mer jag borde göra för att undvika mina problem med vadmuskler och benhinnor? Såg att det finns vadskydd. Kan det vara något? Fast nu på sommaren är det ju ändå varmt ute!

Om det inte var för benen så kändes dagens pass (4 km) lite väl lätt. Om jag får rätt på benen, hur långt bör ett pass minst vara för att få effekt? I tid eller i sträcka.
#6
23 juni 2009 kl 19:28
Gilla
Tack Maria och Jesper för era svar. Jag tror säkert att benhinneproblemen har med ovana av beslastningen att göra. Mitt lilla problem är att jag får ont även om jag joggar så sakta det går... Jag vilade ett tag och tog promenader istället för jogging. Benhinnorna lugnade sig men se det gjorde inte vaderna.

Jag har också ett par inlägg, men dem har jag aldrig tyckt om. Mina skor har ju också kompensation mot överpronation så jag har tyckt att det borde gå utan. Trots det stoppade jag i dem idag när jag provade att gå/jogga lite lätt. Kändes inte så dumt faktiskt - inläggen passar nog bättre ihop med joggingskorna än med mina övriga skor så till vida att hålfoten kommer rätt. Ska prova lite till med det!

Jag tar era råd och har sänkt tempot rejält jämfört med de första passen. Hoppas att jag på så sätt kan bygga upp benen istället för att slita ner. Riktig lågpuls blir det - var nästan tråkigt pigg idag! Men då gick jag förstås lite extra pga vaderna.

Att förlora några kilon vore inte fel. Jag är dock lång (1.92) så mitt BMI är inte jättefarligt trots vikten. Men det bryr sig förstås inte benen om...
#7
24 juni 2009 kl 19:55
Gilla
Tack för namnsökningen på rundor. Ett stort lyft!
#8
29 juni 2009 kl 13:16
Gilla
Det som billigare klockor inte har är en störningssäker sändning mellan bröstband och klocka. Billigare klockor kör analog överföring som kan störas av andra pulsklockor, kraftledningar etc. En klocka med kodad digital överföring är säkrare.
Jag har själv en pulsklocka med den sämre överföringen så det funkar ju det också, men jag är nybörjare och har inte använt den så länge. Kjell&Co har en rätt billig klocka med digital överföring men hur bra den är i övrigt vet jag inte.
#9
4 juli 2009 kl 10:48
Gilla
Hälsporre? http://www.netdoktor.se/smarta/?_PageId=374
Vänner till mig har i så fall goda erfarenheter av speciella inlägg för hälen.
#10
5 juli 2009 kl 11:05 Redigerad 5 juli 2009 kl 11:08
Gilla
Jag resonerar som så att det inte kan vara bra för kroppen eller för prestantionsförmågan att kroppen ska ägna massor av energi på att bekämpa pollen. Speciellt som kroppen ju under pollensäsongen aldrig kan vinna. Med kortisonspray (som jag också har men sällan använder) behandlar man ju bara ett sympton.

Nu är jag bara nybörjare och försöker att komma igång med joggningen. Det gjorde jag även förra sommaren men då utan antihistamin. Det gick inte bra andnöd gjorde det riktigt träkigt och jag gav då upp. Jag känner mig mycket bättre nu när jag tar antihistamin. Jag tror precis som Anders O på att ta sådan regelbundet och inte bara då och då vid extra svåra symptom.

Hur mycket skiljer sig eventuella sideffekter meillan olika typer av antihistamin? Jag har inta problem, men kanske Annette skulle kunna bli hjälpt av någon annan sort? Jag tar Aerius varje morgon, men blir man trött blir det ju ett bra sömnmedel om man tar på kvällen istället.
#11
11 juli 2009 kl 11:08
Gilla
Pronation betyder att man använder insidan av foten mer än utsidan. Normalt är neutral till lätt pronation. Själv överpronerar jag (trampar för mycket inåt) vilket ofta är kombinerat med lågt fotvalv och för mig kräver ortopediska inlägg för mina skor som ska komplensera överpronation räcker inte till.
Det låter som om du supinerar, dvs använder utsidan av foten mest. Kolla t.ex. löplabbets sidor om skillnaden: http://www.loplabbet.se/system/content/book.asp?bid=6&pid=38
Det finns skor som kompenserar för det men vad jag har hört så är utbudet sämre där jämfört med skor mot överpronation.
Mitt råd är att om möjligt ta dig till en butik med kompetens på löpskor, t.ex. löplabbet.
#12
11 juli 2009 kl 14:03
Gilla
Mikael: Vad är anledningen till att man inte skulle stretcha direkt efter träning när genomblödningen är stor? Varför är det större risk att något går sönder? Jag har nämligen alltid hört, senast från min massör, att det är bäst att stretcha en varm muskel. Lättare att få effekt och mindre risk för skada. Det du säger tolkar jag som tvärtom mot detta?
#13
17 juli 2009 kl 16:23
Gilla
Om du likt jag överpronerar rejält så kanske inte kompensationen som skorna ger räcker till. I så fall kan specialanpassade inlägg vara det du behöver. Det finns ett antal varianter och vilket som är bäst vet jag inte. Det allra viktigaste är nog att den som gjuter av/scannar/... dina fötter och gör inläggen är kompetent och noggrann. Det finns säkert folk från Gbg här som kan ge tips på bra ställen att gå till om du vill.
#14
18 juli 2009 kl 00:20
Gilla
För mig ger det mer med det första alternativet - att sätta sig på benen. Men eftersom smidigheten i lårmusklerna inte är den bästa så måste jag ha skorna på mig när jag gör det - musklerna framsida lår sätter gränsen för hur långt ner ändan kommer och har jag skorna på mig så behöver den inte komma tillräckligt långt ner... Detta tycker jag också hjälper lite mot benhinneproblem.

