Löpning Träning 10 inlägg 8884 visningar

Löpning med unghund - när?

Per K
1974 • Västerås
#1
4 januari 2020 - 19:53
Gilla
Hej, min unghund börjar närma sig nio månaders ålder. Den vanligaste rekommendationen man får när det gäller löpträning med hunden är att vänta till 12-14 månader för att undvika skador. Men i dessa rekommendationer kan det vara otydligt vad som menas med begreppet "löpträning". Innefattar det hård distansträning varje dag? Och på asfalt? Eller är det själva "travandet" och att hunden inte kan styra tempot själv som kan vara skadligt?
Jag har börjat smyga igång med löpträning på tre kilometer i terräng. Hunden älskar det - någon som tror att jag bör sluta med det och vänta några månader till?
Mats Jacobsson
1980 • Torptjärn
#2
4 januari 2020 kl 20:59
Gilla
Rekommendationer är ju alltid rekommendationer. Allt sånt där är ju väldigt individuellt till både hund och ras och hur väl lämpad hunden är beror ju alltid på massa grejer.

Det är nog lite som för oss människor skulle jag säga. Är hunden van att springa mycket lös från valpstadiet, eller har den mestadels gått lugna koppelpromenader hela sitt liv? Är tassarna vana vid underlaget?Det är ju alltid tufft för kroppen att vänja sig vid löpning om man inte är van vid det. Blir hunden väldigt trött och stel när den fått vila så har ni troligen sprungit för långt.

Så länge man anpassar tempo och distans efter hunden tror jag inte det är några problem för en niomånaders, speciellt inte om hunden kan springa lös i skogen (eller att du stannar till när hunden vill stanna och aldrig hetsar den att springa på för du vill det).

Jag har en hund som i princip alltid springer lös och mitt löptempo är i regel långsammare än vad min hund har på en promenad där han springer hit och dit i intervaller. :)

Men det här är mest mina egna åsikter.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#3
4 januari 2020 kl 21:57
Gilla
Bild uppladdad av Thomas Abrahamsson
Vi har en unghund på 14 månader som är mycket fart i. Började lite smått med löpning runt din hunds ålder MEN jag backade på det. Rådfrågade en mycket rutinerad uppfödare som även har bra kontakt med erfarna veterinärer. Och rekommendationen blev att vänta tills 18mån (innan "riktig" löpning) men om man börjar tidigare då får dom inte galoppera! Det är inte pga att dom inte kan, dom klarar det utmärkt. Problemet är att höften inte helt bildat en "kupol" över höftkulan. Man är inte helt säker hur mycket det påverkar med löpningen och därför bättre att avvakta. Det är inte ett problem att låta dom springa löst i skog, det blir så varierat underlag.

Nu kommer ju det komma 10 pers och säga att vi gjorde si och så och det funkade jättebra. Men tänk om det inte hade gjort det pga att man inte kunde hålla sig någon extra månad...? Sen är det absolut så att det spelar roll vad för hund/storlek man har också.

Jag vill nästan inget hellre än att börja springa med vår hund och 6mån bebis samt sambon, men det va liksom inte värt chansningen.
Man kan ju röntga höften, men det kan vara svårt att se redan vid 1år för höften kanske inte är helt färdigväxt då, och som privatperson kanske man inte vill röntga om flera gånger.

Vi har åtminstone valt att ta upp det lite igen nu och "börjat om" med ca 3km gruslöpning i typ 6:30 tempo. Upp till 5min/km går utan att han galopperar men då sambons fart ligger där just nu så kör jag på det. Bra träning för honom att ta det lite lugnt :) målet är att vi tillsammans kan springa i skogen hela familjen!
1969 • Kiruna
#4
4 januari 2020 kl 22:38
Gilla
Har haft jakthundar, främst brittiska stående fågelhundar under många år och blir helt förundrad över vad jag läser här. Skulle hundar inte få springa i skogen innan de är 1,5 år gamla? Låter helt befängt i mina öron.
Sant är att man inte ska träna unghundar alltför hårt och pressa dom. Men den farten en människa kan löpa i är ganska lugn hastighet för en medelstor eller större hund. Och på en jaktdag avverkar de flesta hundar avsevärda sträckor. Man kanske inte ska göra marathonsträckor på asfalt med en hund, men jag tror det bästa man kan göra för sin hund är att motionera tillsammans med den redan från ung ålder. Självklart börjar man väldigt lugnt och ökar sträcka och fart försiktigt.
Hundar är skapta för att springa.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#5
4 januari 2020 kl 23:14
Gilla
"– Man förstör hundar på löpande band och det handlar om okunskap. En hund blir mentalt mogen kring tvåårsåldern, men det kan man inte säga till folk för de vill att de ska jaga redan som valpar, säger Dennis Andersson, hunddressör på Ökersbo hundskola.

