Totalvinnare i Herrar Prestige: Emil Lindgren Foto: Leif Åström

CX final i Lund

TävlingMerida-Northwave CX-cupen avgjord Karin Aune, Emil Lindgren och Robert Österling slutsegrare

Stort raffel när CX-cupen arrangerades av CK Lunedi på Klosterträdgårdens Idrottsplats i Lund. Snö och is ställde till det för arrangörerna och cyklisterna.

Väderomslaget och nattens underkylda regn gjorde tävlingsbanan näst intill okörbar. En energisk insats timmarna innan start resulterade i en fin och svår vinterbana i den förträffliga idrottsanläggningen på Klostergården.

Nu var det dags för den trettonde och sista deltävlingen i Merida-Northwave CX-cup. En cuptävling som startade i Falun i norr och nu nått fram till finalen i Lund. Cupsegrarna skulle koras och kandidaterna till ett CX-landslag skulle studeras. På plats från CX-gruppen fanns Anki Eriksson som kunde blicka tillbaka på en välgenomförd cup.

”Vi är jättenöjda och nu blickar vi framåt. Ett CX-landslag skall till Tyskland och vi har redan börjat fundera på nästa års upplägg” berättade Anki Eriksson.

Herrar Superklassen
Starten blev lite tveksam och cupledaren Jan Jakobsson, Borlänge CK hamnade i mitten av startfältet. Gårdagssegraren Hans Mård, Cykloteket, tog tag i taktpinnen. Mård följdes åt av Robert Österling, Falu CK. Bakom tätduon jagade Anders Stenberg, Borås CA, men kom aldrig ifatt de två.

Hans Mård låg i ledningen tills han gjorde en spektakulär vurpa och tappade rytmen. Något som Österling inte var sen att utnyttja. Han gick om och kunde ohotad köra in i mål som dagsvinnare och säkrade samtidigt totalseger i cupen. Jan Jakobsson körde upp sig till en femteplats i mål och blev därigenom totaltvåa.

Junioren Emil Linde, Gävle CA gjorde för andra dagen i följd en stark insats. Med sin utsökta teknik tog han sig fram genom fältet och slutade på en överraskande stark fjärdeplats i mål.

”Jag försökte nå trean, men när jag vurpade så gav jag upp jakten och nöjde mig med fjärdeplatsen” berättade Emil Linde vars två lopp tilltalat CX-kaptenen Mathias Karlsson.

Resultat Lundacrossen Herrar Super:
Plac Namn Klubb Tid Diff
1 Robert Österling Falu CK 0:39:40
2 Hans Mård Cykloteket Racing Team 0:39:58 + 00:18
3 Anders Stenberg Borås CA 0:40:16 + 00:36
4 Emil Linde Gävle CA 0:40:30 + 00:50
5 Jan Jakobsson Borlänge CK 0:41:32 + 01:52
6 Mikael Carlsson Eksjö CK 0:42:03 + 02:23
7 Stefan Larsson Åstorps CK 0:42:24 + 02:44
8 Ola Torstensson Örebrocyklisterna 0:42:24 + 02:44
9 Björn Fredriksson Mölndals CK 0:42:33 + 02:53
10 Axel Wannerskog Mölndals CK 0:42:46 + 03:06

Damer Prestige

Till mångas förvåning blev det ett helt nytt namn på första platsen Anna Persson, Åstorp CK. Hon fick en bra resa och kunde ta hem förstaplatsen, när de två klasstjärnorna Karin Aune, Örebrocyklisterna och Åsa Erlandsson hade problem, Åsa med punktering och Karin med framväxelkrångel.

Landsvägsproffset Karin Aune har efter ett första lopp 2009 egentligen debuterat i år som CX-cyklist och gjort det med bravur. Hennes placeringar i årets cup talar för sig själv: 1-1-1-1-3-2-1-2-3-2-3-2-2.

”Jag hade ingen riktig plan utan ville känna på CX:en” förklarar Karin Aune ”men det ena har gett det andra och jag gillar mer och med cyclo-crossen. I cyclo-cross är det upp till mig och vad jag kan prestera” förklarar cupsegrarinnan Karin Aune, som inte var nöjd med att behöva avsluta cupen genom att springa i mål med trasig cykel. ”Jag hoppas att min insats skall räcka till en VM-plats”.

Resultat Lundacrossen Damer Prestige:
Plac Namn Klubb Tid Diff
1 Anna Persson Åstorp CK 00:41:48
2 Karin Aune Örebrocyklisterna 00:43:13 + 01:25
3 Åsa Erlansson Varbers MTB 00:45:30 + 03:42
4 Lisa Ström Falu CK 00:49:38 + 07:50
5 Carina Börjesson Åstorps CK + varv

Herrar Prestige

Efter att Emil Lindgren, Rabobank-Giant/Alingsås CK varit i säker ledning och punkterat blev tävlingen en riktig gastkramare. Jens Westergren, Falu C, Magnus Darvell, Team Kalas och Fredrik Edin, Cykloteket utnyttjade snabbt läget och stack i väg.

Efter byte av bakhjul kopplade Emil på turbon för att jaga ifatt. Där framme hade Westergren och Darvell kört ifrån Edin. Det såg länge ut som om Westergren skulle ta en ny seger men avslutningen blev dramatisk.

Darvell tog över ledningen och drog ifrån och tycktes gå mot en säker seger. Ett par kurvor från mål vurpade Darvell och genast var Westergren ifatt. Men Darvell lyckades behålla ledningen tills det var dags för ytterligare en vurpa. Där smet Westergren förbi och kunde vinna loppet före Darvell.

Trots Lindgrens frenetiska jakt på Edin, så kunde Fredrik Edin hålla undan och blev trea i mål före Lindgren. Benny Andersson kom sexa.

Bland U23-cyklisterna så visade Jesper Dahlström, Motala AIF CK återigen fina takter och kom femma. ”Dahlström har gjort två starka lopp denna helg” förklarade Mathias Karlsson.

CX-cupens Herr Prestige klass vanns av mtb-proffset Emil Lindgren även han med en imponerande serie: 2-2-3-1-2-1-1-1-1-1-2-3-4.

”Det har varit riktigt kul det här” förklarar Emil, ”från början hade jag tänkt köra ett par deltävlingar, men det blev hela cupen. Jag känner dessutom att detta varit en fin vinterträning för mig och nu ser jag fram mot en ny mtb-säsong, men självklart skulle det vara kul att få köra i CX-landslaget”

Resultat Lundacrossen Herrar Prestige:
PlacNamn Klubb Tid Diff
1Jens Westergren Falu CK/Team Nishiki 00:57:45
2 Magnus Darvell Team Kalas 00:57:57 + 00:12
3 Fredrik Edin Cykloteket Racing Team 00:58:47 + 01:02
4 Emil Lindgren Alingsås SC/Rabobank-Giant Offroad Team 00:58:48 + 01:03
5 Jesper Dalström Motala AIF CK 01:03:16 + 05:31


Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.