Svenska medaljtips inför OS i Pyongyang

Vinter-OS i Asien och Pyongyang i Sydkorea drar igång och med det höjdpunkten för alla de som kommer att delta.

Mycket  av diskussionerna skuggas tyvärr som vanligt av diskussionen om doping och inte minst att Ryssland stängts av helt att delta som nation och att bara godkända ryssar får delta men då under neutral flagg.

Inom längdskidåkningen är Johaugs frånvaro också en stor avgörande faktor när man tittar på vem som ska vinna och inte minst handlar det om Sveriges största stjärna inför OS: Charlotte Kalla!

Jag brukar försöka mig på att tippa den svenska utgången just när det handlar om Vinter-OS och tänker inte göra något undantag den här gången. I tur och ordning tror jag att Sveriges deltagare kommer att ta de här medaljerna:

10 februari – Längdskidor Skiathlon damer 15 km – GULD – CHARLOTTE KALLA

13 februari – Längdskidor Sprint damer – GULD – STINA NILSSON

14 februari – Slalom damer – BRONS – FRIDA HANSDOTTER

15 februari – Längdskidor damer 10 km – GULD – CHARLOTTE KALLA

17 februari – Längdskidor damer Stafett – SILVER

21 februari – Längdskidor damer Sprintstafett – SILVER

22 februari – Slalom herrar – BRONS – André Myhrer

23 februari – Skicross damer – GULD – Sandra Näslund

24 februari – Alpin lagtävling damer/herrar – BRONS

24 februari – Curling damer – BRONS

24 februari – Ishockey herrar – BRONS

24 februari – Curling herrar – SILVER

25 februari – Längdskidor damer 30 km – BRONS – CHARLOTTE KALLA

4 guld – 3 silver – 6 brons = 13 svenska medaljer. Det är på den nivå som Sverige har legat i Vinter-OS från 2006 och framåt.

En historiskt hög nivå sett till medaljer men den här gången är det enligt mig oerhört mycket som ligger i händerna på en enda svensk deltagare och vad hon kommer att lyckas med.

Om Charlotte Kalla kan prestera på toppen av sin förmåga så har hon möjligheten att åka hem ifrån Sydkorea med fem medaljer – tre individuella och två i stafett. Som vi vet, eller i alla fall borde veta, är det en liten skillnad mellan succé och en lite sämre utdelning i ett OS. Om Kalla skulle hamna i ett läge med lite sämre utdelning så är det också en radikalt sämre medaljutdelning som väntar.

Längdskidherrarna har tagit medalj varje OS under den här glansperioden men nu vet jag inte var den medaljen skulle kunna komma? Kanske i sprintstafett eller den vanliga stafetten men individuellt ser det ganska mörkt ut om inte Halfvarsson äntligen lyckas ha både form och tur med sig. Hellner tycks ha gjort sitt allra bästa i karriären och där bakom är det rätt tunt just nu.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.