Löpning Kom igång 10 inlägg 7719 visningar

träningsupplägg, klara springa halvmaran i september i stockholm

1984 • sala
#1
20 mars 2010 - 11:25
Gilla
Hejsan.
Är ganska ny på löpning, sprang en del förra våren och sommaren och sprang därefter tjejmilen. Tappade lusten och motivationen över vintern men försöker nu komma igång igen. Har börjat springa inne på löpband i ca 4 veckor nu men vet inte rikitgt hur jag ska lägga upp min träning. började med att gå 2 minuter och springa 5 min och har nu ökat till att springa 7 min och gå 1-2 minuter. kör så ca 25-35 minuter tre dagar i veckan.

Men känner att jag blir väldigt trött på dom där 5-7 minuterna jag joggar/springer och klarar inte mer än ca 4-5 upprepningar. Ska jag sakta ner tempot och köra fler upprepningar eller ska jag fortsätta?

Hur fort kan jag öka träningen? och finns det ens en chans att klara en halvmara då om jag endast orkar 4-6 km nu?

Känns lite hopplöst, samtidigt som jag tycker det är kul att springa. Skulle vara tacksam för lite råd och tips då jag känner mig ganska ny. :)

(Har provat att följa olika träningsprogram på marathon.se men det är svårt att avgöra vilket man ska följa för att det ska vara lagom...)
#2
20 mars 2010 kl 13:06 Redigerad 20 mars 2010 kl 13:22
Detta inlägg har raderats
Jennie A
1979 • Karlskrona
#3
20 mars 2010 kl 13:30
Gilla
Jag tor ju personligen inte att det där med att varva gång o jogg.. Spring saktare än saktast, då kommer du snabbt att kunna öka sträckan, sen får du börja med hastighetsökningar senare.

Jag har haft en svår bäckenskada och inte sprungit alls på två år, opererades i oktober, började jogga i februari och joggar nu 6 km utan problem. Dock i EXTREMT lågt tempo. Jag tänker fortsätta såhär till jag kommer till 10 km, sen planerar jag att köra lite små tempoökningar i passen.

Tänk på att muskler och hjärta snabbt kommer i form och att det kan kännas som man vill "trycka på" och öka fart eller sträcka för snabbt. Tyvärr är det så att leder osv behöver mer tid; så skynda långsamt.

Kombinera med styrka!
Jennie A
1979 • Karlskrona
#4
20 mars 2010 kl 13:32
Gilla
..Och om jag hade varit du hade jag börjat med att sikta på ett millopp till att börja med! Du tar stora risker om du tänker dig att springa en halvmara redan i september, både risker för skador och risker för att du blir besviken på resultatet.
1969 • Sala
#5
20 mars 2010 kl 13:51
Gilla
Jo, jag tror du klarar halvmaran i september! kör som du gör, men dra ner tempot. Minska sedan gångperioderna tills de försvinner. Eller så skippar du dem helt, som Jennie skriver, men då måste du jogga så extremt sakta att du nästan går.

När du kommit så långt att du kan småjogga i fem kilometer så kan du börja öka med 1,5 km per pass var tredje vecka, men inte mer än så.
Karl W
1987 • Göteborg
#6
20 mars 2010 kl 14:41
Gilla
Du klarar definitivt av att springa en halvmarathon i september om du inte har gamla skador eller möjligtvis extrem övervikt. Dina nuvarande tider på under 6 minuter per km är en väldigt bra början!
Om du går en halvtimme och springer en halvtimme i 10 km / h under dit halvmarathon klarar du det med marginal på under 3 h - ingen tid att hänga i granen, men många gör det bra mycket långsammare!

Vänj dig vid att springa och gå lite längre, öka gärna lite varje vecka (finns en tumregel som säger 10% per vecka, men i längden blir det tämligen mycket, men du kan säkert göra det i några veckor nu tills du når 40-45-50 minuter per pass). Sen har du vart igång i 4 veckor, inte så mycket ännu men det kommer lossna!

Är ditt mål att klara av halvmarathon kan du ju köra på klara halvmarathon-programmet, har du andra tidsmål - välj ett av de programmen. Jag tror du har alla möjligheter att klara av ett halvmarathon under 2 h.
1984 • sala
#7
20 mars 2010 kl 21:12
Gilla
Tack för alla svar. Ska sänka tempot och försöka klara längre sträckor istället. Skynda långsamt antar jag :) Har en känsla av att jag kanske gått ut lite hårt bara för jag vet att jag klarat milen tidigare, men måste nog inse att jag tappat en hel del under mitt avbrott.

Har inga tidskrav på mig när det gäller halvmaran, har mest som personligt mål att bara klara av det oavsett en bra eller dålig tid :)

Inga tidigare skador, möjligen en aning övervikt som jag vill bli av med men ingen extrem sådan :)

Får fortsätta träna på helt enkelt och sakta men säkert öka tempo och distanser med tiden.
Erika Schönborg
1966 • Vallda
#8
21 mars 2010 kl 09:40
Gilla
Följ 20 veckors träningsprogrammet för Stockholms Halvmara nivå: Nybörjare - Klara Sthlm halvmara på www.marathon.se så får du bra tips. Ett varierat program som utgår från nybörjarnivån.
2006 • Alingsås
#9
21 mars 2010 kl 14:18
Gilla
du klarar lugnt en halvmara om du tränar på lugnt o försiktigt. kontiuitet bara....kör på
Peter Cederblad
1974 • Värmdö
#10
21 mars 2010 kl 21:56
Gilla
Hej!

Självklart fixar du en halvmara! Jag tycker som några andra att du ska springa lååångsamt, men ändå hålla löpning. Själv sprang jag Stockholm halvmarathon förra året.

Började träna i mitten av maj och då sprang jag 8 km på ca 56 minuter. Mitten av augusti sprang jag en mil på Midnattsloppet på 50 blankt och sprang halvmaran på 1.58. Vad du behöver är disciplin! Båda att verkligen ge dig ut när det känns tungt, men även att vila när du känner dig sliten (i kroppen). För mig var det viktigt och underlättade med en bra klocka och fotpod (eller GPS). Blev roligare så. Att sen läsa och ta del av alla kunniga människors tips är också bra!

Lycka till och vi ses 11 september!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.