Mia i havet av startande Foto: Maria Thomsen

Comrades Marathon - The Ultimate Human Race

Reportage“Kom igen! Det är du som är chauffören! Du bestämmer tempot och vi följer med!" Jag befinner mig mitt i världens största ultralopp. The Comrades i Sydafrika som lockar lika många löpare som Stockholm Maraton.

Sträckan för Comrades är 89 km, fast det visar sig denna gång vara 86,9. För det är ett uppförsår. Loppet går mellan de två städerna Durban och Pietermaritzburg, och startar vartannat år i respektive stad. I år startar loppet i Durban och går uppför, därför kortas banan med ca 2 km. Killen som kallar mig Chaufför är Sydafrikan och han berättar en massa om loppet. Det finns så kallade farthållare “Bussar", där du kan hoppa på och av. Han säger att löparna omkring mig ser att jag är stark, håller jämt tempo och får bra stöd av publiken. Vi har startat en minibuss, och jag är chaufför.

Jag har inget tidsmål för mitt lopp, det överlåter jag helt och hållet åt Jonas Buud som startat bland eliten. Mitt lopp är ett äventyr och en historisk resa. Jag njuter av atmosfären och stämningen. Redan vid starten får jag gåshud och tårar i ögonen när alla unisont sjunger den Sydafrikanska nationalsången, lyckönskar varandra och är geniuint intresserade av hur många lopp du sprungit. Min nummerlapp är blå vilket visar att jag är internationell löpare och jag får många “Welcome to South Africa!". Längs med banan står människor och hejar redan från 05:30 på morgonen när det startar.

Loppet är fantastiskt där vädret bjuder på en fin svensk sommardag. Uppförsår ja, det innebär att vi ska passera backar som heter Bothas Hill, Fields, Inchanga, och Polly Shortts. Stigningarna får Lidingöloppets namngivna backar att framstå som små farthinder. Vätskekontrollerna är täta och alla människor hjälpsamma. Du springer inte själv. Hela tiden får du pepp från supporters vid vägkanten eller av dina medlöpare.

Loppet är som ett långt tåg av människor där alla ska i mål. Och i mål tar jag mig, i “The Ultimate Human Race" lägger jag backe för backe bakom mig och tar en bronsmedalj, den tilldelas alla som klarar loppet på mellan 9 och 11 timmar. Betydligt snabbare var Jonas Buud som tog en fjärdeplacering i sitt första Comrades, endast 39 sekunder från trean, på tiden 5:42:45. Han fick därmed en guldmedalj som tilldelas de första tio löparna.

För en detaljerad berättelse från Comrades, besök http://bloggaromtraning.se/marathonmia

Från ett tangentbord i Sydafrika – 

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.