1970 • Lerum

JANUARI så blev det

Tisdag 31 januari 2017 22:35

Notering - Distans
VerktygKopiera passetRadera passet
Kopiera extra data
Vill du radera detta träningspass?
Januari skulle bli en bra upptakt för året, betydligt bättre än tidigare år vad gäller distanslöpningen. Under hösten hade jag fått en del varningssignaler och som tjockskallig löpare ignorera man och 'springer igenom' svårigheter, känningar och ev skador av mindre mått. Inte logiskt alls men mitt i den drivna träningen landar man lätt där. Bara lite överträning, ja då har man tur.

Nu fick jag hjälp att tolka signalerna, aldrig fel att lyssna på andra.
Hos sjukgymnasten fick jag ett program som jag bara ville gråta åt. 72h vila mellan löpningarna!!!! Löpning endast torsdag och söndag för att träffa klubbens träningar. SG antydde att de egna tåhävningarna jag gjort var bra men i alldeles för liten skala. Dock kunde jag starta direkt i fas två, inte helt kört. Det skall gå på ca tio minuter, alla set i rad utan egentlig vila emellan. 3x4x15
- på två ben i trappa
- på två ben upp, bromsa på ett ner
- sviktandes, explosiva utan att hoppa
- sittandes och för att få någon effekt behövs en vikt eller person i knät
Hade ju bara kört de excentriska själv så med det nya programmet fick jag träningsvärk, rejält.
Löpningen då? Kändes fjantigt att bara springa 2km så jag fick göra något vettigt med den korta sträckan. Jo jag frågade just om farten på löpningen eller tex om hoppträning var negativt. Nej det är helt ok men ett pass får vara intervall och det andra skall vara sammanhängande.
OK måste ge det en chans
Det har gått väldigt bra med små störningar och bäst av allt inget problem med det vi skall motverka. Smärtan kring fotlederna som trol är en typ av överträning/belastning och kan bero på den ökning i löpning jag gjorde 2016 april fram till Lidingöloppet.
Vid återträffen så innebar resultatet att jag gick vidare till fas tre i tåhävningar vilket innebär vikt på axlarna vid tvåbens och sittande. En betydlig ökning av belastningen och ny träningsvärk på posten. Jag älskar träningsvärk=jag har tränat och det ger något.
Denna vecka skulle det vara två löpningar på 7km men i förra veckan fick jag en sträckning på just intervallerna. Lite konstigt att efter fem varv progressivt (1km), stegring på 200m, intervall 180, 150m så springer vi 120metarn och med tjugo meter kvar så nyper det i höger vad. Så pass hårt att resten av träningen avbryts. Efter vila, känna av läget och diskussioner så är den nog liten, bara en blödning. Något kroppen hanterar med vila och genomblödning. Nu är det tisdag och känslan är bara latent, jag kan mkt väl ge mig ut och springa.
Är det bara en ordentlig kramp?
Jag satsar på det och tänker springa på torsdag, dagen innan längdhoppet på IVSM. Sedan följer tre grenar lö och sö. På måndag vet vi resultatet

Trots läget skall jag vara nöjd med januari
The Long Game gäller. . . hehe men då ingår 20-40 tävlingsstarter och många PB

Kommentarer

Mikael Tilly - 1 februari 2017
Imponerad, verkligen tufft läge.
Janette Rydin - 1 februari 2017
Du e grym,kämpa på !
Gunnar Durén - 3 februari 2017
Känner mig lite skeptisk till sjukgymnasten. 72 timmars vila mellan löppassen, men innehåll och karaktär spelar ingen roll?! I min värld har ansträngningsgrad, underlag och volym STOR betydelse för vilken återhämtning som krävs och hur lång den ska vara. Ett mjukt och fint återhämtningspass har cirkulationshöjande och oftast positiv rehabiliterande effekt, medan pass som kräver mycket av den aeroba apparaten och/eller frestar på muskler och andra vävnader kräver betydligt längre återhämtning och även helvila ibland. Effekten på din vad i passet du nämner tycker jag exemplifierar det ganska bra.
Anders Pihl - 3 februari 2017
Bra Gunnar,
Jag vill dock ge sg en chans och inte dissa oprovat. Jag är inte lika vass som dig så jag tror effekten av frånvarande träning inte blir lika stor. IVSM fre-sö tror jag kommer visa detta. Hon betonade det monotona med väldigt hög mängd, mao cykel och X-trainer för genomblödning helt OK. För mig som för dig så borde en mjuk stig också kvala dit osv. Jag har inte sett totalplanen än, om tre veckor är det 10km/pass och kanske blir det då en ändring till 3 pass a 7km istället. På nästa återträff blir det frågor att ställa.

Tack för feedback

@Mikael, tack
@Janette <3
Gunnar Durén - 3 februari 2017
OK, då är tanken iaf att du ska kunna ha aktiv vila emellan löppassen. Men mitt tips är att vara rädd om musklerna och inte överbelasta. Lycka till! :-)