1961 • Göteborg

Stockholm Marathon

Lördag 31 maj 2014 12:01

Löpning - Tävling
VerktygKopiera passetRadera passet
Kopiera extra data
Vill du radera detta träningspass?
Dagen började lite stressigt: jag hade råkat sätta väckarklockan en timme fel så jag var inte på Östermalms IP förrän 11:25. Träffade Peter, Macke och Jonas på det vanliga stället. Nummerlappen hade jag för en gångs skull inte hämtat dagen innan, så det var prio ett. När det var fixat blev det snabbt byte till tävlingsskor och linne, följt av den kortaste uppvärmning jag någonsin gjort: hundrafemtio meter upp mot Lill-Jansskogen för att hitta ett undanskymt träd som såg ut att behöva lite näring och sen hundrafemtio meter tillbaka. In i startfållan med tio minuter kvar till start, phu!

Eftersom jag valde att ha roligt i stället för att optimera uppladdningen för loppet (en mil terränglöpning, nio mil cykel i torsdags) visste jag att det inte skulle bli helt lätt idag. Men det här är inget prioriterat lopp i år så det gjorde ingenting, det fick gå som det gick. Fast under 3:30 skulle ju vara trevligt förstås. Så planen fick bli att ligga nånstans runt 4:50-tempo och se hur länge det höll. När starten gick kändes det som om det var mycket trängre än vanligt, inte minst på Valhallavägen. Verkade som om alla hade hört att det högra körfältet skulle vara snabbare och valde det. Efter hand tunnade det ut en aning och det var lättare att hitta sin egen rytm.

På Strandvägen var det en kille som kände igen mitt namn från forumet och vi växlade några ord, trevligt! Vid Kungsträdgården kom Macke ikapp mig, han startade i startgruppen bakom mig och hade alltså redan tagit in ett par minuter. Vi slog följe större delen av loppet, något som jag tror vi båda tjänade på. Det blev en trevlig runda där vi pratade med varann lite då och då. Macke hade ett tidigare pers på runt 3:39, så jag var mäkta imponerad av hur bra han hängde med i ett tempo som pekade på sub 3:30.

Första varvet klarades av utan problem, men när vi passerat 25 km började det kännas i benen att de inte fått den vila de behövde inför loppet. Lite trögare, och aningens långsammare tempo. Men fortfarande låg vi under 5-tempo, med sub 3:30 klart inom räckhåll. Andra varvet upp på Västerbron gick förstås lite trögare än det första, här verkade det nästan som om Macke hade mer klipp i benen än jag. Men när vi avverkat Norr Mälarstrand sackade han mer och mer, och vid Centralen tappade jag honom.

Jag kunde hålla i stort sett oförändrad fart hela vägen in i mål, men någon egentlig spurt blev det aldrig – det behövdes inte idag kände jag. Speciellt inte när jag såg klockan över målportalen och insåg att det skulle bli sub 3:30 även brutto. Tryckte av egen klocka på 3:28:44, officiell nettotid en sekund mindre. Känner mig hyfsat fräsch efter målgången och knatar bort mot Östermalms IP. På vägen bort träffar jag Niklas från jogg.se som också gått in en dryg minut under 3:30 och var nöjd med det. Dock var det lite oklart om han spöat sin kollega som var målet för dagen. Träffade också Macke som inte trodde att han hade fixat 3:30, men det gjorde han – med 15 sekunder tillgodo. Bra jobbat!

Nytt för i år var att tidtagningschippet inte sattes fast med plastband utan skulle fästas i skosnörena. Inte helt lätt att komma ner och ta loss det med stela ben... När det problemet var avklarat blev det en kopp kaffe med kanelbulle innan jag hämtade ut mina överdragskläder. Inte speciellt sugen på varken korv eller öl, som vanligt var det klent med aptiten efter långlopp.

Jag hade stämt träff med Karima klockan fyra "vid stora eken", frågan var bara vilken av alla stora ekar. Ett telefonsamtal löste det problemet så vi kunde träffas och ha lite post race-snack tillsammans med Henrik Rundgren och familjen Karlsson & Ahnoff som också dök upp. Trevligt! Dessutom träffade jag Staffan Dahlgren (fast det förstod jag inte då att det var) på väg till tunnelbanan, han kände igen mitt namn från forumet. Så det blev ännu mera post race-prat. :-)

Stort tack också till Bodil och Krister som stod och hejade på Söder- respektive Norr Mälarstrand. Det blev ju en riktigt trevlig dag trots stressig start, inte minst att träffa alla gamla och nya löparkompisar. Vädret var också bra; lite regn innan och efter loppet men uppehåll och runt 14 grader däremellan. Snudd på perfekt! Skönt att få ett kvitto på att kroppen fungerar och jag kan göra sub 3:30 även på en lågprioriterat lopp med långt ifrån optimal formtoppning.
42,2   km
Distans
3:28:43
Tid
4:57   min/km
Snitt
150
Snittpuls
163
Maxpuls
Mizuno Wave Ronin 5
Total distans: 
79:03:12
950 km
Kompisar på passet

Resultat på sajten

  Namn Tid Snitt
99. Axel Örtstam 3:28:31 4:56 m/km
100. Erik "Tricky" Fries 3:28:43 4:57 m/km
101. Mats Perèlius 3:28:44 4:57 m/km

Kommentarer

Patrik Matsson - 1 juni 2014
Bra jobbat, fint lopp!
Marcus Kierkegaard - 1 juni 2014
Bra gjort Erik. Stockholm är ett tufft lopp och sub 3:30 är bra!
Mellanben - 1 juni 2014
Grattis till ett som vanligt väldisponerat lopp! Såg dig från min plats i soffan;-) Kan ha varit vid första Västerbron ;-)
Dan gustafsson - 1 juni 2014
Bra jobbat.
Daniel Fägerstrand. - 1 juni 2014
Låter som du hade en bekväm resa,en mara är ju alltid en mara...
Karibou - 1 juni 2014
Bra jobbat och alltid roligt med ditt leende efter ett lopp!
Patrik Magnerius - 1 juni 2014
Tack för pratstunden på Västerbron andra varvet. Det var jag som sa att det såg så lätt ut för dig och du svarade att mitt löpsteg såg bra ut - den kommentaren räckte som energi en kilometer tror jag! :)
Rolf Klemets - 3 juli 2014
Hallå! Det var jag som kände igen dig:)............//Roffe