Fit-Eva

Rätt sko till rätt ändamål?

Ja, jag har en ganska stor skogarderob och kanske några tycker att den är mer än komplett men det tycker inte jag.

I lindan av min "löparkarriär" så hade jag bara ett par skor som jag sprang i. Sen utökade jag den med att köpa ett par till i samma modell. Ju mer jag sprang desto mer utvecklades jag som löpare (helt naturligt enligt principen att man blir bättre på det man tränar) och jag började titta på skor med ett litet annat intresse. Jag förstod att jag utvecklat ett framfotasteg och jag var nog en av de första i Sverige som sprang i ett par Newton´s. 2008 när jag började med dem så hade inte barfotalöpning och framfotalöpning fått något genomslag än och många var de som tyckte att jag sprang konstigt när jag sprang "på tårna" (obs jag springer inte på tårna även om det kanske ser ut så).

Newton´s hjälpte mig enormt mycket att utveckla mitt steg och min teknik och jag sprang i dem i flera år. Läs gärna min artikel från jogg.se om vad jag skrev om dem för två år sen - finns HÄR!

Men så började jag intressera mig för tunnare skor och jag fasade även ut mina ortopediska inlägg. En process som tog nästan 1,5 år. Mina Newton´s blev för tunga och jag hittade nya favoriter. Det var nog då som jag började bli en skonörd. Jag kan erkänna att jag har skor som jag köpt på ren spekulation och som jag bara sprungit några gånger i. För om det nåt jag lärt mig så är det att det där första intrycket faktiskt oftast är det som består hur mycket man än vill att det inte ska vara så. Jag har skor som jag dissat och som står längst inne i min "hemliga" skogarderob men som jag tar fram ibland och "hoppas" att de kanske nu några månader senare ska passa. Bara för att sen efter två kilometer inse att nä de passade fortfarande inte mina fötter.

Efter förra årets skada i min stortåsena som sedan utvecklades till en plantarfasciit så har mina fötter blivit ännu mer kräsna. Någon föreslog att jag skulle gå tillbaka till mer dämpade skor för att "skydda" foten. För mig hade det precis motsatt effekt. Ju mer dämpade skor jag sprang i desto mer ont fick jag. Sen kanske man inte längre kan kalla min mest dämpade sko för dämpad då det numera nästan bara finns mer eller mindre lättviktare i mitt skåp...

Så om någon skulle fråga efter vilka mina favoritskor är så skulle jag genast ställa en motfråga: Vilket underlag? För ja, jag anser att med rätt sko till rätt ändamål/underlag så blir ens löpning så mycket mera njutningsbar. Här följer således mina olika favoriter:

1. Asfalt - Adidas Adios! Helst ettan så klart men nu börjar mitt lager ta slut så nu har jag även inhandlat tvåan även om den är styvare än ettan. Fördelen med tvåan är att sulan inte slits lika fort.

2. Grus/motionsspår - Adidas Adios! Ja, jag sprang faktiskt Lidingöloppet 2012 i ett par Adios.

3. Terräng/mjukt underlag/snö - Inov-8 X-talon 190 och Icebugs Anima (modellen utan ståldubbar)

4. Is/snö på is - Icebugs Anima BuGrip. Man får aldrig lika bra grepp med broddar som man drar på. Punkt.

5. Swim-run på klippor och annat - Merrel Pace Glove (heter Trail Glove för killar) - lätt sko som ger bra fäste på de mest "intressanta" underlag som man kan möta på ett skärgårdslopp. Även bra "dränage" att simma med, hehehe.

6. Terräng/stenigt underlag - Ja, här har jag faktiskt inte hittat någon bra sko än men har idag fått leverans av en ny sko som kan kandidera till denna plats:Inov-8 Trail Roc 245. Just Trail Roc finns i en lite mer dämpad modell som heter 255 och en lättare som heter 235. Jag valde mellanmodellen som även har en förstärkning i framfoten så att man inte spetsas eller känner av vassa stenar. Dessa beställde jag från Trailstore.se - faktiskt billigare än att beställa från Wiggle. Hatten av för Niklas för snabb leverans! 

