Foruminlägg av Magnus

#1
18 december 2018 kl 21:08
Gilla
Hej alla!
Jag är en medelmåttig motionslöpare som skulle vilja ha lite tankar och tips kring det här med löpkadens :)
Lite bakgrund då...
Spelade fotboll och löptränade i samband med det upp till trettioårsåldern, men sen slutade jag av olika anledningar med all form av konditionsträning i drygt tio år.
För ca tre år sen så snörade jag på mig löparskorna igen och blev väl rätt så biten av det...
Har tränat periodvis ganska intensivt, men har besvärats av onda ljumskar från och till som gjort att jag inte kunnat träna på ibland flera månader.
Jag har egentligen aldrig tänkt så mycket på HUR jag springer, har sprungit som det känts naturligt bara.
Men förra vintern slog jag till på en löparklocka, mest för att få lite inspiration och kunna tävla med mig själv.
Tiden var väl det jag mest höll koll på, men insåg snart att man ju fick en massa andra data också som jag aldrig ägnat en tanke åt innan.
Puls, steglängd, kadens och allt vad det är :)
I våras hade jag kunnat träna bra och sprang milen på runt 40 minuter, men då sa ljumskarna stopp igen och hela sommaren blev i stort sett utan träning. De få pass jag försökte gjorde ont och benen kändes som timmerstockar...
Så jag började nörda ner mig i alla data jag hade tillgängliga och sökte information på olika forum för löpning.
Och fastnade i detta med löpkadens :)
Då jag sprang utan att tänka på hur, låg jag på 160 ungefär i löpkadens. Men jag tyckte själv att det gick lätt och att tiderna var helt okej.
Så när jag började träna igen i höstas tänkte jag prova att öka den siffran för att se hur det kändes.
Sagt och gjort... Med snabb musik i öronen tvingade jag mig själv till att ta fler och kortare steg. Kändes helt tokigt de första tio gångerna, kändes som jag var ute och trippade bara.
Men allt eftersom kändes det mer naturligt och idag ligger det på ca 175.
Detta är mina erfarenheter så långt :
- Trots att jag hade ont när jag började springa igen i höstas så har det inte blivit värre, istället är jag i stort sett bra i ljumskarna nu!
- Pulsen är betydligt lägre i samma fart än innan ändringen, ca 15-20 slag lägre i ungefär 4:20-tempo.
- Jag springer fortare i nedförsbacke än innan, och framförallt blir jag inte stum i benen av det som jag alltid blev förut.

Nu undrar jag om den lilla ändringen verkligen kan ha sån effekt, eller om det bara är slumpen?
Själv tror jag att det gör skillnad, löpningen känns mer flytande och mindre stötig.
Jag tränar fortfarande rätt lugnt, vill inte riskera att det tar stopp igen. Men det känns onekligen som det gör skillnad i mitt fall.
Vore toppen att höra om andras erfarenheter kring detta, och gärna tips om hur man kan utnyttja dessa "extrasteg" till att få upp lite mer speed så småningom.
Kan tillägga att jag är en ganska lång löpare ca 185 cm.
Tack för din tid! :))

#2
19 december 2018 kl 21:28
Gilla
Kul att höra lite om vad andra tycker om detta!
Grym låtlista där Peter!
Jo skillnaden 160-175 är ju vid första anblick inte så stor, men om jag går in och kollar på steglängden istället så skiljer det upp till 2dm vid ett givet tempo enligt klockans uträkningar.
Känns som att man ödslar en viss energi i riktningen uppåt istället för framåt om man tar alltför långt löpsteg? Plus att det blir mer stötigt än rullande vid varje steg. För egen del tror jag att just det mjukare steget gör skillnad för mina ljumskar.
Finns ju såklart en fysiologisk gräns för när denna princip är mest effektiv, kanske ligger den runt de 180 som så många eftersträvar?
Upplevde också, precis som Fredrik här ovan, att jag fick mera träningsvärk i underbenen när jag ökade kadensen, och inte alls lika mycket i låren som innan.
Jag tycker att det är väldigt intressant iallafall och att det inspirerar till att träna :) Kanske är det ändå största nyttan, för möjligen är den inbillade skillnaden större än den faktiska fysiska på min nivå av löpning..
Men det ska bli grymt intressant att se om det blir nån skillnad på skador och tider närmaste året!


#3
30 december 2018 kl 22:35
Gilla
Ja det verkar finnas lika många åsikter och erfarenheter om det här som det finns löpare :)
Men det som jag tycker är skillnaden för mig personligen med en högre kadens är ju att det verkar gå lättare, inte nödvändigtvis fortare.
Jag har mätbart lägre puls och betydligt mindre stumma lår än förut vid samma tempo. Och det är definitivt inte för att jag är mer tränad nu, snarare är det tvärtom.
Dessutom verkar ljumskarna inte protestera nu som alltid förut.
Den verkliga jämförelsen kan jag göra om jag kan träna ordentligt nu i vinter, och vara i samma form som förra våren. Då kan man ju också se om det även gör något med farten.
Det vore ju grymt kul om det är så, men det viktigaste är ändå om det gör verklig skillnad för skadorna jag dragits med!