Foto: Niklas Karlsson

Testar träningsklocka

Test/PrylarJag har aldrig haft behov av en träningsklocka. Jag har tänkt ”Äh, det viktiga är att löpningen känns kul och att jag mår bra. Varför snöa in sig i sekunder?”. För mig är det bästa med löpning just enkelheten. Till skillnad från många andra motionssätt och idrotter så kräver löpning abslout ingenting mer än lite vilja, egentligen.

I måndags när jag kom till jobbet möttes jag av en träningsklocka. Den bara stod där på mitt skrivbord.

Frågan är: behöver jag en träningsklocka?
Löpningen har varit ett komplement till annan träning för mig. När det var dags för en löprunda snörade på mig mina gamla gympadojor och gav mig ut. Lätt som en plätt.

Nu ser jag charmen i att försöka förbättra min tid, i att springa på vackra platser sena sommarkvällar och i att komma in i värmen efter en runda i regnigt höstrusk.

Vad ligger jag i för tempo nu?
Hur långt har jag sprungit nu, hur lång tid har det gått? Jag kikade på klockan flera gånger när jag testade den första gången. Med Gps-klockan på armen kan jag lätt anpassa min fart för att slå tiden jag fick förra gången. Jag kan se hur snabbt och långt jag sprungit och tänka "det här klarar jag av, det gjorde jag ju senast!" när det känns tungt. Helt klart positivt.

En motivationsdödare eller en sporre?
Att ge sig ut på en löprunda med träningsklocka var kul. Men jag hamnar lätt i fällan att jämföra sig med andra. Mitt tempo är inte tillräckligt bra, jag sprang inte tillräckligt långt. Att fokusera på tid och distans kan bli en riktig motivationsdödare om utvecklingskurvan inte går riktigt som man vill.

Och det där med att löpning är en sport som är öppen för alla, rubbas inte det lite när vissa av oss kan toppa vår form med hjälp av dyra manicker?

Ja, en träningsklocka kan hjälpa mig att förbättras. Men för mig är glädjen och enkelheten i löpningen fortfarande det viktigaste.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.