Sen har jag faktiskt även beställt via MiAdidas egendesignade Adios: Ett par blågula till min Sverige-outfit och ett par svart/vit/röda till min Hälle-outfit. Ok, lite dyrt och det tar ca 4-6 veckor innan man får dem men jag orkar inte hålla på och leta mer efter matchande skor varför det kändes lättare att designa egna. Den som undrar varför det står "Men" så väljer jag herrmodellen i Adidas då jag har en ganska bred fot och Adidas har en ganska smal läst, speciellt fram och då funkar herrmodellen bättre på mina paddfötter.  

Så nu frågar jag er - vad har ni för favoriter? Bring it on! I wanna know! 

25 kommentarer till inlägget

Magnus
0 • Stockholm
#1
24 januari 2013 - 13:22
Det här är ju en sån fråga man inte kan undvika svara på, shoeaholic som man är. Adios är helt klart grus/asfaltsfavorit, svårt att slå den löpkänslan, speciellt när de är nya..det är som man drivs fram av dom. Har sparat ett par till maran, bästa maraskon helt klart.

Nike Streak XC 2 är en favorit när det gäller lätt terrängsko. Adidas Adizero PR för banlöpning..svårt att slå vikten (runt 100gr) på den. Nike Free 3.0 på asfalt, men de måste vara nya och fräscha och inget grus på asfalten..som att springa med mockasiner.
1971 • Göteborg
#2
24 januari 2013 - 13:31
Va? Gillar du oxå skor Magnus? ;-)
Har aldrig sprungit i spikskor!
Ja, Nike Free 3.0 är oxå en favorit. Har en som är helt utsliten nu men kör med den ändå, tycker inte att den nya 3.0 är lika mockasinmjuk.
Håller med dig om känslan när man tar på sig sina helt nya favoritskor på första passet - oslagbart!
Har bara ett par ettor kvar nu...gröna..kanske ska finkamma nätet igen för att se om jag kan hitta några till!
Niklas Moberg
1983 • göteborg
#3
24 januari 2013 - 13:39
Underbar fråga!

Asfalt, Brooks Green Silence och New Balance m730, som jag tror är lite av en snålvariant av MR10v1.

I terräng så blir det Salomon S-lab Sense eller Montrail Rogue Racer. Sneglar iofs ganska mycket på Brooks Puregrit 2.
Det är lite för mycket asfalt på väg till Änggårdsbergen för att jag ska kunna "unna" mig ett par Trailroc 245..
1971 • Göteborg
#4
24 januari 2013 - 13:48
Aha Magnus du gillar Brooks Green Silence - har två par där det ena nu är nästan utslitet. Har en ambivalent känsla till den skon. Är den mjuk eller hård? Hur känns den? Dock har jag sprungit många långpass på just asfalt i dem men på tävling skulle jag inte välja dem utan då är Adios självklart!

Har aldrig testat någon av Salomons modeller men förstår att de är bra. Kanske ska införskaffa ett par då jag ska springa både Kullamannen och Skatås? :-)

Jag har bara en kilometer till Änggårdsbergen så då går det ok att välja en terrängsko. Beroende på vilka stigar/vägar man springer så kan man välja helt olika skor men det är mycket stenigt på många ställen varför jag tror Trailroc kommer att passa där (och i bergen på Fuerteventura)!
Niklas Moberg
1983 • göteborg
#5
24 januari 2013 - 14:44
Trailroc är nog som gjorda för Fuertuventura. För om jag kommer ihåg den ön rätt, så är det bara massa lava-sand och sten över allt. Sten, berg, sand, grus.

