Löpning Skador & Rehab 38 inlägg 3669 visningar

Varning för dåligt löpsteg!

Maria Finnved
1986 • Mjölby
#1
28 maj 2010 - 16:25
Gilla
Jag tänkte varna alla hobbylöpare som jag, att springa för mycket med fel teknik! Jag har tänkt att jag nog sätter ner foten helt okej, även om jag inte är framfotalöpare och har därför inte lyssnat så mycket på den diskussionen... jag tänkte att jag kunde ta det där med teknik SEN... när jag väl blivit en riktig löpare typ..

Dock får jag nog vänta ett tag eftersom jag idag fick diagnosen medialt tibialt stressyndrom (som är det samma som det man brukar kalla benhinneinflammation....)

Jag tänker INTE ta voltaren, strecha, massera, kyla osv osv vilket alltid brukar komma upp som förslag, för ska jag få bukt med detta ordentligt så måste jag:

1) alternativträna i 3-6 månader, tills smärtan har släppt
2) Tänka att jag är skadad i TVÅ år, vilket är tiden det tar för benet att läka helt
3) Ändra mitt löpsteg till total framfotalöpning, dvs SLÄNGA mina fina dämpade skor från den dyra affären och springa barfota i gräset i princip

Jag vill inte skrämma någon eller måla fan på väggen, jag kanske kan börja springa om 3 månader och inte 6, men jag är tyvärr 100% säker på att detta har kommit på grund av ett felaktigt löpsteg, så jag vill uppmana er andra som är på ungefär samma nivå som jag (hobbyspringer 25-30 km i veckan) att träna på tekniken innan ett problem som detta dyker upp!

(Detta kom i princip från ena dagen till den andra också så det är inget som jag har ignorerat under en lång tid..)
< < < 1 2 > > >
1981 • Linköping
#2
28 maj 2010 kl 16:47
Gilla
Hm, jag tycker nog att du är alltför kategorisk och alltför dramatisk. Många löpare har känningar i benhinnor någon gång under säsongen, det är något som man känner av, försöker "behandla" och sedan fortsätter. Vissa har aldrig känningar - kul för dem - men att tänka "nu är jag skadad i två år" bara för att man får känningar i benhinnor känns som att gipsa ett blåmärke.

Benhinne inflammation kan bero på mycket, felaktiga skor, hårt underlag för hård träning mm. Att det sedan skulle bero 100% på löpstil håller jag för högst otroligt. Vissa landar på häl, vissa på framfot/mellanfot, men om du säger att alla som inte landar på framfot skulle få problem så är du enligt mig ute och cyklar. Visst, många skulle säkert bli snabbare på att se över sin löpstil, men med tanke på att undersökningar visar att så få som 4-6% är naturliga framfotslöpare så låter ditt resonemang märkligt.

Många kunniga skulle nog tvärtom ge dig rådet att använda MER istället för mindre dämpade skor vid benhinneproblem. Jag säger inte att de har rätt, men det ger ytterligare en dimension på att ditt resonemang är aningen enkelriktat, eller?

Hoppas att du blir bra snabbt!
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#3
28 maj 2010 kl 16:52
Gilla
Två år för att komma tillbaka från benhinneinflammation?! :-O
#4
28 maj 2010 kl 16:56
Detta inlägg har raderats
Magnus
Stockholm
#5
28 maj 2010 kl 16:56
Gilla
Som övriga ifrågasätter jag kraftigt de råd du fått. Två år är helt fel. 3-6 månader låter också alldeles för länge. Massage är bra, efter den akuta fasen av en skada. Skadan beror sannolikt på överbelastning efter din löptävling, och nog inte på löpsteg eller skor. För snabb/hård upptrappning av mängd/intensitet leder ofta till problem med benhinnorna, detta är nåt som många drabbas av. Lösningen är att trappa upp långsammare. Tror du inte oss, få en "second opinion" av en naprapat eller liknande utbildad på idrottsskador, som kan det här.
Peter Gripenberg
1968 • Västerlanda
#6
28 maj 2010 kl 16:59
Gilla
Håller med dig Karin. Har känt av benhinnorna flera gånger, oftas efter ett uppehåll eller om jag bytt till ett hårdare underlag (asfalt) och det har alltid gått över lika fort som det kom... Oroa dig inte för det där Maria. Man har nästan alltid känningar någonstans i kroppen som löpare...
1975 • Hässelby
#7
28 maj 2010 kl 17:16
Gilla
Trist att du har fått benhinneinflammation men vad gör dig så säker på att skorna har någon del i det? Jag springer på framfoten/mellanfoten och fick benhinneinflammation i mina tunnare mer odämpade skor. Nu använder jag Asics gel Nimbus som hör till det mest dämpade som går att få i skoväg och är helt besvärsfri.

