Sommaren ger löpningen en ny dimension Foto: Sandra Heindal

Sommarlöpning- do´s and dont´s

TräningLöpspåren är alltid mer befolkade på sommaren än på vintern. Vi gillar att vara ute i solen och vi gillar doften av gräs, betydligt mer än vi gillar halkan, regnet, kylan och alla tjocka kläder. Sommarlöpning kan vara helt fantastiskt men kräver lite annan förberedelse än vinterlöpning. Stäm av i listan nedan att du tänkt på allt innan du ger dig iväg.

Skavsår
Värme genererar skavsår. Fukt genererar också skavsår och desto varmare ute desto större risk för värme och fukt i skor och kläder. Kanske kan du välja ett par tunnare strumpor för att hålla dig sval? Kanske är det bättre att ta det gamla insprungna linnet än det sprillans nya, när du ska ut på långpass? Kanske är det en god idé att stoppa ner ett Compeed i fickan ifall det ändå bildas en blåsa längs vägen? 

Solskydd
Planerar du att vara ute mer än en timme kan det vara en god idé att smörja in axlarna och näsan lite innan du sticker iväg. Svetten gör att du lättare bränner dig och träden ger inte alltid tillräckligt skydd. En keps som skyddar huvudet kan också vara en bra idé, du vill inte få solsting och irra omkring i skogen helt planlöst resten av dagen. Gräsmattan måste ju också hinna klippas...

Vätska
Troligen har du redan tänkt på att springa med vätskebälte på sommaren, speciellt om du springer långt. Det tål dock att upprepas, sommarens värme leder till en betydligt högre svettproduktion och du förlorar dessutom salt via svetten, så var noga med att fylla på både innan och under passet. Ett par resorb i vattnet håller vätskebalansen på en bra nivå. Ät gärna något salt när du kommer hem också och fortsätt fylla på vätska några timmar efter långa, varma pass.  

Badpaus
Personligen är jag en riktig badkruka, men i samband med löpning blir jag som förbytt! Jag kan inte tänka mig något bättre sätt att avsluta ett riktigt varmt långpass än med ett iskallt bad, jag kastar mig hejvilt ut i de kallaste vattnen. Tänk igenom din runda, kanske kan du lämna en väska nånstans och ta ett dopp på vägen hem? Eller kanske finns det en strand i närheten av där du bor, så du kan doppa dig med löparkläderna på och sedan promenera hem? Jag rekommenderar er alla att testa badlöpning, det är en underbar kombination!

Jag önskar er en underbar löparsommar och var rädda om er! 
 

2 kommentarer till artikeln

1974 • Ljungby
#1
25 juni 2012 - 21:25
Badlöpning var ju en bra idè. Brukar ju springa runt Ryssbysjön och passerar badplatsen bara 500 m innan jag kommer hem.:-)
Andréas Håkansson
1971 • Oskarström
#2
27 juni 2012 - 00:18
Tål att upprepas i år :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.