Hur du väljer rätt delar till din bil?

Samtidigt som man köper en bil, undrar var han kommer att få reservdelar för att reparera sin “järnhäst”, även om det är en bil från kupén.

Med ett ganska stort urval av både reservdelarna själva och de företag som säljer dem är det ibland en viss svårighet att skaffa nödvändiga delar.

Hur köper jag reservdelar till bilar korrekt, snabbt och bekvämt? Låt oss försöka ta reda på det.

Vad är bildelar?

Reservdelar till bilen är original ("infödda"), som är märkta av bilanläggningen och icke-original (analog), som produceras av oberoende företag för olika bilmärken. Du kan också köpa begagnade bildelar.

Originaldelar är mycket dyrare, men uppfyller kvalitetsstandarder.

Icke-originaldelar för bilar kan tillverkas både under tillverkarens varumärke och under märket förpackare.

Kvaliteten på sådana delar varierar och som regel bildelar för begagnade bilar eller för nya bilar väljer ägarna "släktingar". I allmänhet måste du köpa reservdelar till bilar själv om bilägaren förstår dem. I motsatt fall är det bättre att anförtro valet av bildelar för utländska bilar och inhemska bilar till specialister.

Lika viktigt är platsen där reservdelar köps. För utländska bilar och inhemska bilar finns det bekväma online-reservdelar, till exempel webbplatsen avto.pro, som erbjuder ett brett utbud av varor som kan behövas vid reparation av ett fordon. Ta reda på vilka delar du behöver på ReservDelarButik.se.

Kan jag kontrollera kvaliteten på bildelar?

Originaldelar, deras analoga eller falska - det beror på vem och var delarna är tillverkade. Analoga delar tillverkas i enlighet med licensavtalet från den ursprungliga tillverkaren. I detta fall är bildelar för koreanska bilar, västerländska och "statliga" utländska bilar såväl som inhemska bilar nästan desamma i kvalitet. Falska reservdelar kallas konventionellt ”Kina” och ger dem ofta bort som originalet, men ... De har inte tillverkarens skylt och märkesförpackning, det finns inga klistermärken som anger egenskaperna hos denna reservdel.

Av detta följer att det är bättre att kontakta en pålitlig punkt som säljer bildelar, till exempel avto.pro, och alltid vara säker på kvaliteten på delar för bilreparation. Särskilt om ägaren utför bilreparationer med sina egna händer.

Vilka delar är bättre att välja?

  • Originaldelar. Ägare av nya bilar av prestigefyllda varumärken, som inte sparar på sådana "bagateller" som reservdelar, använder ofta sådana inköp. Men om bilen redan har kört flera tusen kilometer, kan köp av en original reservdel kosta samma som själva bilen. Om bilägarens budget inte tillåter gaffel till en ny del kan du köpa reservdelar eftermarknad.
  • Den analoga. Detta är inte nödvändigtvis Kina. För ett rimligt pris kan du köpa reservdelar till bilar från spanska, italienska och andra tillverkare. Men när du köper måste du noggrant förstå vilket företag som utförde den nödvändiga delen. Detta förvärv har en negativ sida - analoga delar för en utländsk bil kan misslyckas när de installeras på samma plats. Det finns ett missförhållande mellan luckor, hål, fästen etc. Och sedan är delen "anpassad", vilket tar en viss tid.
  • Begagnade reservdelar. I det här fallet kan du gå till bilmarknaden och försöka hitta delar från en demonterad liknande bil, men det finns många fallgropar: delen kunde redan repareras, och tecken på slitage lyckades "framställas". Det är dock möjligt att köpa en verkligt original reservdel i rätt skick.

Tre regler för att köpa begagnade delar

När man köper en motor eller växellåda måste bilägaren tillhandahålla en märkning som är präglad på själva delen.

När du köper någon elektronisk reservdel eller styrenhet måste du ange det ursprungliga artikelnumret. Det finns en nyans: på vissa utländska bilar har kontrollenheten sitt eget program med ett ytterligare firmwarnummer, så du måste kontrollera med bilguiden om detta nummer behövs.

Om du har för avsikt att reparera karosseriet måste du veta exakt fordonets modell. När du köper bildelar i en onlinebutik kan du ge ett foto av den ursprungliga reservdelen.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.