Foruminlägg av Viktor Hedlöf Kanje

#1
12 februari 2009 kl 16:59
Gilla
Sprang där i lördags på långpass och det var fruktansvärt halt hela vägen runt djurgårdsbrunnsviken/kanalen. Det var lite grusat ovanpå, men isigt under, så jag försäkte hålla mig i kanten där det fortfarande var snö/slask. Kan ju ha ändrats sedan dess, men ser det ut som det gjorde då är det inte kul att springa
#2
17 februari 2009 kl 16:56
Gilla
Jag sprang den också under lördagens långpass efter informationen ovan om att den skulle vara helt ok och det var den också :)
#3
11 mars 2010 kl 18:25
Gilla
Tränar dagligen på de vägar där banan går och de senaste dagarna har underlaget förbättras ordentligt. Bilvägen från Fiskartorpsvägen till Stora Skuggan är i princip snöfri. Att det skulle vara grusigt tänkte jag inte så mycket på undergårdagens snabbdistans, men det kanske var för att det ändå var så mycket bättre underlag än tidigare. Vägen från Universitetet förbi sjön är fortfarande snötäckt med enstaka asfaltsfläckar, men kommer garanterat vara bar inom en till två veckor. Den norra delen av grusvarvet vid Stora Skuggan plogas inte och där är det i dagsläget ett riktigt fint skidspår så det är väl lite tveksamt hur det kommer att se ut där. Den ligger dessutom inte särskilt åtkomlig för solen. Övriga delen på grus lär nog vara barmark, men det kan säkert vara ganska blött när det är dags för Premiärmilen.
#4
10 november 2010 kl 23:28
Gilla
Efter vilken typ av pass gäller dessa siffror? Hur mycket pulsen sjunker under 1 minut beror ju väldigt mycket på hur hårt man kört. Förstår att siffrorna är generella, men det är ju också så att alla har olika HRR (diff mellan min och maxpuls) varför det är svårt (som vanligt när det gäller puls) att räkna i absoluta tal.

Annars tycker jag det är en väldigt bra metod att mäta hur mycket pulsen sjunker under 1 minut. Jag använder det efter alla träningspass och jämför med vad jag brukar ha för återhämtning efter samma/liknande pass. Mest för att se så att kroppen inte är för sliten och ibland kan man ju även se om man är i bra form. Bra form brukar dock märkas tydligare på andra sätt, men en extra positiv indikation har ju aldrig skadat.
#5
11 november 2010 kl 08:58
Gilla
Den blir positivt lutande om man plottar hur många slag pulsen sjunker :)
#6
8 mars 2013 kl 01:30
Gilla
Anders L: Håller med Henrik om att våga släppa klockan lite ibland. Jag springer visserligen aldrig med GPS, men i princip alltid på rundor där jag har väldigt bra koll på kilometermärken eller andra passeringar. Att alltid få exakta passertider kan vara ett riktigt otyg och göra att man till exempel springer kör lite för hårt på distanspass som ska vara lugna, eftersom man gärna vill springa lika bra som tidigare, vilket kan medföra att man inte orkar hålla kvalitén uppe på de hårda passen.

Springa utan klocka skulle jag aldrig göra då det är ett viktigt verktyg för mig att följa upp min träning och jag även under passen använder pulsen för att det till exempel inte ska gå för fort på distanspass när man känner sig pigg i benen. Man kan dock lära sig att inte titta på klockan hela tiden/bry sig om vad den säger och köra mer på känsla på både på lätta och hårda pass. På dagens 10km tröskel skulle jag hålla 3:20 fart och tittade på klockan vid 1 km, tryckte av en passertid efter 6km (1 varv på rundan) på 19:59 och konstaterade att jag hade 33:15 när jag var klar. Jag vet precis var varje kilometer är, men lät bli att titta (med GPS kan man ju stänga av pipet) och koncentrerade mig istället på att ha rätt känsla i löpningen. Nu prickade jag den tänkta tiden ganska bra, men det hade kunnat gå både fortare eller långsammare. På långpasset i tisdags visste jag att jag inte skulle kunna hålla "normal" fart då jag var väldigt trött efter att ha suttit uppe till klockan 5 med en hemtenta. Jag kollade av klockan vid mina vanliga ställen och konstaterade att det inte gick lika fort som det brukar men höll den farten då det var rätt ansträngning för dagen.

Sen tror jag som Henrik är inne på att du skulle kunna variera dina farter lite om du vill ha mer "flow". Jag springer inte så särskilt mycket fortare än vad du gör på mina distans/långpass (4.10-4.25), men då det är betydligt längre från min tävlingsfart är det för det mesta rätt så sköna pass.
#7
11 mars 2013 kl 23:24
Gilla
Springer dagligen på delar av banan då jag bor i närheten och brukar i vanliga fall använda mig av premiärmilen-varvet när jag kör tröskel eller snabbdistans. För närvarande är det dock packad snö/is på den del (ca 500m) av grusvarvet runt Stora Skuggan som ligger "längst bort" på banan, på delar av Unnarörsvägen (den från Stora Skuggans väg ner mot varvning/mål) och mer eller mindre is (total längd kanske 75m) på ett parti på Fiskartorpsvägen när man sprungit förbi Laduviken. Sen är det inte helt bart på hela vägbredden på vissa ställen...

Väderprognosen ser ju inte så lovande ut då det utlovas minusgrader här de kommande tio dagarna så då behöver solen verkligen göra sitt. Delar av partierna som är dåliga kommer dock solen åt väldigt dåligt på så jag skulle inte känna mig helt säker på att allting hinner försvinna.