Nostalgisk urban morgonrunda med Andy

Jag är hangaround till Facebook-gruppen Växjö-trail. Det är ett gäng duktiga trail och ultralöpare. Ibland när deras pass passerar mig brukar jag haka på en bit. Ofta brukar de vara ute och springa för tidigt för mig (som vill dra mig på helgen). Idag var det tvärtom. På grund av besök behövde jag ge mig ut så jag var hemma före nio.

Så jag smög upp klockan kvart i sex, åt lite flingor och matade katten som stirrade hotfullt på mig. Det slamrade lite i skålarna så jag befarade att gästen vaknade, men jag hörde snarkningar. Smög in i badrummet för att klä om. Insåg att jag behövde smyga förbi gästen för att hämta lampa och byxor. Tassade så tyst jag kunde. Det gick nog bra. Eftersom det skulle bli en lite längre runda och det regnade kände jag mig tvungen att välja Altra King MT. De skorna kräver tejpning mot skoskav. Var hade jag tejpen? Letade överallt och råkade riva ner plåster, deo och rakhyvelblad i mörkret. Klirr, krasch… Nu sover nog ingen mer. Mycket riktigt, gästen hade vaknat när jag gav mig ut i mörkret.

Kom ett par minuter sent till mötesplatsen och såg Andy jogga runt uteplatsen vid kontoret. Sen satte vi av. Jag kände för lite omväxling och han hade inget emot det så vi sprang in mot stan. Jag har inte passerat min gamla gymnasieskola på många många år så det blev ett litet fotostopp i “mördarbacken” upp till Katedralskolan och sprang ett par nostalgiska varv kring skolans löparbana. Efter det zick-zackade vi runt lite bland bostadskvarteren runt skolan.

Sen tog vi en sväng ner mot city och passerade Växjö högsta hus uppe på backen där det ersatt det gamla vattentornet. Tog ett halvskarpt foto på huset som ersatt vattentornet och fick en flashback från när jag tecknade av vattentornet som stod där tidigare. Jag ägnade ganska många timmar åt att mäta in vattentornet, rita in rätt proportioner på kakelplattorna, antenner och andra detaljer. Sen färglade jag det hela med dämpade vattenfärger i den för dagen höstgrå färgskalan. Jag lämnade in det till bildläraren som “slutprov” och fick på stående fot betyget “Odugligt, helt värdelöst, ingen konstnärlig vision alls, grön himmel hade passat bättre, ser ju ut som ett halvskarpt foto bara – det blir en etta”. Undrar om det är helt värdelöst fortfarande. Finns det inga andra verk kanske det kan vara värt en tia nu ??

Efter att passerat Växjös högsta hus sprang vi över stortorget, förbi sjukhuset. Av olika praktiska skäl har jag inte lyckats var med i så många sällskapsrundor på ett tag. Synd för social löpning har fördelen att man inte ligger och maxar utan kan mala på i ett mer lagom träningstempo och dessutom dryfta olika ämnen från högt till lågt.

När vi kom till Skogsudden delade vi på oss. jag fortsatte hem utmed Bergundasjön. När jag kom till BK-torpet tryckte jag på lite sista kilometern. Avslutade med en km på 4:30. Tyckte det flöt på och kändes bra hela runda. Ganska överraskad att se att jag snittade 160 bpm i puls över dagens knappt 16 km. 160 är rätt högt för en social runda.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.