Löpning i gräs kan vara härligt, men se upp för oönskade liftare. Foto: Sandra Heindal

Löpar-biten

KrönikaFör knappt ett år sedan var jag i mitt livs form. Ett år av nästintill dagliga lunchpass med varierad löpning både ensam och i sällskap hade gjort underverk för min form vilket visade sig i personliga rekord på alla distanser från milen till maraton. En dag i juli var det dock en liten insekt, en fästing, som satte stopp för framgångssagan och med det startade också en lång väg tillbaka.

 I början kände jag inte så mycket. Det var min flickvän som hittade den röda ringen på baksidan av mitt lår och jag åkte genast till vårdcentralen och fick kåvepenin utskrivet. Som man ska. Läkaren meddelade mig att det inte var någon fara att träna med penicillin i kroppen så jag tränade på som vanligt.

En underbart vacker dag i början av augusti sprang jag långpass på Öland och det var nåt som inte kändes som vanligt. Kroppen kändes trött och stum och efteråt kände jag mig frusen, som frossa nästan. Dagarna efter hade jag hög feber och mådde inte alls bra. Träningen fick ligga på is ett par veckor, men varje omstartsförsök gjorde bara att jag fick mer ont i kroppen eller konstiga huvudvärkssymptom.

En cirka 2 månader lång kamp med sjukvården för att få rätt behandling tog vid och även efter avslutad behandling mot Borrelia – för det var det jag hade – kändes kroppen konstig i månader. Jag fick tänka om, starta om på nya sätt. Jag fick börja ta promenader istället för att springa. Promenaderna kompletterades senare med korta löppass och besök på gym. Dessa kompletterades med gruppträningspass på gymmet och löppassen blev längre och längre.

Men, inget ont som inte har något gott med sig. Nu, 10 månader efter fästingbettet, är jag i bättre form än någonsin. Min varierande omstart, med bland annat mer styrketräning än vanligt, har gjort mig starkare och smidigare. Beviset för detta kom i slutet av april när jag sänkte mitt personliga rekord på halvmaraton med över sex minuter i Kungsbacka och tre veckor senare med ytterligare en minut på GöteborgsVarvet.

Så mitt råd till alla som vistas i naturen nu när den underbara sommaren är här är att varje kväll undersöka kroppen efter fästingar. Ta gärna hjälp av någon och får du ett bett, sök genast vård! 

5 kommentarer till artikeln

Anders Tengblad
1966 • Huskvarna
#1
16 juli 2012 - 14:00
Dålig fakta-koll på JOGG: "Fästingar kan smitta både med borelia och TBE, båda virusen kan ge ganska obehagliga symptom och bör behandlas omgående."

Borrelia (med två r) är en bakterie, som går att behandla med antibiotika. TBE får man av ett virus och går inte att behandla, men man kan vaccinera sig.
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#2
16 juli 2012 - 14:03
Passade på att vaccinera mig innan sommaren. Har dock aldrig fått en fästing på mig men man vet aldrig. Nu slipper man iaf oroa sig.
Skön krönika
1982 • Månstad
#3
16 juli 2012 - 15:37
Tack Anders, det blev ett syftningsfel i den meningen. Nu har jag ändrat!

med vänlig hälsning
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#4
16 juli 2012 - 16:34
Nej, det står fortfarande "båda virusen". Borrelia är inte något virus, utan en bakterieinfektion.
1965 • Sundbyberg
#5
19 juli 2012 - 00:00
Fick själv Borrelia i höstas och har väl återhämtat mig hyffsat nu men det tog nog 8-9 månader innan jag var i något så när form igen. Lömska små rackarare de där fästingarna...
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.