Ja green silence är en ambivalent sko. Kanske där jag gillar den. Den är allt och inget liksom. Svenskt lagom ;)

Salomon är helt klart värda en tanke eller två :)
Karibou
1976 • Göteborg
#6
24 januari 2013 - 14:47
har tre par GT-2160 (olika färger) bara två går att använda, dock behåller det grön/gul par eftersom det är mina först-marathon-parskor.

annars:
1. Asfalt - ASICS GT-2160
2. Grus/motionsspår - ASICS GT-2160
3. Terräng/mjukt underlag/snö - ASICS GT-2160
4. Is/snö på is - ASICS GT-2160 (med dubbar)
5. Swim-run på klippor och annat - Simmar med simfötter inte med skorna på (he he he!)
6. Terräng/stenigt underlag - ASICS GT-2160
7. Lopp/intervaller/långpass: ASICS Gel Skyspeed 2

Som man ser faller min hjärta (eller mina fötter!) för ASICS just nu. Får se hur länge denna förälskelse blir. Har ju inte testat nåt annat, de passade perfekt och direkt. Har krasiga knä så det skall funka för dem. Enligt ASICS har jag neutral fot, så skyspeed är perfekt men enligt Löp&Sko börjar jag pronera när jag springer därför GT-2160 är bättre för stöd.

I alla fall verkar det som att jag springer med samma skokombination som Musse så det kan inte gå dåligt eller hur?
:)
Soliga kramar (och nu blir jag tyst ett tag!)
1981 • Linköping
#7
24 januari 2013 - 15:21
Ah! Ett inlägg helt i min stil! Jag har nog skrivit spaltmeter om skor i bloggen! Även jag sprang i Newton (2008!) men gillade dem aldrig. De är för stumma för min smak. Mina absoluta favoriter är nämligen NIKE FREE och dessa är ju allt annat än stumma.

Terrängfavvis är Inov8 orc 208. Lätt, väldränerad och formidabelt grepp. Sitter dessutom som en smäck. Men, det är ju inte alltid man vill ha brodd, så jag letar efter en bra allround terrängsko att ersätta äldkade Puma Trailfox som gick i graven för ett par år sedan.

För snabba pass gillar jag Saucony A3. Men för mellanmjölkspassen letar jag fortfarande. Kör kinvara nu, men jag finner dem tråkiga och de har dålig passform. Nike Free funkar ju fin fint till mycket, men till is och blött gräs är de rätt kassa.
1971 • Göteborg
#8
24 januari 2013 - 15:47
Niklas, låter lovande och jag håller med om Green Silence, så är det!

Karima, lätt att se vilken din favoritsko är ;-)
Och ja, att bli jämförd med Musse är ingen dålig jämförelse! Lycka till imon i Dubai!

Karin, ja Nike Free är fina mjuka skor, I agree! Och sen jakten på den ultimata distansskon, den pågår fortfarande för mig med! Hör av dig när du hittat denna mellanmjökssko! ;-)
1971 • Ystad
#9
24 januari 2013 - 16:43
Nä nu ska ni få lära er vad som gäller:

1. Asfalt långt - Saucony Kinvara 3
2. Asfalt supersnabbt (tänk världsrekordtempo) - Saucony Type A5
3. Grus/motionsspår - Saucony Kinvara TR och VivoBarefoot Ultra
4. Terräng/mjukt underlag/snö - Saucony Peregrine

Det är alltså Saucony för nästan hela slanten. Tidigare körde jag endast med Asics men once you go Saucony you never go back!

Nike och Adidas har jag inte haft på massor med år.......
1972 • Ljurhalla
#10
24 januari 2013 - 16:58
Asics Gel-DS Trainer måste jag säga. Passar min fot perfekt.

Gillar Kinvara 3 men jag har insett att mitt par är lite för små, ska hämta ett par Type A5 i en halv storlek större på vägen hem idag, grymt pris på dom på Startfitness nu f.ö.

Eva: hur gjorde du när du fasade ut dina ortopediska ilägg? Jag är sjukt beroende av mina (som jag har för min hälsporre) men jag inser att dom höjer hälen och vill helst bli av med dom. Efter ett par pass ömmar fötterna :-(
Staffan Blixt
1984 • Sickla
#11
24 januari 2013 - 17:13
Bra med listor!
Asfalt, alla distanser: Brooks Pure Connect, väntar med spänning på Connect 2 som kommer nu i vår.
Terräng/Snö: New Balance m110 AK verisionen, kom inte så bra överens med dem från början men nu är de på mest hela tiden.

