Foto: Wikimedia commons/Peter van der Sluijs

Om mens och träning

TräningSvullen, tung och trött. Eller hemska smärtor. Under mensen finns risk för trytande träningslust och orkeslöshet. – Men det är just då träningen behövs som mest, säger forskaren och författaren Cecilia Fridén.

När du tränar frisätter du endorfiner i kroppen. Känslan av trötthet och orkeslöshet under mens kan på så sätt dämpas genom träning.
 – Det kan kännas tungt när du ska ut men det blir ofta bättre när du väl kommer iväg, säger Cecilia Fridén som är expert på kombinationen träning och den kvinnliga kroppen.
Även vid menssmärtor kan just träning vara bästa medicinen.
– Vid smärta är det väldigt motigt att komma ut. Men det är bevisat att om du rör på dig så minskar smärtan. Endorfinerna gör att du mår bättre helt enkelt, säger Cecilia Fridén.
Men det är klart, du ska inte pressa dig själv för hårt. Känner du att det är för jobbigt att ta sig ut, stanna hemma.
– Du ska inte få skuldkänslor om du inte kommer iväg. Det finns inget fysiologiskt hinder men lyssna på din egen kropp. Det är väldigt olika hur vi mår, du får försöka känna efter.

Prestation och menstruation
Bli inte besviken om du inte når toppresultat under lingonveckan. Viss forskning visar att prestationsförmågan minskar något vid menstruation.
– Forskningsresultat går isär, men vissa studier visar att kvinnor presterar sämre veckan innan och under mensen, då är nämligen din balans och koordination något nedsatt, , säger forskaren Cecilia Fridén.
Under ägglossningen, ungefär 14 dagar efter mensen, kan du däremot hoppas på bättre resultat.
– Det är många som säger att de känner sig allra bäst då. Men det finns inga studier som stärker det.

Tveksam till förhöjd skaderisk
Även förhöjd skaderisk under mens diskuteras.
– Vissa studier visar på fler skador under ägglossningen, andra visar på fler skador innan mens. Men åsikterna går isär även i den här frågan.
Att forskningsresultaten skiljer sig åt tror Cecilia Fridén beror på att studierna gjorts på olika sporter.
– I första studien har man tittat på bollsporter. Där sker fler skador innan mens när balansen är nedsatt. I den andra studien har man tittat på skidåkare. Där sker fler skador under ägglossningen. Då ökar testosteronhalterna i kroppen och det är möjligt att åkarna tar större risker då.

4 kommentarer till artikeln

1977 • Malmö
#1
3 april 2013 - 09:08
Intressant!
1968 • Hedemora
#2
3 april 2013 - 19:40
tror att det kan vara bra att man tränar på och rör på sig om inte annat så mår man bättre efteråt. Det ska ju vara bra att träna när man kommit upp sig lite i åldern läs "övergångsåldern" .
Elina Fors
1987 • Sölvesborg
#3
3 april 2013 - 20:46
Viktigt betona just "kan", för alla blir det inte bättre av att träna. Faller själv ihop i smärtor och kallsvettningar vid vägkanten om jag försöker mig på att träna de första dagarna och är inte ensam.
Katrin Andreasson
1970 • Saltsjö-Boo
#4
9 april 2013 - 07:44
Jag mår alltid kasst dagen innan och första dagen! Orkeslös och kroppen svarar inte alls!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.