Foruminlägg av John Kollinius

#1
19 december 2018 kl 11:09
Gilla
Hej!
Intressant med vilken skillnad en ny löpteknik kan ha! Även om skillnaden inte ter sig så dramatisk är det ju många steg man tar och sammantaget en stor effekt. Löpkadensen hänger mycket ihop med kroppens övriga hållning och rörlighet. Många blir med åren och träning stela i bl.a. höftböjare. Med normal-god rörlighet ökar förmågan att kunna springa mer effektivt. Skjuta ifrån mer med gluteerna istället för hamstring, ett fallande steg fram och landa mer mitt på foten eller på främre trampdynan. Enligt vad många skriver ska det vara energisparande och kanske snabbare. Läs gärna om posetekniken som har det tänket! Sen jag blev mer rörlig i framförallt höften har jag fått just en sån löpteknisk stil som inte var möjlig förut. Som en konsekvens ökade kadensen från ca 178 till ca 186 när jag sprang snabbt. Skadefri också! Hade ont i framförallt hamstrings tidigare. Jag märker på klockan att det går några sekunder snabbare per kilometer. Dock också träningsvärk i nya muskler :)
#2
21 december 2018 kl 14:01
2 Gilla
Hej!
Med åren men även av träning blir muskler lätt stela. Vanligt för löpare är att framförallt höftböjaren blir stel. När den är stel är ofta andra muskler stela som t.ex. piriformis, quadriceps, höftens inåtrotatorer, insidan lår mm. Att det är tungt för låren att gå i trappa stärker den misstanken. En stel höftböjare gör det svårt för rumpan att kunna jobba. Man kan få kortare steg när man går. När man går i trappor är det bra om man kan skjuta ifrån rejält med sätet, precis som när man springer. Mitt tips är att gå till naprapat eller särskilt intresserad sjukgymnast. Hemma kan man med stor fördel försöka öka rörligheten. Prova att stretcha framförallt dessa muskler men för säkerhets skull försök uppnå normal eller god rörlighet i hela höften. Minst 1-2 min per muskelgrupp. Det kan ta tid. Men gör du det dagligen kan du nog känna skillnad efter 1-2 månader. Att det är bra att stretcha flera muskler är för att musklerna ibland kan "låsa" varandra. Just hamstring är en klassisker att försöka stretcha ut. Jag lärde mig av en yoga instruktör att rotera höften inåt samtidigt som man stretchar muskeln, då kommer man ibland vidare. Jag har haft liknande problem. Var så stel att jag inte ens kunde göra en grund knäböj med rak rygg. Sen jag blev varse det har jag stretchat på ovanstående sätt i över 3 år dagligen och är nu skadefri, snabbare och mycket rörligare.

Rörlighet och stretching är så himla mycket mer än att bara göra en snabbstretch några minuter efter passet. Man lär sig mer om hur ens egen kropp fungerar.