Det här med skor och så...

Jag har länge haft problemet att mina stortår blir helt förstörda efter långa lopp eller riktigt långa pass.

Efter ca 2,5-3 timmars löpning börjar det göra ont och efter ett marathon eller ultra så kan jag knappt gå på 2 veckor efterårt. Jag får stora blodutgutelser på stortårna! Detta har jag försökt avhjälpa med olika strumpor och tåskiljare och bandage, tejp och massa annat. Men de uppkommer inte på grund av skav, utan på grund av tryck..

 

Jag tog till slut tjuren vid hornen och bokade in mig hos ortoped-Janne på Runners store för att kolla mina fötter.

Att jag pronerar visste jag sen tidigare men att det var såhär illa ställt visste jag inte. Jag fick höra att det var "bland det värsta jag sett" och "jag förstår att du har problem" "har aldrig sett nåt liknande" osv.. flera andra ur personalen kom och kollade mina fötter och jag fick höra allsköns kommentarer! Den vanligaste när de kom och tittade på skärmen var "OJ!"

 

När jag pronerar så mycket inåt och rullar fram på framfoten och skjuter ifrån så läggs ett enormt tryck på mina stackars stortår! I princip hela min kroppstyngd! Detta gör att det efter timmar av löpning uppstår så stort tryck att blodutgjutelser bildas och ju längre jag springer destu värre blir det! Jag haft sånna enorma blåsor som tagit både 2 och 3 veckor att läka vilket gör återhämtningstiden efter långa lopp onödigt lång! 

 

Jag har ju kört New Balance som långpass skor, sen jag för flera år sen fick ett par utprovade på just runners för att de ska vara bra för min pronation.  Sen har jag bara tuffat på och köpt nya New Balance varje gång och haft dessa som mina långpass-skor. Jag tycker att de är sköna att springa i och förutom dessa blåsor har jag aldrig haft skvar eller andra problem. Jag prövade att springa ett marathon i ett par Puma skor för att se om blåsorna berodde på mina NB men fick samma problem då och har även provat långpass i andra sorts skor men ändå fått problem, så därför har jag antagit att det inte beror på skorna utan bara nåt jag får leva med helt enkelt.

 

Jag hade med mig mina 760 för att Janne skulle titta på slitningen på dem och de blev utdömda på ett par sekunder! Jo jag vet att de är slitna jag har ett nyare par hemma. Men det var inte bara slitningen utan även hur jag springer i dem. Vi pratade lite mer om vilka skor jag har hemma i skoparken.

Tre olika par New balance som jag varierar som långpass skor. De är alldelles för mjuka i sulan så när jag vinklar in mina fötter och skjuter ifrån så viker de och allt tryck hamnar på stortårna!

 

Sen har jag mina relativt nyinköpta Kayano som jag springer mellanlånga och  korta pass i och som jag tycker är ruskigt sköna, de är något bättre än mina NB men jag får bara springa kortare pass i dem från o med nu.. Sen har jag två par salomon terrängskor. Dessa är bättre då de är lite hårdare och inte ger vika lika lätt när jag vinklar in fötterna vid frånskjutet. Och dessutom så springer jag än så länge inte så långa pass i terräng så jag har inte känt av mitt problem i dessa skor.

 

Resultatet blev att jag kom därifrån med ett par nya skor såklart. Ett par Soucony Omni 12. Ett märke jag aldrig provat. De har ett betydligt bättre stöd och sulan är hårdare så den viker sig inte alls på samma sätt.  Jag såg själv på inspelningen av mina fötter att jag inte alls vinklade in fötterna på samma sätt i dessa skor!


Så sen när jag kom hem så gjorde jag en rejäl rensning hemma!

Mina två par gamla New Balance, 2 par gamla Nike samt ett par Adidas fick ge hädan och hamnade i soporna. (tack för trogen tjänst och flera genomförda lopp och härliga pass)

 

Kayanona fick jag ju behålla på nåder så de ska jag springa korta lätta pass i.

 

Terrängskorna får också behållas så jag får se till att börja springa lite mer i skogen i sommar!

 

Och så nu mina nya fina Saucony alltså.


Jag var ju såklart tvungen att provspringa dem så det blev en 12 km runda igår kväll.

Första två kilometrarna stannade jag 3 ! gånger! Och tog av mig skorna! Det kändes som en stor knöl eller sten eller som att strumpan korvat sig. Så otroligt obehagligt. På trampdynan som är framför stortån. Jag höll på att bli tokig då jag för tredje gången stannade. Tog av mig både skor och strumpa men nej det fanns inget där.. Jag fortsatte springa och det kändes rejält obehagligt. Som att nåt låg och tryckte. Men bet ihop och fortsatte. Det kändes lite skumt även i stortåleden. Det kändes som att skorna tvingade min fot att belasta på ett annat sätt än de normalt gör av naturen! Jag blev också öm i trampdynan på framfoten som jag inte brukar bli. Helskum känsla men jag sprang vidare. 

Efter 4-5 km började det kännas bättre och det värsta obehaget försvann och efter en mil var det mest en trött känsla kvar i fötterna.

 

Efter passet spred sig en träningsvärk genom hela fötterna, som om jag nu tvingat dem att använda nya små muskler och belasta på ett helt annat sätt. 

 

Så ja helt klart en stor skillnad med dessa skor! Dock ska jag ju komma till det mest positiva. Efter 1 timme och 20 minuters löpning så kände jag inte minsta tryck på stortårna!! Så det är ju ett jättegott tecken.

 

Nu ska jag vänja in mig med dessa nya skor och hoppas att det funkar även efter flera timmars löpning! Det kan bara framtiden utvisa men det känns ju helt klart som en bra början.

 

Nu ska jag variera dessa nya skor med mina Kayano på det kortare passen. Så får jag se hur det går! Det vore ju skönt att slippa dessa blodutgjutelser i framtiden!

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.