Ser även fram emot Brooks Pure Drift, någon som har koll på om de kan köpas på nätet någonstans till Sverige?
1971 • Göteborg
#12
24 januari 2013 - 17:21
Janne, hahaha. Tack för "lektionen" ;-) Är du sponsrad av Saucony? Slämt åsido så är det jätteintressant att läsa om alla personers favoriter! Själv sprang jag nästan bara i Asics när jag började springa och nu har jag nästan inga Asics alls. Sen tror jag att har man väl hittat sitt favoritmärke som passar din fot så är det lätt att hitta andra modeller i samma märke.

Johan, ja Ds Trainer är ju en sko som många springer i. När jag skiftade över till tunnare skor så hindrade inläggen mig då jag inte kunde välja vilka skor jag ville då inläggen inte fick plats så det var faktiskt en del i att jag fasade ut dem. Allt handlar om att vänja av foten med inlägg och jag gick parallellt mycket barfota och till vardags i tex Nike Free för att börja vänja fötterna. På riktigt långa pass idag så känner jag främst av mitt nedsjunkna fotvalv fram på höger fot men det går nästan alltid över efter passet.
Jag hade rekommenderat dig att köpa ett par tunnare/mjukare skor och börja springa bara några kilometer i dem. Här gäller det att inte skynda för fort för då får man bakslag. Utvecklingen gick inte heller som en rak kurva. Ibland fick jag gå tillbaka till fler pass igen med inlägg för att låta fötterna återhämta sig innan jag fortsatte på den inslagna banan. Efter 1,5 år kunde jag springa halvmaradistansen UTAN inlägg och dörrarna öppnades till helt andra skor. Jag önskar dig lycka till - hör gärna av dig hur det går!
1971 • Göteborg
#13
24 januari 2013 - 17:27
Staffan, aha du gillar Brooks! Jag har oxå Pure Connect! Sitter som en handske på foten, grym "fit"! Tror faktiskt att ingen annan sko jag jag provat har den passformen! Det tråkiga/jobbiga är att just i Brooks så är jag precis mittemellan två storlekar. Dvs väljer jag den mindre så blir den för trång och väljer jag en storlek större blir det för stor! J-vligt enerverade! Detta har lett till att jag bara springer kortare snabba pass i mina Connect då jag valde den mindre modellen och på längre pass så får jag blånaglar då den blir för liten efter en stund :-( Samma med deras modell Green Silence som jag har två par av. Har två storlekar och den mindre på kortare pass och den större är ju ok på långpass där fötterna ändå "sväller". Tror jag sprungit mer i dem om min fot passat storlekarna bättre, morr!
Staffan Blixt
1984 • Sickla
#14
24 januari 2013 - 18:33
Trist med storleksproblemet. Tog själv en storlek för liten modell och har tappat ett antal naglar pga detta. Ska gå upp en storlek på nästa "generation" och se hur det blir. Satsar på att springa längre och längre så för tighta skor går bort. Sen är de rätt styva framme vid tårna så man har inget spelrum direkt.

Har hört en del som älskar sina Green Silence och med tanke på priset så är det väl dax att testa ett par!
1975 • Falun
#15
24 januari 2013 - 18:39
Vi har ett ping-pong inlägg på Facebook där vi diskuterar maraskor. 80 kommentarer... och då är det typ bara du och jag som skrivit:-)

Har återupptäkt Newtons, de är kanon på bandet och jag springer mycket på bandet eftersom jag bor vid Polcirkeln...

Bästa marasko: Adidas Adios Mana - gamla modellen (fram till version 3) sedan så strulade de till den, men nu i vår kommer den tillbaka. Den gamla. Lycka!

Bästa terräng/packad snö: Inov-8 X-talon. Känsla och grepp i ett.

