Foruminlägg av Pjeo

#1
24 september 2024 kl 11:54 Redigerad 24 september 2024 kl 12:02
Gilla
Hej, jag springer i princip aldrig dubbelpass (d.v.s. två pass på en och samma dag) men överväger att prova vissa dagar men jag undrar lite hur jag ska lägga upp det.

Hur gör ni som springer dubbelpass regelbundet?

Vad jag främst undrar över är om ni springer erat första pass före eller efter frukost.

Om ni äter före, äter ni då bara något litet och sticker ut direkt eller äter ni full frukost och väntar typ 2-3 timmar innan ni sticker ut?

Är det samma sak oavsett intensitet? Det pratas ju en del om "dubbeltröskel", någon som vet om första tröskelpasset brukar köras före eller efter frukost?

Bonusfråga: Hur många timmar brukar ni ha mellan första och andra passet?
#2
13 oktober 2024 kl 13:02 Redigerad 13 oktober 2024 kl 13:08
1 Gilla
Jag tycker mig se en oroande trend att många skor har blivit otillåtet tjocka (mer än 40 mm) vilket gör att man verkligen måste se upp när man köper nya skor. Det gör det inte lättare att de flesta skoaffärer inte skriver ut tjockleken. Många tillverkare verkar inte ens vilja skriva ut det på deras hemsida.

Personligen tillhör jag inte eliten men jag vill ju inte fuska och tycker att skoreglerna redan är lite väl tillåtande som det är så därför vill jag försöka hålla mig till skor som är under tillåtna 40 mm (vet att trail inte har någon gräns men tycker att det är löjligt, och så skiljer jag personligen inte mellan trail och terräng). Huruvida de finns med på World Athetics lista över tillåtna skor bryr jag mig mindre om så länge de inte ligger på gränsen.

Jag har till exempel ett par Magic Speed 2 från Asics. Tjockleken verkar vara 34-35 mm (hittat lite olika uppgifter) och de är på World Athletics lista över tillåtna skor. Men nu när jag kollar senaste modellen, Magic Speed 4, på Löplabbets hemsida så står det att de är 43,5 mm. Så vitt jag kan se så verkar det som att det enda alternativet om man vill ha en tillåten sko med kolfiberplatta av senaste modell från Asics är att betala svindyrt för ett par Metaspeed Sky/Edge.

Även mina favoritträningsskor under många år, Asics GT-2000, har ökat i tjocklek, från att ha varit under 30 mm till hela 36 mm så det kanske bara är en tidsfråga innan de också blir otillåtna. Kommer det ens gå att få tag i vanliga löparskor som är under 40 mm i framtiden om man bortser från svindyra skor för eliten?
#3
13 oktober 2024 kl 17:12 Redigerad 13 oktober 2024 kl 17:19
Gilla
Vet inte hur många tävlingar som faktiskt tillämpar reglerna men det är ju friidrottens regler.
https://friidrott.se/tavling-landslag/tavling/regler-bestammelser/regler/skoregler/
#4
13 oktober 2024 kl 19:24 Redigerad 13 oktober 2024 kl 19:30
1 Gilla
Har aldrig förstått varför det ska vara olika regler för elit och motionärer (förtydligande: jag menar på tävling) men det kanske är en annan diskussion. Själv vill jag i alla fall följa reglerna oavsett om de gäller mig eller inte.

Även om jag inte tycker om reglerna så är de det enda jag har att förhålla mig till. Jag vill inte begränsa mig till hur jag skulle vilja att reglerna såg ut (typ 25-30 mm utan kolfiberplatta) för då gör jag det ju bara svårare för mig själv att konkurrera mot andra löpare. Men jag vill ju inte heller få för stor fördel mot andra löpare runt omkring mig. Om någon skulle beskylla mig (på skoj eller allvar) för att jag kommit före dem på grund av att jag har bättre skor så vill jag kunna säga att de är tillåtna enligt reglerna. Om jag sätter pers på en kontrollmätt sträcka eller en bana som jag sprungit förut så vill jag att det ska vara enligt reglerna för att det ska kännas på riktigt. Om vi bortser från tävlingsmomentet med de andra löparna så är det ju lite samma sak som att jag inte räknar en tid på 5 km som pers om jag vet att banan gått för mycket nerför och/eller om jag misstänker att den är för kort. Jag skulle naturligtvis kunna ljuga och säga att det är mitt pers men det skadar ju främst mig själv.

Men jag antar att det ni andra säger säger en hel del. Folk bryr sig helt enkelt inte, vissa tycker till och med att det är bra, och därför finns det pengar att tjäna på att tillverka tjocka skor.

Sedan har ju du Robert en poäng att det kanske sliter mindre. Det kan ju därför finnas en poäng med att springa med tjocka skor på träning. Det är ju inte fusk naturligtvis. Önskar bara att tjockleken framgick lite tydligare, i butik, på lådan, och ev. även på själva skon (det vore ju toppen).