Fördjupning/ExpertenVintern närmar sig. För en del har den redan kommit. Då måste man oftast anpassa sin löpning på grund av underlag och kyla.
Själv förespråkar jag ändå att försöka köra så många pass det går utomhus. Med rätt kläder, bra skor och ett lite kortare steg så kan man ändå köra de flesta pass ute även om det ligger snö och termometern visar under nollan. Som komplement kör jag ändålöpband under vintern men för att inte dö ”löpbandsdöden” så ägnar jag mig inte åt några vanliga distanspass utan mer intervaller. Dels för att det är träning som kanske inte går att köra ute under vintern och dels för att tiden går fortare på bandet, tycker jag, om passet är varierat och inte bara ett monotont ”dunkande” i samma fart.
Här följer mina tips om du ställer dig på bandet:
-
Öka lutningen! Detta för att simulera löpning ute. Minst 1,5% (grad), gärna lite till.
-
Ha inte för mycket kläder på dig! Oftast är det dålig ventilation på gym och den lilla fläkten som de flesta band har räcker inte särskilt långt.
-
Ha med dig en liten handduk att torka svetten ur pannan!
-
Gärna en vattenflaska om du svettas mycket och kör ett längre pass på bandet
-
Om det finns en spegel – KOLLA på dig själv! Kan ge dig själv en del tips på hur du springer och vad du kanske bör tänka på.
-
Musik i öronen eller en TV att titta på kan distrahera och ”peppa”.
Här följer tre förslag på pass som jag brukar köra själv:
-
Progressivt – dvs öka farten varje kilometer (alltifrån 5-30 sek/km) – avsluta med sista kilometern i din tävlingsfart på 5 km eller liknande (5-10 km totalt)
-
4X2500 meter i tävlingsfart på 10 km, gåvila 4-5 min mellan varje block
-
5 min jogg (vanlig distansfart) – 5 min tävlingsfart på halvmaran eller milen – varva detta i 30-40 minuter
Obs! Uppjogg och nedjogg minst 10 minuter på varje av ovan pass.
Det finns egentligen inga exakta ramar tycker jag utan det viktiga på bandet enligt mig är: VARIATION! För mig funkar 30-40 min bäst och som längst 60 min. Längre än så är det inte orken som tryter utan det mentala.