Slängde väldigt tidigt de klumpiga skorna.I den nuvarnade parken ingår:
Nike Free 3.0 x 3 (olika färger, måste man ju ha). Egentligen inte den bästa skon, men skön och funkar bra när man reser.
Nike Free 4.0
Brooks Connect - samma problem som du, men jag gick upp i storlek istället för ner.
Newton x 3. Bästa rehabskon! Perfekt på löpband!
Saucony Kinvara - köpte nya i USA. Men de är inte bra. Har ju aldrig gillat dem, så varför köpte jag nya. Gillade färgen...
Adidas Adios Mana x3. Tyvärr är bara ett par av den gamla sorten. Två av den nyare, men snart så!
Några tunga Adidas som man fick som tränare för Göteborgsvarvet, användes bara då. Ligger någonstans...
Har ett par rosa terrängspikes också, men de har jag faktiskt aldrig använt.
Shit vad många skor. Jag som slängt precis...
1971 • Göteborg
#16
24 januari 2013 - 18:41
Staffan, Green Silence är en bra sko för långpass på asfalt och då den inte tillverkas mer så kan man köpa den billigt nu, många "hamstrar". Knepig dämpning men funkar på längre pass dock skulle jag inte välja den på tävling.
1971 • Göteborg
#17
24 januari 2013 - 18:47
Hahaha Lena, den tråden kommer jag ihåg! Vad jag förstår så var det en del av våra vänner som smygläste och "lärde sig" en del. No names ;-)
Aha, du kör Newton's nu. Kommer ihåg att bl.a. R skrattade åt mig när jag började ha dem. Ja, de är bra men för tunga för mig nu. Har deras racer som jag köpte förra året men så skadade jag mig så hann aldrig testa den fullt ut, dock inte någon sko för längre pass.
Nike Free, ja en favorit. Vi hade väl exakt samma skor med oss till New York för två år sen om jag inte minns fel?
Sen jakten på den perfekta distansskon - hur går det med den Lena?
1975 • Falun
#18
24 januari 2013 - 18:47
Den går vidare...
1971 • Göteborg
#19
24 januari 2013 - 18:54
I know!!!
Staffan Blixt
1984 • Sickla
#20
24 januari 2013 - 19:47
Ok, vet inte om jag egentligen har behov av mer skor då jag ändå ska köpa Pure Connect och Pure Drift nu i vår. Kör för tillfället en del med Lunaracer på långpass, men tycker de är tokigt "svampiga" och svajiga i dämpningen.
1971 • Göteborg
#21
24 januari 2013 - 19:54
Staffan, låter som om du har några bra skor på gång! Satsa på dem du trivs i!
1974 • Mölndal
#22
26 januari 2013 - 16:07
Janne: Du har ju riktigt bra smak för skor :)

Håller helt med. Har man väl börjat med Saucony så behöver man inte så mycket annat :) Fuskar dock även med Nike Lunarspider


1. Asfalt - Saucony Kinvara 3
2. Intervall/Tävling - Saucony Type A4
3. Terräng/mjukt underlag/snö - Saucony Peregrine

Sedan kör jag med Lunarspider för snabbdistans/distanspass med fart. Alternerar lite på mina asfaltspass för att skorna ska få vila. Då kan även Saucony Mirage få hänga med. Har även ett par slitna Lunarelite som jag gillar och vägrar slänga :)

Inför tävlingssäsongen blir det Saucony A5 och Nike Lunaracer. Funderar även på ett par Brooks Green Silence

1971 • Göteborg
#23
26 januari 2013 - 16:24
Aha Mikael, you're a Saucony man!
Har faktiskt oxå ett par A5 som det står "Kiss this" under sulan på ;-)
Lätta fina, nästan banskor! Dock är hålen i sulan "dumma".

Brooks Green Silence - passa på nu! Man kan hitta dem för ca 600 kr eller mindre. Gillar Brooks men min fot är precis mellan två storlekar vilket gjort att jag mer eller mindre valt bort dem.
1971 • Ystad
#24
26 januari 2013 - 17:19
Helt rätt Mikael! Vi får lära upp dom andra!

Nä du Eva jag är tyvärr inte sponsrad av Saucony, även om jag gärna skulle vara det. Men du som är i branschen får gärna fixa det åt mig. Då kommer jag springa varje pass till din ära ;)
1971 • Göteborg
#25
26 januari 2013 - 17:46
Janne, haha. Den dagen jag har en egen sponsor lovar jag fixa Saucony till dig ;-) Att jag är i branschen, kjolar menar du? ;-)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.