Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 58365 visningar

När tappar man blånaglar å är det alltid så?

Maria Forsback
1963 • Stockholm
#1
30 september 2009 - 10:26
Gilla
Jag fick, vid min första Halvmara 3 st blåa tånaglar.Detta märkte jag först när jag tog av mig mina skor- kände alltså inget under loppet. Skorna är INTE för små, men fötterna åker väl fram en del när man matar KM. ( har aldrig hänt förr,dock)
Nu säger alla att jag kommer att tappa naglarna. Och min fråga är NÄR?
De sitter som sten nu, och de känns inte lösa. De växer- för jag behöver fortfarande klippa dem...Tapparna man alltid blånaglar?
Jag ska springa Hässelbyloppet snart, behöver jag vara rädd för att jag kommer att tappa dem under tiden? Ska jag tejpa dem eller...
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#2
30 september 2009 kl 10:31
Gilla
Jag tror inte att man alltid tappar dem.
Även om de till slut ramlar av så kan det ta flera månader.

Mitt råd är att ignorera blånaglarna, om de efter ett tag ramlar av så har det förhoppningsvis hunnit komma en ny nagel under, så ta det lugnt du.

Hade du klippt tånaglarna ordertligt innan halvmaran?
Jag tror att tånaglarna kan bli blå om de är för långa, även om man som du upplever att du inte har för små skor.
Maria Forsback
1963 • Stockholm
#3
30 september 2009 kl 10:35
Gilla
Ja, de var jättekorta. Jag var riktigt noga med det. Och som sagt jag har sprungit millopp utan att detta har hänt. Och större skor kan jag iNTE ha.
Jag får mer än känsla av att det bara är blåmärken under nageln...

Hoppas att du har rätt :-)
Ingela
1972 • Stockholm
#4
30 september 2009 kl 10:38
Gilla
Jag fick en blånagel i februari 2008 (efter en lång vandring i för små skor). Den trillade av först för en vecka sedan. Jag har sprungit som vanligt under tiden och inte känt någonting.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
30 september 2009 kl 11:33
Gilla
Maria, du behöver inte vara orolig för Hässelbyloppet. Blånaglarna kommer du kanske att få problem med småningom om de INTE ramlar av. Det kommer nämligen en ny nagel under. I bästa fall lossnar de gamla av sig själva när de nya kommer. En del säger att man ska rycka bort dem. Jag är lite feg, så jag försöker lirka av dem utan att skada nagelbanden så snart de släpper någonstans; då är det luft under och de sitter bara i nagelbanden. Ibland sitter de hårt på någon del, då klipper jag bort så mycket som möjligt och lämnar bara en bit nagel kvar. Tar mer senare.
I princip tror jag att det är bättre ju förr man blir av med dem. Dubbla naglar är inte så kul. En gång har jag fått en blå nagel under resterna av den gamla som inte hade släppt än.
Stora skor kan hjälpa, på lopp eller pass över 25km har jag tre nummer för stora skor (jag är inte ensam om det). Men jag får ibland blånaglar ändå, man måste se till att det inte finns någon del som rör vid nageln vid ett normalt steg under löpningen, då riskerar man att den lossnar efter tillräckligt många tusen fjäderlätta slag. Har sprättat bort plastremsor som täcker sömmar (bör ju inte ha sömmar alls där framme) och har ett par skor där jag klippt ett stort hål framför/över stortårna, fungerar utmärkt, kommer nog att offra fler par - snyggt är det ju inte.
Trallala
1964 • fd
#6
30 september 2009 kl 12:51
Gilla
Blånaglar får man dra av efter en 4-5 veckor om man inte vill riskera att nageln som växer ut under ska bli sned eller gå in i huden. Ibland så kan man råka på en blåtå som inte tar död på själva nageln och då kan man bara låta en växa som vanligt. Tyvärr är det sällan så bra.

För att dra av en nagel så tar man en nagelsax och istället för att klippa av toppen så tar man grepp och drar loss. Vanligtvis är det en väldigt liten del av nageln som faktiskt sitter fast så det brukar gå ganka lätt. Efter detta är man öm över tån i en 2-3 dagar och sen tänker man inte mer på det hela.
1963 • Hestra
#7
30 september 2009 kl 12:55
Gilla
Jag får ofta blå tånaglar, oftast i samband med tävlingar, konstigt nog.

Fick en blå nagel ("långtån") på Gbg-varvet, den tappade jag i juli, men hade inte besvär av den alls innan den lossnade.

Men för ca 10 år sedan fick jag båda stortånaglarna blå efter ett lopp i augusti, men det var lite värre. När vintern kom skulle jag få i fötterna i slalompjäxorna och det gick inte.
En idrottsläkare (vårdcentralen vägrade) bedövade och drog väck dom (de satt lite löst i ena kanten, bara), så slalomsäsongen var räddad.