Jag kör även ditt alternativ två men mer för lårens framsida.

Löpare brukar väl inte få stabbiga muskler? Ät nyttigt och varierat bara!
#15
4 augusti 2009 kl 21:01
Gilla
Det finns ju olika skolor men ett bra sätt att komma igång är att varva gång med jogging. Det finns många olika (men liknande) program om du vill följa ett sådant, t.ex. på marathon.se. Kolla tråden "börja jogga" på funbeat.se - den är lång men finns mycket erfarenhet från andra i din situation.
Jag använder inte något program men har som du en pulsklocka för att tvinga mig att ta det tillräckligt lugnt. I början fick jag gå ibland för att få ner pulsen men numera räcker det med att sänka tempot.
Det är ju inte bara konditionen som ska igång utan också muskler och leder och dessa vänjer sig långsammare så ta det lugnt i början. Då undviker du skador som hindrar träning och dödar motivationen. Lycka till!
#16
11 augusti 2009 kl 17:32
Gilla
Det kan ju kännas som om man får lock även av andra anledningar. När jag under en kort period för några år sedan styrketränade så fick jag problem med ena örat att det kändes som lock ofta. Jag gick till en öronläkare som sade att det var en muskel i örat som reagerade på träningen och spände sig konstant. Kroppen är underlig...
#17
5 september 2009 kl 13:16 Redigerad 5 september 2009 kl 13:18
Gilla
Det finns olika skolor av hur inlägg ska göras. Mina senaste inlägg är ett par Balkefors där foten är under belastning. Inläggen består av en sorts gummi/plastmaterial (ser det ut som) som är uppvärmda och därmed formbara när inläggen görs. De läggs på någon relativt mjuk skumgummikudde el liknande och sedan trampar man ovanpå. Materialet formar sig på efter foten. En bra sak är att om inläggen inte blir bra så är det bara att värma upp dem igen och göra om det.

Det viktigaste om inläggen görs under belastning är ju att man ser till att hålla knäts position korrekt så att fotens undersida ser ut som man vill att den ska göra när inläggen används. Tillåter man knät att sjunka in så blir ju inte inläggen till någon nytta.

Alltså: Jag håller inte med Philip om att "foten ska befinna sig i viloläge när avtrycket görs". Det går säkert att få fram bra inlägg även då, men mina förra inlägg var gjorda så och blev definitivt inte bra. Båda skolorna, belastat eller obelastat, kan säkert få fram bra inlägg om det görs på rätt sätt.

Om inte inläggen är bra så nöj dig inte med deras första svar utan kräv att de görs om.
#18
5 september 2009 kl 17:09 Redigerad 5 september 2009 kl 17:13
Gilla
Om det är något företag värt namnet du går till ska de visa dig hur du ska göra. När jag fick gjort mina tog han tag i knät, positionerade det rätt (så att jag inte överpronerade) och sade till mig att hålla kvar i det läget tills det var klart. Men om du ställer dig som vanligt och låter foten trilla in så lär ju inlägget vara format efter det läget. Allt enligt min erfarenhet som lekman.

Jag gillar inställningen där jag fick mina inlägg: "Om de inte känns bra så kom tillbaka så gör vi om dem. De ska kännas riktigt bra. Jag är inte nöjd förrän du är nöjd".
#19
13 september 2009 kl 16:59
Gilla
Lund är ju lite speciellt i och med att hela staden mer eller mindre är en enda lång backe. Men visst är Skåne skönt böljande, förutom söderslätt i sydväst.
#20
15 oktober 2009 kl 20:19
Gilla
Allt utom ögonen är sådant som jag känner igen alltför väl. Det låter helt klart om ett migränanfall men man kan ju aldrig vara helt säker. Migrän varar olika länge för olika personer. Hos mig brukar ögonflimret (auran) vara i ca en timme och huvudvärken i storleksordningen 8 timmar men det finns dem som har problem i ett par dagar. Jag antar att det kan vara kortare också.
Hör med en läkare om du känner dig osäker.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >