Balans kan lätt övergå till kontroll och ångest Foto: Sandra Heindal

Ortorexi- när hälsa blir ohälsa

TräningTidningarnas hälsobilagor är idag fullproppade med olika bantningsmetoder, träning, antikolhydrat- och antifettfixering. Vi blir dagligen påminda om att ett hälsosamt levande verkar innebära ett ständigt bantande och tränande. Nya diettrender dukas upp som ett smörgårdsbord där samtliga lovar oss snabba resultat. Visst vill vi alla äta nyttigt och träna för att må bra, men det nyttiga kan slå över och bli ett tvång. Ett tvång som tar över hela livet och blir en sjukdom, ortorexi.

Ortorexia nervosa myntades av den amerikanska läkaren Steven Bratman i slutet av 1990-talet som specialiserat sig på alternativ medicin. Begreppet kommer från grekiskans "ortodox" och betyder renlärning. Bratman upptäckte problemet efter att ha träffat ett stort antal patienter som fastnat i ett tvångsmässigt "hälsokostande" .

Personer med ortorexi upplevs ofta som att de har kontroll, är karaktärsfasta och verkar utåt sätt leva ett sunt liv. Deras livsstil kan till och med verka hälsosam enligt dagens kroppsideal. De drabbade kan dock uppleva att deras mat- och träningstänkande upptar all tankeverksamhet och hindrar dem från att leva ett normalt liv.

Då ortorektiker ofta äter mycket näringsfattig mat med för lite fett och kolhydrater, kommer de förr eller senare att få näringsbrist. De drabbas regelbundet av infektioner, vilket händer när kroppen inte får i sig tillräckligt av samtliga näringsämnen och måste därför hitta alternativa vägar för att utvinna energi. Immunförsvaret är beroende av kolhydrater för att fungera optimalt. Det är när nedbrytningen över tid överväger uppbyggnaden som det får negativa följder. Näringsbrist belastar hela kroppen, som svarar med ständiga förkylningar, försämrad kvalitet på hud och hår, samt problem med magen.

För kvinnor som lider av ortorexi upphör ofta menstruationen efter ett tag, vilket blir följden av för låg fettprocent på kroppen. Detta gör att chansen till att bli gravid försämras. Även män som lider av ortorexi minskar sin fertilitet eftersom de får lägre halter av det manliga könshormonet testosteron. De låga halterna av testosteron påverkar på sikt även deras skelett negativt.

Hur många som dör av ortorexi är oklart. Ortorexi är dock minst lika farlig för hälsan som anorexi, eftersom ortorektiker riskerar att bli svårt sjuka på grund av näringsbrist. På sikt kan det leda till hjärtsvikt, vilket ökar risken för dödlighet. På grund av det försämrade immunförsvaret har de svårare att bli friska både från allvarligare och enklare sjukdomar som på sikt bryter ner immunförsvaret ytterligare. Personer med ortorexi kan även bli så deprimerade att de begår självmord.

Några varningssignaler som är värda att uppmärksamma:
 - Undviker i allra högsta grad fett och kolhydrater.
 - De anser själva att de kan allt om näringslära, och vet ofta exakta kaloriinnehåll i de flesta livsmedlen.
- Tränar extremt resultatinriktat, med stort fokus på fettförbränning och blir helt fixerad vid sin egen kroppsvikt.
- Får ett tvångsmässigt "nyttighetsätande" och kompensatoriskt beteende i form av träning.
- Oro och ångest är vanligt om han eller hon inte lyckats äta som det är planerat. De har svårt att äta tillsammans med andra och undviker alla sociala sammanhang som innebär middagar eller andra situationer där man äter och dricker tillsammans. Detta på grund av risken att inte kunna kontrollera matintaget.

I nästa del får vi veta mer om hur vi kan stötta de som drabbats, och hur rehabiliteringsprocessen kan se ut.  

7 kommentarer till artikeln

Sofia Thysell "The Angel"
1979 • göteborg
#1
26 september 2012 - 10:41
Bra artikel!

Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#2
26 september 2012 - 22:13
Skit i tvivelaktiga studier, man har ju fortfarande rätten till sin egna uppfattning. Instämmer "grymt bra artikel" :)
1961 • Motala
#3
27 september 2012 - 09:39
" Immunförsvaret är beroende av kolhydrater för att fungera optimalt."

här har ni allt fått in en irrlära som inte stämmer :)
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#4
27 september 2012 - 09:49
Jag kan tänka mig att människan klarar sig utmärkt utan kolhydrater. Men hur kan man veta att immunförsvaret inte fungerar optimalt med kolhydrater? Och vice versa. Varför är det en irrlära och bevisar motsatsen?
Leif Åström
1954 • Lund
#5
27 september 2012 - 13:05
Bratmans ortorexitest
• Använder Du mer än 3 timmar om dagen
på att tänka på Dina matvanor?
• Planerar Du Dina måltider flera dagar i
förväg?
• Är näringsinnehållet i måltiden viktigare
än njutningen att äta maten?
• Har livskvaliteten minskat för Dig samtidigt
som kostkvaliteten har gått upp?
• Har Du blivit mera strikt med Dig själv
på senare tid?
• Får Din självkänsla en kick av att äta på
ett nyttigt sätt?
• Har Du slutat äta mat Du förut tyckte
om för att istället äta »rätt« sorts mat?
• Gör Din kosthållning det svårt för Dig
att äta ute och därmed umgås med vänner
och bekanta?
• Får Du skuldkänslor när Du avviker från
Dina matvanor?
• Mår Du bra, känner Du Dig nöjd och
har Du total kontroll när Du äter nyttigt?
Caroline Andrén
1965 • Värmdö
#6
30 september 2012 - 09:08
Bra att ni belyser detta ämne. Förhoppningsvis kan den hjälpa någon/ några som känner att träning/ äta "rätt" blivit mer som ett beroende än ett nöje. Vi människor fastnar gärna i olika slags beroenden. Kanske för att få kontroll över oss själva och livet i sig.
1970 • Järfälla
#7
2 oktober 2012 - 14:48
Anna, titta i länken till höger om Sophia, hon har kostrådgivning i konsultform. Du kan också kontakta din vårdcentral och be att få remiss till dietist, som är landstingsanknuten om det är behövs, det kostar mindre :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.