Läkaren (som själv sprang maraton) tipsade om att om man har "höga" naglar kan de orsaka problem hur korta de än är. Han hade själv detta problem och sprang maraton med en nylonstrumpa (ni vet, såna vi tjejer brukar ha) närmast huden. Då blir friktionen mellan nylonstrumpan och socken istället för nageln och sockeln.

Tyvärr är jag dålig på att praktisera detta, men borde givetvis gjort det eftersom jag i dagsläget är utan en nagel och fick ytterligare en blå vid förra loppet.
1960 • Kungsholmen
#8
30 september 2009 kl 13:03
Gilla
Fick en blånagel på halvmaran. Tror att det beror på att jag inte dragit ihop skon tillräckligt vilket gjorde att skon glappade lite vilket medförde inre friktion under foten + då oxå en blånagel.
1960 • Skåne
#9
30 september 2009 kl 13:31
Gilla
Ta i trä, men jag har inte än fått några blånaglar. Jag inbillar mig att det har att göra med att jag använder skor som är några nummer för stora (precis som oldboy skriver), och med stort tåutrymme.

När jag började springa så fick ett par US 11:or, (min fot är 9,5-10) - men rätt så snart så kändes de trånga kring tårna. Så jag gick upp en halvstorlek. Och idag är alla mina skor, utom ett par canvasskor, 12 eller 12,5.

Och så har Philip Maffetone (som trots allt skrivit Fix your feet), enligt Stu Mittleman, sagt följande om skoval; ”Phil Maffetone once shared with me his ultimate strategy for finding the right pair of shoes. Go into the store and keep increasing the size by half-size increments until you get a pair that is absolutely hysterically too big – the kind of absurd fit that makes your feet look like they belong to a clown. He claims that the right size for you is the pair you put on just before them.”

Stora skor fungerar bra för mig, tog lite tid att vänja sig att se de enorma skodonen.
1967 • Umeå
#10
30 september 2009 kl 13:56
Gilla
Missade att klippa stortånaglarna på SM i år. Tog en tre fyra veckor så lossade båda med en dags mellanrum. Snart är dom helt utväxta, men dom små gynnarna skall få smaka på skon kommande lördag då umemaran går av stapeln ; )
Maria Forsback
1963 • Stockholm
#11
30 september 2009 kl 14:57
Gilla
Ok.....men är det inte så att om man har för stora skor så skaver de mer...
( foten åker ju fram och tillbaka?)
Det här är ju en hel vetenskap vetja...:-)
Jag får väl se vad som händer med naglarna, även det lär ju bli en upplevelse


1963 • Hestra
#12
30 september 2009 kl 15:52
Gilla
Se tid inlägg ifrån mig: testa nylonstrumpa.

Jag skulle nog behöva gå upp på stl 46-47 (jag har 38) innan skons storlek ger den effekten att inte nageln ligger mot ovansidan av skon.
Maria Forsback
1963 • Stockholm
#13
30 september 2009 kl 16:06
Gilla
Det skulle nog se rätt festligt ut med så stora skor :-)
Skämt åtsido- detta är ju jättesvårt att på något sätt förbygga, när man prövar ut skor, för det är ju också så att efter ett tag när man springer så tappar iallafall jag viss känseln i mina tår. Och ibland får jag känslan av att de faktiskt lever ett eget liv därinne i skon. Ibland kanske de petar uppåt och ibland gnider de mer mot varandra. Eller hur.
Och man kan ju inte heller veta iförväg vilka tår man ska skydda. I mitt fall denna gång pektån på Vänster och Pektå och Ringtå på Höger ( och de är INTE de längsta)
Jaja...vi får väl se, men återigen tack för gensvaret...

Oldboy
1952 • Danderyd
#14
30 september 2009 kl 16:19
Gilla
Anette: du kan få prova mina, jag har några 47:or ;-)

Maria: om skorna åker runt så att kanterna slår i tårna så har man antingen för små skor eller glömt knyta snörena. Ovandelen med snörningen ska hålla fast skon så att foten hela tiden ligger mot hälkappan, annars får man lätt skavsår.

Skomodeller är olika, en del är smala, en del är låga i tårna. Jag vill ha luft både bredvid och över tårna. Känns befriande att sätta på sig ett par sandaler eller föralldel Nike Free. Eller springa barfota!
Har inte sprungit längre pass än en mil i mina Fivefingers och det tålde visst inte vaderna riktigt, men där sitter ju tårna fast. Har en känsla av att man inte får blånaglar om man lyckas springa långt i dem.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#15
30 september 2009 kl 16:44
Gilla
Jag vet inte om det är ett övergående problem.

