Vart skall man vända sig med sin skada? Vi försöker reda ut vem som är vem Foto: Krister Lindström

Vad gör en - sjukgymnast?

ReportageTräning mår vi bra av. Vi blir friskare. Men en del av träningen är också skador och olika behandlingar för att inte bli skadad. Att ta sig igenom det är en del av träningslivet och ibland kan man behöva hjälp. Sjukgymnasten är en sån person som kan hjälpa till. I grunden har den en gedigen utbildning och en utfärdad legitimation från Socialstyrelsen.

Du kan gå till en sjukgymnast med olika problem och skador. Alltifrån migrän, reumatism till våra idrottsskador. I grundutbildningen ingår en hel arsenal hur man behandlar olika diagnoser. Många är specialiserade så du kan hitta en sjukgymnast som är expert på just det du har problem med. Andra, som t.ex jobbar på vårdcentral eller liknande har en mer allmän kompetens.

I huvudsak kan vi säga att sjukgymnasten har kompetens vad gäller rörelseapparaten. Dvs hur muskler arbetar utefter våra nervsignaler och i samverkan med skelett och leder. Med hjälp av t.ex. massage och akupunktur kan smärta behandlas och genom att mobilisera muskler och leder med olika övningar kan ny styrka byggas.

Sjukgymnasten har metoder för att förebygga och behandla det som begränsar dig. Samtal är en viktig del i början för att skaffa sig en bra bild av vad som behöver göras. Därefter läggs en handlingsplan upp för att hitta behandling och övningar. För en löpare med problem med hälsenorna kan massage och tänjningar vara exempel på behandlingar medan ett program innehållande excentriska tåhävningar är exempel på de övningar man själv får jobba med hemma. Under tiden hos sjukgymnasten utvärderas utveckling av behandlingen.

Som idrottare/motionär så träffar du oftast en sjukgymnast när du skadat dig. Du får ett träningsprogram eller annan form av behandling som del av din rehabilitering. Men yrket jobbar också mycket med s.k prehab för att du inte skall bli skadad. Därför är det vanligt att arbetsplatser, klubbar och arenor har sjukgymnaster knutna till sig för att slippa skador.

Inom vissa landsting så behövs det idag ingen remiss för att träffa en sjukgymnast. Då är det en bra ingång att prova för en första bedömning innan du kanske träffar en ortoped som oftast har en längre väntetid. Träffar man en sjukgymnast som är ansluten till Försäkringskassan så ingår patientavgiften i högkostnadsskyddet. 

18 kommentarer till artikeln

Björn Lindros
1975 • Linköping
#1
15 oktober 2012 - 18:20
åh, är vi två...
1971 • Göteborg
#2
15 oktober 2012 - 19:59
Hehehe, just det Björn :-)
Johan I
1987 • Örebro
#3
16 oktober 2012 - 10:42
Du är visserligen inne lite på kostnad i slutet, men jag har alltid undrat hur mycket det kostar att besöka och få behandling av sjukgymnaster. Jag tycker jag ofta hör om de som sökt upp diverse sjukgymnaster, med allt från löparknä till laserbehandling av hälsenor, men hör sällan något om kostnader, kötider och annat praktiskt. Hur illa däran måste man vara för att söka upp en sjukgymnast? Och kan någon ge lite kostnadsexempel på olika skador/behandlingar?

Sen blev jag lite fundersam över det som skrevs i artikeln om att akupunktur används. Är det verkligen något som ingår inom yrket sjukgymnast eller räknas det mer som alternativ behandling?
1971 • Göteborg
#4
16 oktober 2012 - 10:56
Johan, det kostar 80-100 kr beroende på Landsting om sjukgymnasten är ansluten till Försäkringskassan. Denna patientavgift ingår i högkostnadsskyddet.

Vad gäller kötider så är det nog väldigt olika. En duktig sjukgymnast har säkert lång kö och vissa som är specialiserade ger förtur om man har en remiss. Sen totalkostnder kan jag inte svara på, allt beror på ens diagnos/skada = hur många gånger man behöver behandling.

