Fokus; glädje! Foto: Maria Wiberg

Inre dialog

TräningDet finns studier som säger att vi pratar ca 300 - 500 ord med oss själv i minuten. 300 - 500 ord!? Ett egensnack som bidrar i allra högsta grad till hur vi beter oss och hur vi presterar. Den inre dialogen är en direkt spegel på hur vi agerar och reagerar. Hur skall vi då hantera eller träna vår inre dialog, går det?

Varför skall vi träna den? Den inre dialogen speglar vårt beteende och våra reaktioner. Om vi har en negativ inre dialog och skall genomföra ett motionslopp kommer loppet att bli en pina. "Det här går aldrig", "Åh vad jobbigt och snart kommer den där backen", "Bara det inte börjar regna nu också". Eller innan loppet "Fy va nervös jag är", "Kommer jag verkligen att orka springa en mil", etc. Den här typen av inre dialog kommer att skapa kroppsliga negativ reaktioner, exempelvis hög anspänning i kroppen. Hög anspänning slukar energi.

Dräneras onödig energi innan eller under ett lopp blir prestationen mer arbetsam, med sämre resultat som följd. Motsatsen är; "Nu jävlar skall jag njuta av loppet", "Jag klarar det här", "Jag älskar ju att springa", "Jag har sprungit en mil förut och klarat det skitbra". Den här inre dialogen ger energi och framförallt en större njutning och harmoni i nuet. Glädje och trygghet sänker anspänningen, nervositeten och upplevelsen blir mer positiv. Mer energi till löpningen.

Det går absolut att träna den inre dialogen!  

Gör så här:
1. Bli först medveten om hur din dialog går! Generellt och i olika situationer! Skriv ner.
2. När du blivit medveten om den. Gå igenom med dig själv hur du vill att den skall vara. Har du egna exempel på när din inre dialog varit kreativ och positiv. Skriv ner så detaljrikt som möjligt.
3. Träna din inre dialog. Det vill säga, upprepa din positiva inre dialog. Varje dag i ca. 15 minuter går du igenom med dig själv hur du vill att den skall vara.
Enkla exempel kan vara:
• För att förstärka inlärningen av en ny teknik: "Rak i kroppen", "Främre delen av foten"
• För att minska graden av spänning: "Lugn", "spänn av"
• För att öka spänningsgraden: "Kom igen!", "Öka!"
• För att öka koncentrationen: "Här och nu!", "Fokusera!"
• För att behålla självförtroendet: "Bravo!", "Du klarar det!"

Använd dig av Tankestopp (se artikel) när du uppfattar att din dialog blir negativ. Ta fram din tränade positiva dialog. Effekten bli den att du får bättre kontroll över dina tankar och därmed din prestation.

Men kom ihåg att mental träning är som all annan träning, du måste hålla på länge och upprepa det du gör för att få effekt.

Lycka till.  

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.