1961 • Göteborg

Solskensrunda med broöppning och nakenbad

Onsdag 6 december 2017 23:11

Cykel - Distans
VerktygKopiera passetRadera passet
Kopiera extra data
Vill du radera detta träningspass?
Ett stenkast från hotellet ligger en liten cykelaffär där det också går att hyra cykel, så i tisdags gick jag in och bokade en landsvägshoj till idag eftersom vädret såg ut att bli riktigt bra efter ett par dagar med risk för regn. Och nog blev det bra väder alltid! Inte ett moln på himlen och temperaturen redan över 25°. Grundligt insmord med solskyddsfaktor 50 gick jag glad i hågen för att hämta ut min cykel. Nu visade det sig att den ännu inte blivit återlämnad fast den skulle varit tillbaka dagen innan. Det enda som fanns tillgängligt var en mountainbike. Inte riktigt vad jag ville ha, men nu var jag ju inställd på cykling så det fick bli den.

Jag hade gjort en rutt i dwMap på drygt 80 km genom de norra förorterna och lite ut på landet som jag lagt in in klockan. Som vanligt när det är så här lång sträcka blir det väldigt grovt ritat (jag misstänker att det bara ryms ett mycket begränsat antal punkter) så ibland blir det svårt att veta precis var man ska svänga – eller inte svänga. Ett gäng felnavigeringar gjorde därför att rundan istället blev precis över nio mil. En annan sak som blev väldigt tydlig var att appen inte alls tar hänsyn till höjdskillnader utan strikt går på den genaste vägen. Ibland kan det faktiskt vara bättre att ta en liten omväg och slippa tappa 50 höjdmeter som sen genast ska klättras upp igen.

Men hursomhelst blev det en härlig tur. Värmen gjorde att de två 600 ml-flaskorna med Powerade respektive vatten som jag hade med inte räckte länge, jag fick stanna och köpa en Powerade till och en stund senare en vattenflaska till. Sen fyllde jag på flaskorna vid dricksfontäner som det finns gott om här. Totalt gick det åt drygt fyra liter vätska, men så var det också över 30° när det var som varmast.

Skön cykling i behagligt tempo för det mesta. Mötte en Google Streetview-bil som väl var ute och fotograferade kan tro, så jag vinkade glatt. Får väl se om det dyker upp en Hisingens Cykelklubb-tröja på deras gatubilder härifrån så småningom. Lyckades pricka in en broöppning också, några riktigt fina segelbåtar skulle igenom. När rundan började närma sig slutet hade jag lagt in ett badstopp. För att göra det enkelt hade jag valt en nudiststrand, de enda badbyxor jag har med mig är byxorna jag cyklar i och de ville jag förstås inte blöta ner till den fortsatta färden. Så ett bad i bara mässingen fick det bli. Det hade mulnat på lite framåt eftermiddagen och kändes inte lika tokhett längre, men det var ändå skönt att svalka av sig ordentligt.

Efter att försiktigt klätt på mig igen för att undvika att få sand där man inte vill ha det fortsatte färden den sista milen in till city. Harbour Bridge passerades idag igen – nu har jag gått, sprungit, åkt pendeltåg och cyklat över. För övrigt måste man kliva av cykeln och gå trappor upp till cykelbanan på bron. Lastcyklar och liknande göre sig icke besvär tydligen. Men jag tror man får ta med cyklar på färjorna. Överhuvud taget är cykelinfran här nästan obefintlig. Ett trevligt undantag var en till synes nyanlagd g/c-bana med bra separering av cyklister och gående runt viken vid 10 km-markeringen.

Med bara ett par kilometer kvar hamnade jag i ett vägarbete där körfältet var helt avstängt. Istället för att krångla mig runt hoppade jag av cykeln och ledde den på trottoaren ett par kvarter, enklast så. Sen var det bara att cykla sista biten till cykeluthyraren och lämna tillbaka hojen efter en trevlig och väldigt omväxlande runda.

Broöppning!
Bild uppladdad av Erik "Tricky" Fries
90,31   km
Distans
5:05:08
Tid
17,76   km/h
Snitt
123
Snittpuls
152
Maxpuls
1196   m
Total stigning (map)
1276   m
Total stigning (clk)

Kommentarer

Marcus Österberg HSK - 7 december 2017
Imponerande runda på mountainbike du är nog värd en öl efter denna tur ??
Mellanben - 7 december 2017
Kul du delger oss stackars slavar som knegar i mörker blåst och kyla...
Minst 2 öl ;-)