Foto: Marcus Petersson

2XU - kompressionsplagg

PrylarTestgruppen har den här gången givit sig in i kompressionsgenren och närmare bestämt 2XU:s kompressionsplagg. Namnet klingar kanske mest bekant för de som varit i kontakt med triathlon, men företaget gör både kompressions- och "vanliga" träningskläder som kan användas i alla tänkbara sporter. Det tillverkas allt från våtdräkter och tights till sleeves (lösa ärmar) och plaggen görs i både vinter- och sommarvarianter.

Vi har testat ett par kompressionsleggings, ett par vinteranpassade kompressionstights och en tillhörande tröja i samma material. Thermal-plaggen (tröjan och byxan i detta test) är 2XU:s kläder som passar för den kallare årstiden. Vid extremt kalla dagar passar det utmärkt som ett förstärkande underställ.

Hela syftet med kompressionskläder är att öka uthålligheten och att ge snabbare återhämtning efter aktivitet - genom att hjälpa cirkulationen av blodet och borttransporten av slaggprodukter från musklerna.

Vi testade Thermalkläderna (tröja + tights) ner till minus 10 grader utan extra förstärkning, och vid kallare dagar använde vi dem som underställ till andra kläder.

Känslan av att plaggen verkligen stramar upp kroppen är genomgående. Vi känner att man får en bättre hållning och att steget känns lättare under löppassen när vi fått på oss dessa kompressionskläder.

När vi använt kläderna efter hårda pass (utan kompressionsplagg under själva träningen) upplever vi också att återhämtningen går snabbare, vi känner oss inte lika slitna. Kanske en psykologisk effekt - men dock inte att förringa.

Thermalkläderna är väldigt gedigna, och det känns att det är mycket kvalitet i dem. Efter många tvättar håller de fortfarande formen och blir inte slappa och sladdriga som andra märken på kompressionsmarknaden kan bli. Kläderna är dyra, men verkar hålla otroligt bra i både spänst och design (tex tryck).

Leggingsen är ett par fotlösa "ben" som slutar på låret. Materialet är inte lika gediget som Thermalkläderna, utan känns mer som vanligt kompressionsstrumpematerial. Den största nackdelen med dem är att de rullar ner från låret till knävecken och blir hängande där. Inte helt optimalt. En gummilist (tänk stay-ups) hade varit önskvärt i överkanten för att hålla dem uppe. De får inte lika högt betyg av oss i testgruppen som Thermalkläderna men är ändå sköna och känns bra den stund de sitter uppe.

Våra individuella omdömen i kortformat:

Marcus testade tröja + tights:
Fördelar: Designen, passformen och kvalitén.
Nackdelar: Få färger att välja mellan, dyra (smakar det så kostar det).

Maria testade tröja + tights:
Fördelar: Kvalitén, funktionen, designen.
Nackdelar: Svåra att få på (men det hör väl till själva kompressionsfunktionen), kort tröja.

Andréa testade leggings:
Fördelar: Stilrena och snygga, skön känsla den tid de sitter kvar.
Nackdelar: Saknar en gummilist som håller dem uppe. Materialet känns lite sådär.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.