Hitta ett bättre sätt att dricka under loppet

Det är svårt att dricka i vätskekontoller. Man tar en halvfull mugg, spiller ut hälften av det som är kvar. Sportdrycken rinner från ansiktet och neråt. Hur mycket vätska man fick i sig egentligen? Här är några tankar om ett smartare drickande.

Egentligen är det ett underligt fenomen att dricka ur engångsmuggar på lopp. De flesta av oss misslyckas med det mer eller mindre. Antingen får man stanna eller gå och dricka. Eller så har man dålig kontroll på drickandet. En mugg räcker inte och man försöker få i sig två eller tre om det är varmt. Självklart kan man träna på att springa och hantera muggar samtidigt. Men finns det inte bättre lösningar?

Snabbaste och bekvämaste sättet att dricka
Eliten som jagar sekunder trycker i sig vatten som Karl-Alfred äter spenat. Vi motionärer på olika nivåer vill hitta en lösning som ger oss rätt mängd vätska på ett bekvämt sätt, gärna snabbt.

Alla klarar att dricka lite i taget under tiden man springer. Magen trivs, man slipper stanna upp och kroppen tar upp vätskan i lagom takt. Nackdelen är att man måste bära med sig vätskan, åtminstone några hundra meter. Vatten väger och man vill slippa släpa med sig allt vatten för hela loppet. Bäst är en mellanvariant, där man fyller vatten på kontrollen och sen dricker i lugn och ro under följande kilometer eller två. Då tar stoppet kort tid, magen trivs och du slipper bära mer än nödvändigt.

Bära på ryggen, höften eller i handen?
Hur man bär vatten beror på längden mellan kontrollerna och vad man är van vid. Om det är tätt mellan kontrollerna så är bäst att ha en handhållen lösning. Och är det långt så kan man skaffa ett höftbälte med småflaskor eller en speciell ryggsäck med vatten , till exempel Camelback. Om man bär vatten på höfterna eller ryggen så behöver man träna på det. Det är tungt och man kan få skavsår på axlar och höfter.

Välj rätt handflaska
Man kan köpa speciella handflaskor som sitter fast runt handen med ett kardborreband. Om man inte är så fåfäng så tar man en vanlig plastflaska på 25 eller 33 cl. Det funkar utmärkt och är gratis. Är man orolig att tappa flaskan så kan man se beskrivningar på nätet hur man tar en strumpa och gör en smart hållare. Om du har gratis plastflaska så kan du välja att slänga den på sista kontrollen.

Den bästa kombination
Löparen och ingenjören Craig McSavaney i Colorado störde sig på det slabbiga drickandet och miljöproblemet med drivor av muggar.

Hans lösning heter Hydrapouch och är gjord av silikon. Så här funkar den: Man kommer till kontrollen, klämmer så att den öppnas, fyller på med vatten och fortsätter springa. Man håller den i handen och dricker i lagom takt. Den är täckt på ovansidan vilket gör att man inte spiller så lätt. När man druckit klart kan man fästa den på byxkanten med en plastclips.

Den rymmer 180 ml, det räcker gott för de flesta att klara sig till nästa kontroll. Jag provade den första gånget när arrangörerna av loppet Jättelångt delade ut till alla deltagare för ett par år sedan. Lite ovant, men jag märkte snabbt att det gick lättare springa och dricka. Och det gick snabbare än att dricka 2-3 engångsmuggar.

Framtidens vätskekontroller

Förra året (2016) köpte vi Hydrapouch för att ge som gåva till löparna i loppet 6 sjöar utanför Uppsala. Antalet engångsmuggar minskade drastiskt och ingen klagade. Ett par hörde av sig efteråt och vill ha en till. Även till loppet i år, 12 augusti 2017 ska löparna få var sin. En viktig anledning är omtanke om miljön. Det går åt stora mängder plastmuggar under ett lopp. Och det är inte roligt om vi måste fiska upp plastmuggar i sjöarna efter loppet.

Jag tror vi kommer se fler liknande lösningar i framtiden. Och jag hoppas att vi ska slippa se drivor av engångsmuggar på loppen. Tills vidare tycker jag man minskar på mängden muggar genom att väljer en handhållen lösning som man tycker är bekväm och lagom stor. Men den ska förstås också vara lätt att fylla på och dricka ur.

Jonas Pertoft

 

 

3 kommentarer till inlägget

1986 • Karlstad
#1
30 juli 2017 - 12:48
Jag trycker alltid ihop muggen med tummen och pekfingret så att det blir en liten öppning i nederkant endast och tömmer då i mig. Då slipper man allt spill :-)
1969 • Uppsala
#2
31 juli 2017 - 18:13
Då får den ungefär samma form som den Hydrapouch som jag nämner.
Daniel Granström
1977 • Västerås
#3
1 augusti 2017 - 08:32
Vart kan man köpa Hydropouch, om man inte vill ha en som det står Jättelångt på? Känns inte rätt med tanke på att jag inte sprungit loppet.
Letade i går kväll men hittar den bara på sidor i USA....

Tips mottages tacksamt.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.