Springryggsäcken är packad Foto: Martin Stark

Transportlöpning i praktiken

TräningAtt träna på arbetstid är få förunnat. Friskvårdstimmar finns förvisso men en timme i veckan brukar för de flesta löpare inte ge tillräcklig tillfredsställelse. Att träna på vägen till och från jobbet ger däremot helt andra möjligheter. Transportlöpning går att lösa för de allra flesta, så länge du har dusch på arbetet eller ett närliggande gym. Behöver du lite fler tips och trix på vägen så kanske något av nedanstående kan hjälpa dig att ta steget?

Om du ska springa till jobbet behöver du först och främst ha tillgång till dusch. Det bästa är givetvis om det finns på jobbet, men ibland kan det gå bra att använda dusch och omklädningsrum på ett närliggande gym. Då är det dock smidigast om du har möjlighet att förvara lite saker där så att du slipper släpa allt du behöver fram och tillbaka.

Jag har det mesta vad gäller handduk, schampo, deo, hårprodukter etc i dubbel uppsättning så att jag endast behöver transportera ett fåtal saker i min ryggsäck. Jag brukar även passa på att ta med mig ett gäng underkläder och strumpor så att det finns i skåpet om jag skulle glömma att packa ner. En jacka, ett par vardagsskor och en till två uppsättningar kläder förvarar jag också i mitt skåp och byter ut dessa när jag känner för något nytt. Jag som oftast jobbar i jeans och en speciell jobbtröja har det ganska enkelt på den fronten, men har du ett jobb som kräver en viss klädkod får du kanske tänka till lite extra kring logistiken.

Jag har oftast med mig matlåda till lunch och det fungerar förvånansvärt bra att springa med en sådan i ryggsäcken. Är det soppa fryser jag dock först in den, ingen hit att ha hela säcken full med sådan. Eftersom jag börjar så pass sent som kvart i tio på morgonen hinner jag äta en ordentlig frukost hemma. Väl på jobbet äter jag sedan ett större mellanmål som jag brukar klara mig på fram till lunchen. För att ha tillräcklig energi till att springa hem äter jag även ett större mellanmål på eftermiddagen. Börjar du tidigare på morgonen och känner att du inte vill gå upp tidigare för att äta frukost, skulle jag ändå, som den kostvetare jag är, rekommendera att du äter något litet om du tänker springa tuffare än en lågintensiv jogg. Har du svårt att motivera dig till träning på morgonen brukar det för vissa fungera bra att lägga fram alla kläder som ska på och ha ryggsäcken packad.

Att springa till jobbet kräver alltså lite logistik. Att springa hem är däremot enklare. Det enda du behöver göra där är att ta med dig kläder och en eventuell ryggsäck att förvara nycklar, plånbok, mobil och annat som du kan tänkas behöva ha med dig hem. Resten kan du lämna kvar och ta med dig hem nästa gång du inte springer.

Nu återstår bara en liten detalj – sträckan du har till jobbet. Personligen har jag ungefär 5-6km närmsta vägen. Den springer jag oftast hem när jag är trött och längtar efter min familj. Till jobbet brukar jag dock nästan alltid ta olika långa omvägar så att jag får mellan 8 och 12km dit. Då har jag även möjlighet att få till mina kvalitetspass plus upp- och nedjogg.

Så "för kort" väg är ingen ursäkt, det är ju bara att förlänga! Bor du långt ifrån jobbet kan det dock bli lite knepigare. Men kanske går det att åka kollektivt en del av sträckan? Eller samåka med en granne eller familjemedlem en liten bit och sedan ta springbenen? Med lite fantasi och vilja kommer du långt!

3 kommentarer till artikeln

Rita Jokela
1963 • Stockholm
#1
22 maj 2012 - 09:40
Jag har transportlöpt till och från jobbet ett par gånger i veckan i snart tio år och kan inte tänka mig ett bättre sätt att få en löppassen i vardagen.
1962 • Smäcken
#2
22 maj 2012 - 15:33
Bra gjort!
Jag är också en transportlöpare, men siktar på varannandagsprincipen, eftersom min kropp behöver återhämta sig. Dock har jag börjat kombinera mina rullskidepass däremellan. Då gör jag som du och kör en rejäl omväg hem, eller till jobbet. Jag tycker att transportlöpningen passar mycket bra med mp3 eller radio, eftersom kortsträckan blir ganska enformig. Men oj vad man kan bli rastlös med all tid man får över till annat.
Björn
1962 • Det kuperade landskapet
#3
24 maj 2012 - 05:22
Kör också varannandag. De andra dagarna innebär välfylld ryggsäck för min del. Det känns som jag inte gör annat än släpar kläder och dubbla matlådor.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.