Charlotte springer i Lidingöskogarna under helgen tillsammans med ca 42 000 andra Foto: Gustav Lidmalm

Ladda för Lidingö

PorträttLidingöloppets långa sträcka är 30 kilometer i ganska blandad terräng. Miljön är magiskt vacker men kan likafullt vara lite tuff att springa i, då det går upp och ner mest hela tiden. För att komma maximalt förberedd till start är det bra att veta vad som väntar och ha en plan för loppet, då ökar chanserna för en härlig och minnesvärd upplevelse. Charlotte Karlsson är en erfaren långdistanslöpare och hon vet hur du bäst ska ta dig an Lidingöskogarna.

 
Vad är viktigt att tänka på som förstegångs-löpare på Lidingöloppet?
Under förutsättning att man har tränat bra inför loppet så är mitt tips som förstagångslöpare att ta det lugnt i början av loppet och inte hänga på de som springer på i början samt att ta det väldigt lugnt i alla uppförsbackar, även i början när kroppen är pigg.
 
Alla pratar om att det är så kuperat, hur jobbigt är det egentligen? Har du några tips på hur löparna bäst kan fördela krafterna under loppets olika delar?
Man ska absolut ha respekt för Lidingöloppets kuperade terräng som suger rejält av krafterna jämfört med vad flacka asfaltsbanor gör. Den första halvan av loppet är dock betydligt lättare än den andra halvan så därför är det viktigt att inte köra på för tufft i början så att man har tillräckligt med krafter kvar till de tuffare partierna. Om man är en van löpare eller har sprungit Lidingöloppet tidigare och vet hur banan ser ut så kan det dock vara en idé att våga trycka på lite mer när det är flacka partier, den taktiken kommer jag själv köra på i år.
 
 Vad kan löparna göra för att komma maximalt förberedd till start, såhär sista dagarna?
Sömn och kost är viktigt och därför bör man se till att sova tillräckligt, äta regelbundet och dricka mycket vatten. Gällande träning så är min rekommendation att köra betydligt lugnare än man annars gör, men att inte vila helt och hållet då det är bra att hålla igång benen - lättare distansrundor och några koordinationslopp är att föredra.  

Har du något specialtrix du kan tipsa om, när det börjar gå tungt mot slutet?
När det går tungt gäller det att plocka fram jävlaranammat och bita ihop samt att påminna sig själv om den oslagbara känsla som kommer infinna sig när man kommer i mål. Om energin börjar ta slut kan det vara bra att fylla på med gel, sportdryck, energibar eller liknande. Peppa gärna andra löpare som också ser ut att ha det tungt, det brukar även peppa upp en själv.

Stort lycka till i helgen och glöm inte att njuta av naturen och den friska höstluften! 

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.