Sörmlandsleden Nykvarn – Gnesta: etapp 13:2 och 13:1

Fredagsfys=fredagsmys. En ledig dag i fantastiskt vackert och ovanligt varmt höstväder på Sörmlandsledens nyaste etapp. Dessutom med sällskap av Johan. Otroligt fint och trevligt på alla sätt! 

IMG_5484

Etapp 13:2: Nykvarn-Etapp 13 (17 km)

Etapp 13:1: Etapp 13 – Gnesta (13 km)

Total distans: 30 km.

Totalt på Sörmlandsleden hittills: 166,5 km (etapp 1-6, 5:1-5:3, 10-11, del av etapp 12, 12:1, 13:1-13:2)

Check out my run on Strava: https://strava.app.link/SseNu1BsXQ

img_5476.jpg

Jag hade sneglat på väderprognosen i några dagar och sett att det skulle bli riktigt fint väder i slutet av veckan. Och jobbkalendern var faktiskt tom på möten i dag så varför inte ta ledigt och klämma ett par etapper? När jag ändå är igång liksom. Och till min stora glädje visade sig min man Johan intresserad av att följa med. Vi har sprungit mycket ihop förr men inte alls mycket de senaste åren för tre barn och sen en knäoperation på Johan kom emellan. Jag har ju successivt ökat mina distanser den senaste tiden och kände mig rätt säker på att klara 30 km utan alltför stora bekymmer men Johan hade inte sprungit mer än 6-7 kilometer i sträck som mest det senaste året – dock tränat diverse annat- men det kändes lite mer vågat kanske att ge sig på tre mil kuperad terräng. Men om det är någon som kan leva på gamla meriter så är det nog han.

IMG_5455

Vi lyxade till det lite och tog bilen till Södertälje och sen bussen till Nykvarn. Anslutningsetappen 13:2 invigdes så sent som för ett år sedan – hösten 2017 – vilket märktes för alla orangea ringar och skyltarna var i toppskick och riktigt glänste i höstsolen.

IMG_5457

Etapp 13:2 bjöd på väldigt varierande löpning. Man kom snabbt in i en mysig gammal skog och sedan sprang man ner mot sjön norra Yngern – med klart fint vatten och finkornig sandbotten – som verkligen hade varit perfekt att bada i om det varit ytterligare några grader varmare i luften.

IMG_5459
Sandorpsbadet (norra Yngern) efter ca 6 km. Inte tappa balansen nu….
IMG_5463
Som egenföretagare är man aldrig riktigt ledig…”ska bara ta ett samtal”.

Vi såg en del olika djurspår i skogen men själva djuren skrämde vi förmodligen bort. Uppbökade jordhögar (från vildsvin antar jag) var det gott om.

IMG_5474
Det verkar vara gott om vildsvin i markerna.
Klicka här för bildspel

Efter 16 km passerade vi en fin källa med gott fräscht vatten (för övrigt den enda under hela turen).

IMG_5480

Ganska snart efter källan korsade vi etapp 13 och fortsatte genast på etapp 13:1 mot Gnesta. Inledningsvis bjöd etapp 13:1 på ordentligt kuperad terräng med stigningar över Långberget. Benen började bli lite stela på vissa (inga namn) men vi körde på. Ett evighetslångt gärde passerades innan vi kom ut på vägen som ledde in mot tätorten Gnesta.

IMG_5488

Sista kilometrarna gick mest på alsfaltsväg och var lite tråkiga, men å andra sidan var vi lite trötta så det var skönt att inte hela tiden behöva tänka på precis var man satte fötterna.

Tyvärr tycker jag att etapp 13:1 inte var lika bra utmärkt som de andra etapper jag hittills har sprungit på Sörmlandsleden. Flera gånger blev vi osäkra på om vi var på rätt väg eller hade kommit fel, och på slutet blev det nog också fel på ett ställe men vi kom fram ändå.

IMG_5495

Jag har aldrig tidigare satt min fot i Gnesta men det jag såg var fint och vackert beläget vid vattnet och bakom stationen (eller framför beroende på hur man ser det) finns flera vackra äldre byggnader. Och vid stationen finns ett äkta gammalt stationshus från förra sekelskiftet. Vilken tur att de hade kaffe latte och chokladcroissanter där också som vi avnjöt under tiden vi väntade på pendeltåget som skulle ta oss tillbaka till  bilen i Södertälje.

IMG_5500

Packning (för två): Fyra små flaskor flädersaft, en dubbel-smörgås, en liten portion tortellini med ostsås, vindruvor, varsin liten engergy-bar, en påse gelégodis . Allt gick åt (fördelat på en energipaus efter varje mil) och smakade väldigt gott. Dessutom överdragskläder, karta och turbeskrivningar.

IMG_5451

Skador: Höften höll sig hyfsat bra, jag kände den bara sista milen.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.