Viktor Johansson PT

ta med stavarna när du springer!

Höstens favoritpass-Älghufs!

Träna skidspecifikt - ta med stavarna. Löpning med stavar, eller älghufs som man säger på skidspråk, är en optimal träningsform som ger ett bra alternativ till både rullskidor och styrketräning. Hitta en lång backe och kör upprepande intervaller.   

image

Älghufs (Sprättande skidgång) - Tänk diagonalåkning fast löpning. Ta längre kliv och sträck ut benet ordentligt. Få med armpendeln och avsluta bakom låret. Spring inte för fort i början av backen, tanken är att du ska hålla samma tempo hela backen. 

image

Skidgång - Stavgång är absolut ingen pensionärsgrej. Titta på landslaget och tänk om. Det är du som bestämmer hur jobbigt det är. Om du gör rätt är detta en optimal träningsform.  

image

Bild från lördagens eftermiddagspass i Halmstads stora grusgrop på Galgberget. Här har jag samlat in många timmar på dessa 8 år som Halmstadbo.

För mer tips och råd - titta in på http://vasacoachen.nu

 

4 kommentarer till inlägget

Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#1
21 oktober 2017 - 06:39
Vilken stavlängd tycker du man ska ha? (Har sett lite olika rekommenderationer)
1989 • Halmstad
#2
22 oktober 2017 - 19:24
5-10 cm kortare är bra i början. Men jag kör faktiskt med samma längd som på vintern/rullskidor.

Det viktigaste är att man kommer upp med kroppen och inte hänger för mycket.
0 • Alvesta
#3
23 oktober 2017 - 15:56
Jag kör faktiskt med stavar även på distanslöpning, det funkar väldigt bra. Brukar då trycka till lite extra när det går uppför så får en bra variation på löpningen.
Robert Tegelund
1954 • Linköping
#4
18 maj 2018 - 19:12
Jag kör med korta stavar så armbågen är vinklad nästan 90 grader när man har staven i handen - det är bra med kortare stavar om man får ont i armbågen stavjoggar i skogen offline är ju kul, hittade ett rejält kuperat XC spår i veckan, det får väl bli lite torrare innan det blir intressant igen PUST !
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.