Viktor Johansson PT

Stakning på SkiErg - tänk på tekniken

I brist på snö, kan du alltid köra stakmaskin inne på gymmet, men glöm inte skidtekniken!

Stakning på platten:
Här kan du jobba med de stora rörelserna. Upp med höften och fram med kroppen. Ha en 90 graders vinkel i armarna och ut lite lätt med armbågarna från kroppen. Få fram stavnedsättningen (ungefär 10-15 cm framför pjäxan) detta med hjälp av att kroppen hamnar längre fram, inte att armarna blir mer raka.

Stakning i backe:
Här är det segare att jobba med de stora rörelserna. Kom in med armarna, stavarna närmare bröstet och använd benen som gångjärn. Stavnedsättningen hamnar längre bak och stavarna vinklas mer ju brantare backen är.

Det är allt för många som stakar med fel teknik i dessa maskiner. Ta dig en extra funderare på hur långa stavar du faktiskt har när du åker skidor. Ja, du har ungefär 30 cm kortare än din kroppslängd, alltså ska inte stakningen börja över huvudet. Det är viktigt att kraften i stakningen blir från magen/bålen och inte i armarna. Testa att lås armarna i utgångspositionen och sen enbart arbeta med magen. Sen vill jag också att du funderar på hur dina stavar (i stakmaskinen) pendlar i själva stakrörelsen. Det här helt rätt att du ska sätta ner stavarna i princip lodrätt, men du ska sen pendla stavarna mer bakåt. Alltså, du ska inte trycka ner stavarna framför dig så du nuddar tårna, utan bakåt i höjd med låren och inte nedanför knäna.

Här har ni 4 effektiva pass

Tusingar: 5 st 1000 m-intervaller med 1-2 minuters vila i mellan.

Femhundringar: 10 st 500 m-intervaller med 1-2 minuters vila i mellan.

5000 m testlopp: 5 km så fort som möjligt. Roligt och utmanande test, som du kan göra flera gånger innan Vasan.

Distanspass: Variera motstånd, intensitet och stakteknik. Tänk dig en kuperad bana med både platt åkning och flera stakbackar.  Fram med pannbenet och hörlurarna, här får du jobba med huvudet.

Här finns en film

https://www.youtube.com/watch?v=beWATjz4hgY

Även jag måste nöta på detta, så det är bara och träna och fokusera teknik!

 

Mer tips hittar du på http://vasacoachen.nu/

 

 

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.