Jullimpa med russin x 2

Eftersom det nu är närmare december än oktober tänker jag ge mig tillåtelse att börja ställa till för julen igen. Årets första julpyssel blev att baka jullimpa i två varianter: en traditionell med vete- och rågmjöl och massa sirap och en till mig själv i nyttifierad version: glutenfri, ingen jäst, lägre mängd kolhydrater, mer fibrer. Dessa hamnar på bordet om en vecka på lördagen då vi har bjudit några vänner på julmat (ja, skinka serveras också).

Traditionell jullimpa med russin
2 limpor

5 dl surmjölk* 
25 gr jäst
1 dl sirap
1 tsk salt
1 msk pomeransskal
1 tsk kummin
1 tsk fänkål
6 dl vetemjöl
6 dl rågmjöl
några nävar russin

Sirapsvatten
0,25 dl sirap
0,25 dl vatten 

*Finns knappast i Sverige, men du kan använda 50/50 mjölk och matlagningsyoghurt istället

Värm upp surmjölken till ca 37 grader. Häll surmjölken över jästen, som du har smulat sönder i en skild bunke. Tillsätt sirap, salt, kryddor och russin. Blanda sedan i mjölet. Låt degen jäsa i ca 1 h under bakduk. Baka sedan ut den till två limpor och låta jäsa 30 minuter till. Nagga limporna eller skär streck i dem och funka med sirapsvatten. Grädda i 200 grader ca 40 minuter. Pensla bröden ett par gånger med sirapsvattnet under gräddningstiden. Mina limpor fick lite kolaaktigt tuggmotstånd på ytan eftersom jag penslade bröden ganska frikostigt. 

Glutenfri jullimpa med russin:
utan jäst och med mindre kolhydrater 
2 små limpor eller en stor

2 dl bovetemjöl
1 dl mandelmjöl
2 dl Bake Pro-proteinpulver för bakning
2 tsk psyllium
1 dl krossade linfrön 
1 näve russin
2 tsk bikarbonat
1 msk pomeransskal
1 tsk kummin
1 tsk fänkål


2 burkar kvark/kesella (á 250 gr)
2 msk sirap

Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt sedan russinen. Blanda sedan ner kvark och sirap. Smeten blir ganska lös och kan  därför inte bakas ut till limpor, utan bör gräddas i avlånga smorda och bröade brödformar. Grädda i 175 grader i ca 60 minuter. 


Dessa smakade ordentligt gott tillsammans med lite kokt ägg efter 90 minuter Hot Yoga. Nu blir det en liten vilostund före veckans sista träningspass på Elixia. 



Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.