Visst är det säkert lättare att springa på framfoten med tunnare skor för den som inte "naturligt" är en framfotslöpare. Men att jag kan inte alls se varför dämpade skor skulle förhindra en framfotsisättning. Dessutom är det inte säkert att en framfotsisättning ensamt löser några problem alls eftersom man kan ha ett biomekaniskt fel högre upp (t.ex. svaga höfter) som utlöser problemet och då spelar det ingen roll hur man sätter i fötterna i marken. Att springa med god teknik är så mycket mer än vilken del av foten som sätts i marken först.

Dämpade skor, vadstyrka, benhinnemassage, stretch, kyla efter träning, samt starkare höfter har gjort att jag efter drygt fyra månader är helt besvärsfri. Jag hade säkert blivit besvärsfri även utan de dämpade skorna, kylan och massagen, men jag behövde de dämpade skorna för att kunna springa under tiden. Och jag behövde springa under tiden för att kunna bli starkare. Jag hade ett uppehåll på ett par veckor i början när det smärtade som värst, men det var allt.

Lycka till med din rehabilitering!

Maria Finnved
1986 • Mjölby
#8
28 maj 2010 kl 17:35
Gilla
Jag vet att jag var lite dramatisk... jag tvivlar dock inte på kunskapen hos den person som ställde diagnosen på mig och även förklarade det hela ganska ingående.

Jag vill inte dissa nån eller så, folk har säkert fått bra hjälp och kommit tillbaka fort, men då är det inte heller säkert att det är just medialt tibialt stressyndrom. Benhinneinflammation används ju rätt ofta som "slasktratt" för mycket... hur som helst så ville jag mest varna för att göra samma misstag som jag. De som vill lyssna till det var så god, och ni som tydligen blev provocerade av mitt inlägg slipper =)

K-G självklart är rätt löpsteg naturligt.. Det jag menar är att jag inte använder ett naturligt löpsteg när jag springer i mina skor eftersom jag inte "kan". Om jag sprang på gräsmattan barfota skulle jag inte springa som jag gör i mina träningsskor, och det är mitt problem!
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#9
28 maj 2010 kl 17:42
Gilla
Peter, jag vet att man kan ha känningar som löpare, tro mig, jag har haft känningar lite överallt. Men denna smärta var annorlunda mot de andra och det är därför jag nu inte tvivlar på att det kommer att ta tid. Men självklart hoppas jag att det går mycket snabbare än så!
1975 • Hässelby
#10
28 maj 2010 kl 17:47
Gilla
Fast nu underkänner du ju faktiskt de som har ställt diagnoser hos oss andra. Jag betvivlar starkt att min sjukgymnast, som jag skulle vilja påstå hör till en av de bästa i Sverige när det gäller idrottsskador, skulle ge en slaskdiagnos! Det tycker åtminstone jag är provocerande.

Maria Finnved
1986 • Mjölby
#11
28 maj 2010 kl 17:53
Gilla
Nej har man fått en riktig diagnos av någon välutbildad, så är den säkert inte fel, lika lite som min diagnos är det, men det är också många som ser i ett forum att smärta på framsida av benet är benhinneinflammation och så diagnostiserar de sig själva! Inte meningen att skriva så...
Johan Bäck
1971 • Örebro
#12
28 maj 2010 kl 17:59
Gilla
tibialt stressyndrom, kronisk compartment syndrom och stressfraktur ligger symptommässigt rätt nära varandra: jag skulle tro att läkningstiden för dessa spänner från några veckor/ett par månader för "benhinneinflammationen" till två år för en fullminant stressfraktur. kan ju vara så att du fått besked om "worst case scenario"?

varför kan du inte tänka dig att göra det som står i din/läkekonstens makt för att bli bra snabbare? Jag förstår dina tvivel att dölja problemet/skadan med inflammationsdämpande och börja träna för tidigt, men om du bestämt dig för att "göra detta ordentligt" är ju den risken ganska liten...

Maria Finnved
1986 • Mjölby
#13
28 maj 2010 kl 18:03
Gilla
Klart jag kan göra allt som står i min makt för att det ska gå snabbt, men just smärtan är ju bra för att man ska känna vad man kan göra och inte... och antiinflammatioriskt funkar ju troligtvis inte eftersom dit inte är inflammation utan i benet skadan sitter... stressfraktur är en linjär försvagning som sitter mer tvärs över benet... detta är ju längs med eller vad man ska säga.. hoppas att det inte är worst case scenario, men tror att om jag tar det på allvar så slipper jag få tillbaka det gång på gång som många andra får!?
Robin
2008 • Götet
#14
28 maj 2010 kl 18:08
Gilla
" Visst, många skulle säkert bli snabbare på att se över sin löpstil, men med tanke på att undersökningar visar att så få som 4-6% är naturliga framfotslöpare så låter ditt resonemang märkligt. "

