2015- till hälften bra

2015 inleddes med 9 månaders pappaledighet. något som jag av erfarenhet vet innebär effektiv träning med joggingvagn. Man blir stark uppför och snabb nedför och på köpet blir löptekniken bättre då vagnen tvingar upp mig på tå när jag springer.

Målsättningen för året var PB på samtliga distanser. Förutsättningarna var goda. Hade haft bra träning under hösten och pappaledigheten ger möjlighet till effektiv träning. Började året bra med en 14:e plats på Sandsjöbacka vintertrail 34 km och sub 39 på Winterrun på Liseberg. Fortsatte sedan av bara farten med två rejäla pers på vårtävlingarna 8 respektive 16 km. Formen var god. Nu skulle det bara omsättas i de övriga tävlingarna. Och visst flöt det på.

18:08 på KM 5 km terräng PB

38:34 på Lerumsloppet lovade gott. Framförallt den speed jag kunde hålla nedför.

1000 meter missade jag PB med en sekund. Inte hela världen. Men nu börjar det bli dags att knäcka tre minuter.

KM 10000m en vecka senare gick riktigt bra. 37:13 innebar nytt PB med nästan 1 och en halv minut.

Göteborgsvarvet höll inte riktigt. Men visst blev det PB 1:23:57

I juni var det dags för 5000 meter bana i Stenkullen. Målet var under 18 minuter. Men en allt för hård öppning innebar att sluttiden blev 18:05. Även det PB.

i juni kom också första förkylningsveckorna. Men efter att ha skrämt i gång kroppen under semesterveckorna på Öland lyckades jag genomföra ett mycket lyckat Kraftprov i Trollhättan. Älskar den tävlingen. Det är en stor fördel att kunna banan och veta när det är dags att pressa farten. 44:56 innebar ett nytt PB på kraftprovet med 40 sekunder.

Målgång Kraftprovet. Foto Kraftprovet

Juli och augusti flöt på med missade PB i moss-km (första gången jag sett vattnet rinna i mossen) och back-KM. Även insatsen på Vasastafetten var helt ok. Sprang sträcka 4 och drygade ut avståndet till jagande lag vilket i slutänden gav oss en tredjeplats i mixedklassen.

Sen händer det som jag borde kunnat räknat ut med arslet. Föräldraledigheten tar slut och förkylningarna avlöser varandra. Hade tankar på under 1:20 på risveden terräng. Men det faktum att banan var förlängd och att jag sprang med förkylning och förmodligen feber satte de planerna ur spel.Nedgången började dock med ett platt fall på Torslanda Trail Race. Vurpa efter 13 km som sabbade låret och tävlingen.

På väg mot platt fall. Torslanda Trail Race. Foto Björn Amfors

Sollidenloppet några veckor senare blev därför en positiv överraskning. En tredjeplats och nytt pers över de 6,5 kilometrarna 23:56.

De korta loppen funkade då speeden fanns där. Men de långa träningspassen lös med sin frånvaro. Försöken till PB på marathon och 6-timmars blev istället fiaskon. Göteborgs Marathon bröt jag efter halva loppet och på 6-timmars i Borås höll benen i tre mil. Sen blev det promenad resterande timmar. Förkylningarna fortsatte och ett träningsuppehåll på två veckor avlöstes av ett träningsuppehåll på tre veckor innan året var slut.

Sammantaget kan väl sägas att halva året var en succé och andra halvan var förkylt. Nu är det nya tag som gäller. Mitt fokus ligger i år på de längra distanserna. Kanske till och med en ultrasatsning? Börjar med sprinttrippeln i Sandsjöbacka nu till helgen för att känna hur kroppen reagerar på tre tuffa lopp på tre dagar. Så under tre timmar på Marathon och PB på 6-timmars får vara årets målsättningar. Och beroende på hur kroppen svarar kanska nya tokiga utmaningar prövas.

Träningen är i gång igen på bra nivå och förkylningarna lyser än så länge med sin frånvaro.

 

1 kommentarer till inlägget

1970 • Lerum
#1
12 januari 2016 - 23:40
Mkt härligt inlägg och vilken hög PB du matat av, verkligen imponerande. Bra jobbat, skall bli kul att följa fortsättningen

TUMMENUPP
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.