Trail & Inspiration

Trail & Inspiration: Årskrönika 2016 – Del 2!

Juli – Social fobi, springa i värme och ”sprada”!

Jag skrev en ny bucketlist, för resterande del av sommaren.
Min sociala fobi visade sig (tyvärr) från sin allra sämsta sida…! Prestationsångest och tårar inför andra löpare… *jobbigt och pinsamt*

När jag sprang själv, lyckades jag däremot överträffa mina egna förväntningar och sprang längre än på mycket länge! Jag hade planerat att springa längre än jag hade gjort den senaste tiden och sedan sprang jag ytterligare ett par km längre än det! Härligt med ”nygamla” distansrekord.

Jag fick till sommaren första (och enda?) sprada-pass! Dvs dra ut på en löprunda för att sedan hoppa ner i vattnet med kläderna på! Ett påhitt/uttryck som Ingmari (enligt många) har myntat! Det är väldigt skönt, men det är tyvärr inte  högsommarvärme tillräckligt ofta, för att det ska bli regelbundet. Vi är inte alls som Ingmari som badar även på vintern… ??
Att springa i just värme är något jag tycker är tufft. Allt över +20 brukar jag känna av, även om jag under en längre värmebölja vänjer mig litegrann. Men det finns säkerligen andra därute som är lika känsliga och därför tog jag fram en lista med mina 10 bästa tips för löpning i värme!

Augusti – Jotunheimen, Introvert och Fjällmaraton i Sälen!

Augusti startade med fjällvandring i norska Jotunheimen. Obeskrivligt vackert, men tuff terräng och många höjdmeter. Dessutom fick jag utmana min höjdrädsla mer än en gång…!

Vi gjorde ett personlighetstest på jobbet och jag fick bekräftat det jag redan visste; att jag är en introvert själINFJ för att vara mer exakt. Många av de människor jag har omkring och som känner mig, har svårt att tro att jag är introvert. Det man måste ha i åtanke är att vara introvert är inte samma som att vara asocial eller blyg. Det handlar om hur du hanterar tankar, känslor och var/hur du hämtar din energi.

Jag åkte längdskidor mitt i sommaren. Inomhus då såklart. Bästa kick-offen på länge! (Om du frågar en träningsnörd som jag). ??

Mitt första fjällopp gick av stapeln. Tillsammans med ett underbart blogg-tjejgäng tog vi oss an 21 km i Sälenfjällen! Definitivt ett av de roligaste minnena från året 2016! Vi hade såå kul och vädret under loppet var dessutom fantastiskt. Bästa förutsättningarna, helt enkelt!

September – Risveden Terräng, höstkärlek och ren skräck!

Framåt höstkanten dök det upp lite funderingar på att någon gång springa ett maraton. Fast ska jag vara ärlig har de nog alltid funnits där. Det är något speciellt med sträckan. Det som får mig att tveka lite, är det faktum att de flesta maraton går på asfalt. Men vem vet…

Jag gjorde ännu ett besök på holleden. Vacker, som alltid! Dock var Holleden vara bara uppvärmningen för vad som komma skulle… Helgen efter var det dags för Risveden Terräng (igen)! Årets lopp blev dock inte en av favoriterna. När jag själv läser race rapporten i efterhand ser jag förvisso mycket pannben, men i övrigt rätt mycket gnäll. Som sagt, not my finest moments.

September; första höstmånaden och SOM jag älskar att springa på hösten! Min absoluta favoritårstid och det vet nog ni som hänger här ofta. Jag försökte inspirera er som inte är lika pepp på hösten, genom inlägget: Fyra anledningar att springa på hösten.

Det heter ju så fint att man ska utmana sina rädslor och vidga sin comfort zone. DET gjorde jag i år, när sonen lurade med mig i Lisebergs tillskott Helix. Ärligt talat, så brukar jag inte ha ont av berg- & dalbanor, men herregud…?! En ganska-nära-döden-upplevelse blev det!

Oktober – Stress, skolgympa och Värmland!