En del sjukgymnaster har påbyggt sin utbildning och kan akupunktur som är vetenskapligt visat i forskning att det "funkar" på vissa diagnoser. Man ser det som medicinsk akupunktur och inte som i Kina där det kommer ifrån där man har ett litet annat synsätt på just detta varför jag förstår vad du menar med att kalla det alternativ behandling.

Det är inte säkert att man får samma behandling för samma diagnos av två olika sjukgymnaster. Det finns riktlinjer vilken behandling man ger vid en viss diagnos/skada baserat på forskning men sen ska man inte förkasta praktisk erfarenhet vad gäller vissa behandlingar/diagnoser och att även detta kan påverka val av behandling.

Man behöver inte vara speciellt illa däran för att söka upp en sjukgymnast och ju tidigare man går desto kortare rehab förhoppningsvis.
Björn Lindros
1975 • Linköping
#5
16 oktober 2012 - 15:08
"vad gör en - sjukgymnast?" Just det, sitter på jobbet och undrar just det, va fasiekn håller jag på med ;)
1971 • Göteborg
#6
16 oktober 2012 - 15:31
Bra fråga Björn! Lite svårt att täcka in allt det på Max 1000 tecken :-P
1969 • Åkersberga
#7
16 oktober 2012 - 19:05
Undra inte för mycket bara, det gjorde jag. Kom inte på nåt vettigt så jag slutade :)
1971 • Göteborg
#8
16 oktober 2012 - 19:11
Ja Magnus så kan det bli. Jag jobbar idag mer med friskvård och annat än ren rehab :-)
Björn Lindros
1975 • Linköping
#9
17 oktober 2012 - 08:19
Från sportmedicin/rehab till företagshälsovård gick jag...men hopparknän drabbar truckförare också när dom hoppar i och ur, fötter stukas och diskbråck pangar, så vad är skillnaden kan man fråga sig...
Ismail K
1968 • Västerås
#10
18 oktober 2012 - 23:23
Vad tycker du Eva om man har Artroz och ta ett långpass i veckan, eller ska man dra er på långpass och bara vara på milträningar istället?
Ismail K
1968 • Västerås
#11
18 oktober 2012 - 23:25
ursäkta mig ordet dra ner menar jag.
1971 • Göteborg
#12
19 oktober 2012 - 07:36
Hej Ismail! Jag hade rekommenderat dig att träffa antingen en sjukgymnast eller ortoped för att kunna undersöka dig och efter dina förutsättningar ge dig tips/förslag på hur du ska göra.
Björn Lindros
1975 • Linköping
#13
19 oktober 2012 - 15:17
Vad gör långpass för nytta för den vanlige motionären?
1963 • Beddingestrand
#15
19 oktober 2012 - 19:51
"Kostnad 80-100kr"

Stämmer det?
Jag går själv till sjukgymnast för en fotskada och betalar 160kr per gång. Detta är inom Region Skåne.
1971 • Göteborg
#16
19 oktober 2012 - 20:08
Mats, trodde det gällde en nationell taxa men tydligen gäller inte detta längre varför det är dyrare inom vissa Landsting. Ledsen, mitt fel att jag inte kollade detta närmare innan artikeln kom i "tryck".
Björn Lindros
1975 • Linköping
#17
20 oktober 2012 - 19:06
johan i, saknade källor i länkarna du gav ;) nämen vad jag menar är att för att nå bättre fysisk hälsa så är ofta intensiteten i träningen viktigare än längden. Vill man nå bra marathontider eller bli bättre på 400m så är ju såklart teorierna många, och jag kommer inte ens försöka reda ut dom..
själv kör jag väldigt få långpass, mend et beror på andra orsaker.
Helena
1986 • Stockholm
#18
30 oktober 2012 - 08:50
Ett tips är att sjukgymnaster också kan jobba med stötvågsbehandling för en rad olika överbelastningsskador i rörelseapparaten, som plantar fashiit, akilles tendinos eller löparknä.
På Stegkliniken behöver man inte remiss från läkare utan kan komma utan.
www.stegkliniken.se
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.