Trail Svensson styleDet är mycket traillöpning nu! Som i klippet ovan med fantastiskt duktiga Emelie Forsberg eller nedan, ur reklamfilmer för Asics respektive Haglöfs nya trailserie Monochrome. Det finns dessutom hur mycket trailpornografi som helst på Youtube om Killian Journet och Salomon.


Jätteinspirerande alltihop men jag skulle vilja slå ett slag för den mer vanliga traillöpningen. Hur många bor med kalfjället eller Alperna/Pyrenéerna på uppjoggavstånd? Söder om Dalälven är det ont om i fjäll och där jag bor väldigt ont om miljöer liknande dem i trailfilmer på nätet. Visst är det fantastiska bilder men för mig som i bästa fall upplever tillrättalagd fjällmiljö på skidor någon gång då och då kan jag inte riktigt relatera till hur det skulle vara att springa i de här miljöerna och därmed så blir jag heller inte inspirerad som jag skulle kunna bli.

Jag har som ni vet tränat mest på asfalt och grusvägar men sprang rätt mycket i skogen i höstas och uppskattade det! Jag köpte också mina första terrängskor vilket gjorde löpningen mycket roligare!

Trots bristen på fjäll i  min näromgivning går det att finna fina miljöer att springa i ändå och det skulle jag rekommendera er att prova om ni mestadels nöter asfalt på vägarna. Undersök ditt närområde, hur ser skogarna ut om sådana finns nära dig? Det kanske inte finns skog men kanske fält eller ängar med stigar? Motionsspår? Finns det vandringsleder att tillgå? Sverige kryllar av små, vackra naturreservat, kanske har du något sådant i din närhet? I Nykvarn finns t ex vackra Jägarskogen några kilometer bort, ett strandnära litet naturreservat jag ofta springer i som bjuder både lättillgängliga, tillrättalagda stigar och lite mer utmanade terräng, backar, vackra ekdungar, strandängar, steniga stigar. Med lite spring i skogen får jag ihop 12-14 km dit och hem och jag kopplar bort vardagen väldigt mycket då jag dels måste fokusera på vad jag sätter fötterna dels fokusera på var jag är så jag inte springer vilse, vilket faktiskt har hänt vid ett par tillfällen. En ganska lustig känsla att plötsligt inse att hemmet bara är några kilometer bort men åt vilket håll? Låt nu inte detta skrämma dig, lite vardagsedge mår de flesta av oss bra av. Ge dig ut och upptäck! Garanterat hittar du något nytt, trevligt ställe att springa på var du än bor och bra, varierad träning får du på köpet!

Om löpning i fjällen. Nu också i senaste numret av
Svenska Turistföreningens magain.

Idag jobbade jag halvdag och sprang sedan en kort sväng, 6km, med mina Inov-8 ner till hällmarkerna du ser längst ner i bild. Det blev lite naturlig fartlek där underlaget tillät och ett par snabba, korta terrängvarv på slutet på en sträcka med bra underlag. Önskar jag kunde skriva att känslan i benen är annorlunda men de är fortfarande lika slitna och ledsna. Det var skönt och roligt ändå. Avslutar med lite trailbilder Dahlgren style, från Jägarskogen och i skogarna som jag har 200 m från huset! Klicka för förstoring. Trevlig helg!3 kommentarer till inlägget

1970 • Lerum
#1
13 april 2013 - 09:42
Om man vill snabbspola sig fram till fantastiska stråk, skogar, stigar, obanat osv Hur gör man då ?
Jag menar det kan ta ganska lång tid om man undersöker själv. Det är naturligtvis kul men kan ta ganska lång tid.

Jag vill slå ett hårt/stort slag för den lokala orienteringklubben.
Även om du inte vill orientera så är jag säker på att de introducerar dig i mer trail än du kan hantera på överskådlig tid :)

De kan stora områden, de kan teknik och de har kontakt med andra klubbar och utbyter träningsområden osv
Testa på och det finns oftast olika träningsgrupper allt från 7-8år och upp så länge du kan röra dig. Ibland ordnar man med barnpassning osv . . . skulle vilja säga att det bara finns möjligheter :)
1971 • Nykvarn
#2
13 april 2013 - 09:54
Bra komplettering/ide Anders! Södertälje Nykvarn oreritering,SNO, har en bred och fin verksamhet både för ungdomar och vuxna!
1979 • VESSIGEBRO
#3
13 april 2013 - 12:12
Jag tittade oxå på stf :) ser underbart ut...ska själv upp till åre i sommar och bara njuta av den svenska terrängen
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.