"naturliga" är lite märkligt att benämna folk som lurat kroppen i 10+år... ge mig 1 exempel på någon som aldrig haft skor som springer med hälisättning på varierade underlag? afrikaner och indianer som saknar moderna skor gör det inte iaf. är övertygad om att tar vi av skorna på 99% av elitlöparna eller 90% av befolkningen kommer de springa framfota inom någon minut.

det är moderna löparskor som lurar/tvingar folk att börja sätta i hälen. detta ökar impact-transienten som belastar knä, ben och rygg flera gånger mer än barfota och mer än högklackat, vilket väldigt sannolikt är en stor orsak till att så många löpare skadar sig varje år.


Maria: tråkigt att höra. låt kroppen läka, gör en långsam övergång till barafota och se fram emot en löparkarriär med färre skador.
Magnus
Stockholm
#15
28 maj 2010 kl 18:36
Gilla
Jag skulle nog säga att det en kombination av skor samt vilket fart man håller. Det är liksom ganska ineffektivt att sprinta på hälen, och på i alla fall mina återhämtningspass går hälen i först. Däremot på tröskelpass är det mindre hälistättning och mer mellanfot, och snabba intervaller på bana då är det ren framfotsisättning. Så det beror på.
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
28 maj 2010 kl 18:43
Gilla
Maria, jag tycker du gör rätt som tar det på allvar, benhinneinflammation kan vara riktigt långdraget, bättre att se till att man blir helt frisk än att bara försöka komma igång så fort som möjligt. Sen kan jag hålla med om att du låter drastisk och kategorisk, som de andra skriver, många känner av sina benhinnor lite ibland men det kan vara bara lätt överansträngning. Människor är olika.

Men släng inte dina dämpade skor, om inte annat så är de säkert utmärkta för långa promenader i stan, det är så besvärligt med framfotagång;-)
Alternativträning och löpvila till smärtfrihet är väl odiskutabelt bra, jag tror att massage också kan vara bra för läkningen för det stimulerar blodtillförseln. Behöver nog inte vara så avancerat. Växla mellan kyla och värme påstås också ha den effekten, vet inte hur välbelagt det är, kanske bara hjälper ytligt?

Men sen är det väl på plats att vara lyhörd "åt andra hållet", när du väl blivit smärtfri är det ju läge att börja löpträna försiktigt även om det inte alls gått 3 eller 6 månader. Be gärna din sjukgymnast om ett program för styrketräning när det värsta lagt sig, skadade delar brukar ju behöva stärkas för att motverka återfall.

Och ska du byta löpsteg bör du så snart som möjligt, dvs NU om det inte gör ont, börja med styrketräning för vader och hälsena. Vanligtvis gör man ju excentriska tåhävningar. Även vid framfotalöpning eller mellanfotslöpning har man användning för dämpade skor för långa asfaltspass i alla fall. Men man vill ju slippa den tjocka hälen så man får välja lite noga. Det finns några. Och det är inte fel att börja barfota på gräs.

Karin: hur kan du tro att bara 4-6% är naturliga framfotslöpare!? Kanske är 94-96% inlärda hällöpare men det är ju nästan ingen född som. Inte landar du på hälen när du springer barfota? Men det kan väl hända att de flesta landar på mellanfoten eller sätter i hela fotsulan på en gång och låter kroppen känna "i realtid" var den ska lägga tyngden beroende på underlaget.
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#17
28 maj 2010 kl 23:08
Gilla
Oldboy tack för ditt svar, du har kloka tankar som jag håller med om. Dock tror jag inte på massage eftersom det inte finns några bevisade studier på att blodcirkulationen faktiskt ökar (jag är utbildad massör så jag tror dock att det finns annan bra användning för massage). Men klart det kan vara skönt. Men jag ska absolut börja med styrketräning och excentriska tåhävningar så fort det inte gör ont längre...
Magnus
Stockholm
#18
29 maj 2010 kl 07:45
Gilla
Ang massage kan jag säga att utan den idrottsmassage (bindvävsmassage, tvärfriktionsmassage, det finns många namn) jag fått på vaderna (tar bort ärrbildning mm) hade jag inte kunna springa mer. För mig är det en viktig del av träningen.
Karin
1972 • Hudiksvall
#19
30 maj 2010 kl 00:59 Redigerad 30 maj 2010 kl 01:00
Gilla
Blir bara så nyfiken på vem som sagt till dig allt det där...
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#20
30 maj 2010 kl 08:07
Gilla
Jag kan inte utveckla tankegången, men någonstans hör jag "lobbying" eller "opinionsbildning".
Men jag kan som sagt inte sätta fingret på det.. :-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.