Pandemin, tävlingar och nya besked

Om sajtenTålmodigt har vi, såklart, stått på vänt. Hållt avstånd och tagit ansvar även om vi fallit mellan stolarna när samma restriktioner gällt såväl en trång lokal inomhus som 42,2km utomhus. Vi har accepterat att det kan bli så under en akut pandemi. Så vi har tränat på. Vi har stöttat våra föreningar och vi har tävlat virtuellt. 

I en ännu inte publicerad undersökning från Marathongruppen (som bla arrangerar STHLM Marathon, Vårruset, Tjejmilen...) är vi löpare lojala med Folkhälsomyndigheten. Såhär säger marknadschef David Fridell:
"Våra löpare har svarat att den starkaste orsaken till att börja springa lopp igen är att Folkhälsomyndigheten säger att det är ok. Det svaret är mycket vanligare än vaccinationer och andra alternativ. Vi litar på myndigheterna vilket är extra positivt nu när vi ser att arbetet bär frukt.  

Vad är det för arbete han syftar på? Jo. I bakgrunden har de stora inom motionsidrotten, b.la. Marathongruppen och Svenska Triathlonförbundet, gått samman och jobbat för vår sak. Legat på för att hitta undantag och lösningar. Inte minst för den breda folkhälsan som ju är Sveriges linje. Vad det verkar har man nått fram. För nu har regeringen tryckt på och igår kom nya besked från Folkhälsomyndigheten. Som, på sikt, kan vara ljuset i tunneln för våra lopp.

Enkelt kan vi säga att inget förändras just nu. Smittspridningen är alldeles för hög och sjukvården arbetar med orimlig belastning. Vi förstår. Vi har väntat ett år och orkar absolut hålla ut så länge det behövs.

Men. Längre fram finns ett förslag från FHM om att:
"smittspridning kommer att delas in utifrån hög/måttlig/låg nivå av smittspridning i samhället.”

Det är här, i de lägre nivåerna, det spännande ligger för vår del. FMH fortsätter nämligen med:
”När smittspridningen minskar från hög till måttlig nivå kan begränsningen justeras för arrangemang som hålls utomhus, samt för arrangemang som hålls inomhus med sittande deltagare. Begränsningarna om antalet deltagare bör, vid denna situation, istället baseras på antalet tillgängliga platser eller på tillgänglig yta. (…) Arrangemang som hålls utomhus på icke avgränsad yta kan undantas från begränsning av antalet deltagare om arrangören kan säkerställa att trängsel undviks.” 


Visst känns det lite hoppfullt? Som att chansen finns även om vi, lika självklart som i vilket långlopp som helst, inte  tar ut perset i förskott. Vi löpare kommer fortsätta ta ansvar. Men visst håller man med, Marathongruppens vd, Daniel Almgrens optimism...
"Vi är försiktigt optimistiska och tacksamma över att det nu verkar finnas både lagrum och vilja att möjliggöra för smittsäkert utförande av motionslopp när smittläget blir mindre allvarligt. Både idrottsrörelsen och folkhälsan i stort behöver detta."

1 kommentarer till artikeln

1982 • Kalmar
#1
22 januari 2021 - 20:05
Klokt och hoppfullt sammanfattat!

//Pär, löpare & läkare
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.