Mot nya PB

DM silver på 3000 m bana - racerapport!

Efter Springtime i lördags kom 3000 m DM bana på tal. Först var det ett tvärnej men efter lite funderingar så insåg jag att det framförallt är fart jag behöver. Hur kan jag få bättre fartträning än ett 3000 m lopp? Efter lite snack med BG kom vi fram till att jag skulle köra, så i förrigår tog jag beslutet att springa idag. Jag har varit taggad hela tiden. För en gång skull kunde jag se det som ett otroligt bra träningspass. Jag skulle självklart ta ut mig ordentligt men det kändes inte riktigt på samma nervösa sätt.

När vi kom fram och jag såg banan så kom nervositeten. Jag blev inte direkt förvånad, men jag försökte igonera den men det var inte det lättaste. Endast 7.5 varv skulle avverkas... men det jag tycker är värst är att man syns hela tiden och publiken kan följa loppet och oss löpare exakt hela tiden. Vi startade 12.50 och då hade vi värmt upp ordentlgit i ca 5 km plus lite extra stregringslopp inne på banan med lätta skor. Vi i KS skulle springa i samma heat som K40 och K45 så vi var ca 16 peroner som skulle fightas om några medaljer. Det var strålande sol och bra förhållande, kanske lite blåsigt, men det är det alltid på bana tycker jag. Med andra ord inget att skylla på utan bara köra på!

Målet var att slå personbästa. Jag har tidigare sprungit 3 km på 10.53 men på bana har jag aldrig varit under 11 min. Jag tror mitt pers på bana var 11.02. Anledningen till att jag skriver var är för att jag lyckades slå personbästa idag och det nya lyder alltså 10.40.

Planen var att testa hålla 3.30 min/km fart. Jag visste att det skulle bli tufft men testa kan man alltid göra. En tjej från Björnstorp drog iväg snabbt. Jag vågade inte hänga med men jag la mig på en stabil andraplats. 3.30 fart innebar 84 s varv. Jag gick ut i precis rätt fart och avståndet mellan mig och Linnea som ledde höll sig ganska så jämnt. Jag kände mig fräsch och det flöt på. Jag kände ganska snabbt att de andra löparna tappade så det blev ett "ensamt" men stabilt lopp. Första kilometern passerades på 3.31. Efter halva loppet hade jag 5.18. Känslan genom loppet var den att jag flöt på otroligt bra i ett relativt jämnt tempo. Jag var ganska trött och benen stumnade av lite, men det var ändå inte den extrema tröttheten jag önskar. 2 km passerades på 7.06. Endast 2.5 varv återstod. Jag försökte trycka men benen ville inte snabbare. Jag fick grym coachning längs vägen av BG och andra Götister. In i mål på nytt pers och ett DM silver på tiden 10.40. Det var extra skoj med många fina medaljer och prestationer för Göta. PÅ bilden är vi fyra tjejer och fyra nya personbästa.

Först var jag lite missnöjd men att hålla 3.33 i snitt i 3 km känns som ett framsteg och jag hoppas det kommer gynna mina kommande millopp och halvmarathon resultat. Åtminstone är det bra för psyket att se den snittiden. Nu är det bara att kämpa på med snabbheten och försöka känna på den där omtalade mjölksyran.

Och nu efter loppet, så tro det eller e,j men jag mycket öppen för att springa fler banlopp.

1 kommentarer till inlägget

1972 • Lund
#1
14 maj 2015 - 16:23
Bra sprunget idag. Vill du ha fler fart pass så är det 800 m på onsdag i Malmö.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.