Här började den intensiv jobbperioden på allvar och det märktes nog en del i tonen som följde på bloggen. Jag skrev om dagens samhälle där vi ibland kanske känner att vi ”måste” vara online (även om vi inte måste).
Jag skrev även om stress – Att våga välja bort saker i vardagen och att känna sig otillräcklig och vad det gör med sinnet.

Jag skrev ett brev till mitt tonårsjag, gällande skolgympan! Dessutom blev det lite mer vardagslyx och jag blev (extra mycket) brunett (igen). Jag som varit blond hela livet, trivs faktiskt oväntat bra som brunett. Det lär nog dröja innan jag (om någonsin) blir blond igen. Men man ska väl aldrig säga aldrig… ??

Alltså, lyckan (!) av att kunna avsluta månaden med härlig höstlöpning i de värmländska skogarna. Det bästa av två världar. Jag hann både med ett lite kortare distanspass i solen. Och ett lite mer spännande långpass, med mörkrets intrång flåsandes i nacken!

November – Vinterlöpning, Axa 27K och ultradrömmar!

Första helgen i november bjöd på riktig vinterlöpning, med snö och allt. Who could have guessed! Som det ser ut utanför fönstret nu, kanske det förblir säsongens enda vinter/snölöpning…? Om det, mot förmodan, skulle snöa någon gång de närmsta månaderna skrev jag även ett blogginlägg med tips på kläder/utrustning vid vinterlöpning.

Strax därefter ”råkade” jag anmäla mig till Axa Fjällmaraton 27K. Ett…tusen…ett…hundra…femtio…höjdmeter?!? Fattar ni…? Ännu ett påhitt där jag skyller allt på mina bloggvänner Ida och Mari, som med största sannolik har lurat mig. Jag vet inte exakt hur, men på något sätt! Garanterat… ??

Jag socialsprang IGEN! (För att vara någon som har social fobi i springsammanhang, tycks jag ha fått till ett par stycken under 2016). Att den socialjoggen dessutom utfördes klockan 8 en lördagmorgon borde ge extra poäng, väl? #idioti

Dessutom mumlade jag någonting om framtida drömmar och om att springa ytterligare ett ultra. Say what? Som om funderingarna kring en mara inte skulle vara nog… Men ja, ja, min hjärna och logik. Vi får väl se vad jag hittar på… Haha! ??

December – Adventskalender, mer stress och träningstorka…

Jag skrev en December-Bucketlist. Jag älskar de där listorna, som man sedan kan ”bocka av” (vilket jag inte har gjort för december månad, inser jag nu…) ??

Trail & Inspiration hade sin första kalender (YAY!), i form av en adventskalender! Lagom ”mjukstart”, med en tävling i veckan och eventuellt ett bra upplägg även för nästa år, tror jag. Att jag dessutom kunde bjuda på grymma priser tackar jag Madde (Fitnesscoachen) och David (Fjällmaraton Sälen) för. Tusen tack (igen)!

Första halvan av December försvann i skuggan av en tokseg förkylning med fruktansvärd hosta, som var som värst på nätterna! Jag vägde upp träningstorkan med att unna mig lite vardagslyx och uteliv!

När förkylningen släppt testade jag på mitt allra första H.E.A.T-pass; ett gruppcirkelkoncept på ”mitt” gym! Det var grymt jobbigt, men oerhört roligt och säkerligen oerhört nyttigt upplägg för en löpare! Om jag bara kommer över det faktum att jag måste ”umgås” lite grann med andra människor därinne…

Trots att jag i alla fall lyckades skrapa ihop några, stackars pass under December, måste jag nog inse att det var den mest träningsfattiga månaden på evigheter (förmodligen sedan jag började träna?) Först en förkylning och sedan kaos på jobbet och runtomkring mig. En hjärna på högvarv och en kropp som bara vill gräva ner sig och sova! (Även om den inte gjorde det heller, när den väl fick)… Jag insåg mina begränsningar och valde att bli en ”icke-tränande-person”. I alla fall ett litet tag.

Vad jag hoppas på nu?

En bättre början på 2017, än slutet på 2016.

Inlägget Trail & Inspiration: Årskrönika 2016 – Del 2! dök först upp på Trail & Inspiration.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.