Foto: Marcus Nilsson, SISU Idrottsböcker

Tid för läsning i jul?

PrylarLöpträning mitt i livet - Marcus Nilsson    

"Coacha dig själv", säger Mackan.

Boken handlar om hur man utgår från sig själv och sina förutsättningar men med en grundförståelse i teorin om hur löpningens olika delar hänger ihop. Han tar upp allt från exempel på löpträningspass och styrketräning för löpare till helt andra aspekter såsom det mentala och hur man kan återhämta sig bättre. "Utifrån sig själv kan man skapa förutsättningarna för en lyckad plan, driven av en helhetssyn och glädje baserat på sina egna mål", säger Mackan.

Boken innehåller nio olika träningsprogram som baserar sig på hur mycket tid man vill lägga på sin träning snarare än exakta tidsmål - eftersom två olika löpare med samma program kan hamna på helt olika resultat. Alla program är mot 10 km, halvmaraton eller maraton.

"Jag har sett ett tomrum i svensk löparlitteratur och det hoppas jag kunna fylla. Den här boken är mjukare i sin inriktning än de rena faktaböckerna. Det finns otroligt mycket bra men smal faktalitteratur i Sverige. Jag har ett praktiskt angreppssätt som lutar mer åt hur de amerikanska löptränarna skriver sina böcker. Tips och trix är nyckelorden."

Bokens direkta målgrupp är vuxna motionärer som har kommit över den första tröskeln att träna regelbundet och nu vill utvecklas i sin löpning, men alla som är intresserade av löpträning kan nog hitta något de gillar.

Om författaren:
Beskriver sig själv som en duktig motionär med 25 års erfarenhet av både träning, tävling och coaching. Han varvar träning med med krävande heltidsjobb, hus och pendling. Marcus hoppas att boken ger mer i läsvärde för vuxna löpare än att läsa hur den yttersta eliten har burit sig åt.
"Jag är en helt vanlig löpare men med en ovanligt stark glöd för det jag håller på med." 

Född till rörelse - Åstrand, Ekblom, Ekblom  
Praktiskt taget alla vuxna svenskar anser att regelbunden motion är bra för hälsa och arbetsförmåga. Vi är också upplysta om hur våra matvanor, alkoholintag och rökning påverkar vår hälsa. Varför är det då en minoritet som har en livsstil som styrs av kunskap och förnuft? Finns svaret förankrat i vårt biologiska arv?

Att sitta still i flera timmar utan att röra sig alls utgör en risk för utveckling av hjärt- och kärlsjukdom, cancer och annan ohälsa, trots att man kanske motionerar ett par gånger i veckan. Den fysiologiska förklaringen är att om inte musklerna får arbeta regelbundet så påverkas viktiga processer i musklerna, som sedan påverkar hela kroppen. Det räcker att regelbundet resa sig och gå en liten bit för att undvika de negativa effekterna av långvarigt sittande.

Född till rörelse bygger på aktuell forskning och tar upp de faktorer som har betydelse för vår kondition och hälsa. Varför är det så viktigt att vi rör på oss? Hur kan man motverka eller mildra effekten av vissa sjukdomar? Hur ska man träna och hur jobbigt bör det vara?

Om författarna:
Per-Olof Åstrand, professor emeritus vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm och Karolinska Institutet. P-O är en centralgestalt inom svensk och intrernationell idrotts- och arbetsfysiologi.
Örjan Ekblom, medicine doktor i fysiologi, högskolelektor vid GIH och post-doc vid Karolinska Institutet. Örjan forskar inom områdena fysisk aktivitet och hälsa hos barn och vuxna.
Björn Ekblom, professor emeritus vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm och Karolinska Institutet. Forskar kring människans fysiska arbetsförmåga och hälsa.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.