Fötter somnar samt får "håll" - Löpning
Löpning Träning 8 inlägg 4075 visningar

Fötter somnar samt får "håll"

Anton Tibblin
1989 • Lund
#1
27 april 2009 - 20:53
Gilla 
Hej!

Förra året var jag flitig med mitt springande. Jag lyckades beta av först Lundamilen, sedan Göteborgsvarvet och slutligen Berlin marathon. Sedan september har jag sedan inte tagit ett enda löpsteg (men däremot badminton och lite innebandy).

Jag har som tradition att springa Lundamilen och ska även göra det iår. Tiden går snabbt och jag har endast hunnit 6 träningspass (1mil var) och snart är det dags.

Problem 1: Mina fötter somnar efter cirka 6-7-km (alltid vänsterfoten, och oftast högerfoten). Jag har kommit fram till att det troligen är att jag springer 9/10 kilometer på just asfalt. Det konstiga är att jag inte hade detta problem när jag sprang innan. Då kunde ena foten ibland somna, men vaknade alltid strax efter. Mina skor är allround (kanske det som är felet), samt att jag har inlägg som går upp i hålfoten som ska förebygga att foten somnar. Några tips?

Problem 2: Målet är att komma under 50min. Orken har jag inne, men det som hindrar mig är att jag får håll. Hur kan man förebygga detta, eller framförallt hur man blir av med det.

tack :)
1964 • Hammarstrand
#2
1 augusti 2009 - 19:52
Gilla 
Problem med avsomnade tår hade jag också. Jag bytte til en annan sula i skorna och det öste problemet.
Joel Bylund
1984 • Liljeholmskajen
#3
1 augusti 2009 - 20:16
Gilla 
Jag har haft stora problem med bortdomnade fötter iom att det gör ganska ont. Mortons neurom eller något tror jag det kallas, har att göra med att man klämmer ihop nån nerv pga för trånga skor/strumpor eller dyl.
Jenni Johansson
1973 • Västra Bodarna
#4
1 augusti 2009 - 22:36
Gilla 
snöra om skorna lösare. fötterna svullnar gärna och skorna blir för trånga, det problemet har jag.
1976 • Kallinge
#5
30 april 2010 - 10:12
Gilla 
Jag har precis samma problem. Min vänsterfot somnar efter ca 30 min löpning. Springer 100% asfalt, träning inför gbg varvet. Har aldrig haft detta problem tidigare. Jag har lossat snörningen och efter ett par kilometer släpper det. Skall testa att byta till en tunnare strumpa.
Mattias Taktfast
1973 • Borås
#6
30 april 2010 - 11:42
Gilla 
Ang fötterna: Domningar kan orsakas av olika saker.
Börja med att kolla följande: Om domningarna enbart omfattar de mittersta tårna så kan det röra sig om Mortons neurom och det är en nervinklämning i foten som avhjälps med speciella fotbäddar som du behöver i alla skor i så fall, kontakta ortopedingenjör eller fot-/ skospecialist (ex Löplabbet) i så fall. Om domningarna omfattar hela foten så är det mest troliga att du snörar skon för hårt, eller att skon klämmer för hårt under inre fotknölen (känsligt ställe med ytlig nervpassage). Anledningen till att man snörar en sko hårt kan vara att skon i sig inte sitter bra på din fot. Byt till en sko som sitter bra utan att behöva snöra hårt eller klämmer på ovan nämnt ställe, ev komplettera med bra fotbäddar.
Jöran Roslund
1967 • Göteborg
#7
30 april 2010 - 12:30
Gilla 
1: Jag har haft precis det du beskriver att man får domningar i en fot efter en viss sträcka, fast i mitt fall uppstod det även på annat underlag än asfalt. För mig försvann det oftast om jag stannade och tog av skon och strumpan och satte på dem igen. Vissa gånger har det försvunnit om jag gjort ett "ryck" och sprungit snabbare en sträcka. Mina problem har oftast uppstått i början av säsongen och sedan upphört när jag blvivit bättre tränad.

2: Håll kan jag få om jag ätit för nära inpå löppasset.
1980 • Olofstorp
#8
30 april 2010 - 21:50
Gilla 
Testa med att snöra om snörningen.

När snörändan kommer ur det näst översta hålet så för du in det igen i sista hålet på samma sida alltså du korsar inte sista hålet.

där blir det en ögla som du trär igenom snöret från motsatta sidan.

Då kan du fixera hälen men samtidigt lätta på trycket över vristen.

skorna skall ju sitta lagom tajt, ej strypa blodtillförseln.

Lycka till
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.