På min första halvmara fick jag (minst) 3 st rejäla blånaglar och ett par gränsfall.

Under det senaste året (räknat från nu) har jag sprungit ett Lidingölopp i sprillans nya skor, en helmara och en halvmara, avverkat ett tiotal träningspass på 20km eller mer och bara fått en lindrig blånagel.

Kan nya (större) skor och att jag numera alltid använder löparstrumpor ha med saken att göra?
Dessa är de enda ändringar jag kan se i "hårdvara".
Maria Forsback
1963 • Stockholm
#16
30 september 2009 kl 16:49
Gilla
Det kanske är det som är själva grejen. Jag vill ogärna knyta skorna för hårt- tycker att det är obehgligt när det är trångt på ovansidan av foten ( hög vrist)- det känns som om man snyter blodtillförseln.
Vill gärna ha skon mer löst än hårt knuten- (men skon vill jag ha smal runt fot och tår)
tänk vad olika det är...
Tove Molin
1967 • göteborg
#17
3 oktober 2009 kl 10:15
Gilla
En förklaring till uppkomsten av blånaglar vid långdistanslöpning som jag har hört är att det beror på "våldet" som uppstår underifrån mot nagelbädden i själva steget. Alltså att nagelbädden till slut släpper igenom blod som lägger sig under nageln. Det skulle innebära att det för en del kanske inte hjälper hur stora skor man har utan mer hur frånskjutet i steget ser ut. Lägger man stort tryck på tårna, eller är det främre fotvalvet som får ta det mesta? Då skulle man ju kunna laborera med löptekniken för att hitta ett blånagelfritt löpsteg..? Och hur dämpad, hård eller mjuk sulan är har kanske ganska stor betydelse? Svaret på varför det oftast kommer efter längre distanser är kanske också att man hinner bli tröttare och variationerna i i frånskjut och isättning kanske blir större. Man orkar inte hålla en bra teknik?
Själv har jag två tår på samma fot som "ger upp" i distanser på 20km eller mer, men jag tycker inte att det vållar så stora problem däremot är det väl ett estetiskt problem. Det ser jätteäckligt ut tycker maken :-)
Johan I
1987 • Örebro
#18
3 oktober 2009 kl 11:11
Gilla
När ni pratar blånaglar, är det då alltså likadant som om man kanske klämt en fingernagel i en dörr eller dylikt och det bara blir blått under? Eller bildas det som en blodblåse-liknande grej under nageln?

Själv har jag nog nämligen råkat ut för det senare, misstänker att det beror på att jag en gång sprang med lite för långa naglar, även om det inte var överdrivet långa. Det är inte något speciellt ömt men det har blivit en liten blodansamling under som är rätt mörk och som förmodligen har stelnat.
Oldboy
1952 • Danderyd
#19
3 oktober 2009 kl 12:26 Redigerad 3 oktober 2009 kl 12:31
Gilla
Tove, intressant teori. Men tills vidare tror jag inte på den, i alla fall inte för mina egna tånaglar.
Jag tycker mig ha sett tre vaianter:
1. Nageln är blå, eller delvis blå, direkt efter löppasset. Som jag uppfattar det finns det blod under nageln.
2. Det vanligaste för mig är att det blivit lite mörkare färg på nagelbädden, ungefär som rodnad hud när man är på väg att få skavsår t ex. Inget spår av blod men det känns lite ömt eller stumt när man knackar på nageln eller klämmer på tån. Det tar oftast veckor innan nageln antingen blir blå eller släpper från nagelbädden utan att bli blå.
3. Minst en gång har en blåsa, "vattenblåsa", från tåspetsen vuxit under ett lopp så att den kommit under nageln och småningom fått nageln att släppa.

Min uppfattning är alltjämt att det är en stort antal nötningar eller lätta stötar mot själva nageln som ligger bakom 1 o 2 och att 1 föregås av 2 under själva passet. Stora skor räcker inte alltid, ovandelen kan slå emot i varje steg ändå.

@Johan I: ja, det är så vi menar. Om du nu har en begränsad fläck som inte når nagelbandet finns det chans att nageln klarar sig, fläcken vandrar ut i takt med att nageln växer. Om det trycker och ömmar när det är akut brukar det rekommenderas att ta en glödande stoppnål och sticka hål på nageln så att blodöverkottet kan komma ut. Låter otäckt, men inte lika otäckt som att ta borrmaskinen och borra hål som jag hörde någon snickare göra:-)
Tove Molin
1967 • göteborg
#20
5 oktober 2009 kl 19:34
Gilla
@Oldboy. Ja jag tror att det kan bero på olika saker för olika människor men också för olika tånaglar på samma människa :-)
Jag har upplevt både det du beskriver under 1 och det under 2 på olika tår på samma fot.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.