Han är utbildad på Statens hundskola i Sollefteå och har förflutet som yrkesjägare.
– Det finns massor av saker att förbereda med hunden innan det är dags för jakt. Man tränar lydnad och spår, stärker samarbetet och får en hund som är redo för uppgiften. Åtminstone ett och ett halvt år ska hunden vara för att kunna släppas på vildsvinsjakt, hävdar Dennis."

Källa: https://www.jaktjournalen.se/tidig-jakt-kan-forstora-din-jakthund/

Skulle nog prata med uppfödaren, en veterinär eller någon annan kunnig om rasen i fråga. Det är olika från ras till ras, och individ till individ.

Skynda långsamt, för hundens skull.
1969 • Kiruna
#6
4 januari 2020 kl 23:48
Gilla
Håller helt med citatet i inlägg #5. Men nu handlade det om lugn löpträning av hundar före 1,5 års ålder, inte vildsvinsjakt.
Jag hävdar däremot att en hund som inte fått springa innan 1,5 års ålder inte haft en chans att utvecklas på ett naturligt sätt. Återigen skall all träning ske lekfullt och stegras mycket försiktigt med hänsyn till just den hunden.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#7
4 januari 2020 kl 23:59
Gilla
Fast i artikeln framgår det att det inte enbart gäller vildsvinsjakt.

Det är enorm skillnad på att låta valpen röra sig och leka i skog och mark och regelrätt träning. Valpar mår bra av att röra sig, givetvis. Men lagom.

Träna på inkallning undertiden man rör sig i skogen är utmärkt. Låta den nosa och undersöka, leka. Underbart.
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#8
5 januari 2020 kl 00:11
Gilla
När är skelettet färdigväxt på hunden t ex, hos stor hund är skelettet inte färdigväxt förrän vid 16 månader. Svenska kennelklubben skriver på sin sida att
"När din hund är runt 7–10 månader gammal kan du börja utöka promenaderna. Tänk på att ”aktivitet” inte är synonymt med att följa med på promenad och emellanåt springa en stund. Den fysiska aktiviteten är en sak, den mentala en annan. Du kan låta din hund leta efter godis, spåra gömda leksaker eller familjemedlemmar. Du kan träna vardagslydnad, lära hunden olika trick, låta hunden balansera på liggande trädstammar, bada och simma."
vilket jag tolkar som att innan dess bör man inte göra något annat än just promenera med valpen. Det är åtminstone något i den stilen de skrivit i sektionen om att äga hund, om unghundar.
"Den lilla valpen och den mycket unga hunden behöver ingen motion i ordets egentliga mening. Tvärtom kan statisk träning vara skadlig för en växande kropp. För de flesta raser bör man inte gå långpromenader, jogga eller cykla med hunden förrän den har nått ett års ålder eller mer. Är du osäker på när och hur hunden kan börja följa med på längre motionsrundor brukar det vara bra att rådgöra med valpens uppfödare om vad som kan vara lagom."

Nu vet jag inte vilken ras det rör sig om men oavsett det så känns det kortsiktigt att börja träna en valp för tidigt. Om det däremot mer handlar om att låta den leka och röra sig i allmänhet, inte regelrätt träning alltså, är det en helt annan sak. Och det är viktigt att vara aktsam, hur mår hunden efteråt? Verkar den trött dagen efter rent av? Påverkas aptiten?

Alla verkar dessutom älska massage :-)

källa: https://www.skk.se/sv/hundagande/tips-och-rad/skotsel/motion/
Hobbylöparn
Östermalms IP
#9
5 januari 2020 kl 08:50
Gilla
Jag började litet lätt vid 12 månaders ålder, typ några kilometer.

Idag är vår Welsh Springer Spanel knappt 5 år och jag springer upp till milen med henne utan problem. Vill dock inte springa längre än så, då jag märker att hon börjar lagga litet på slutet av milrundor.

Tror även det blir litet för monotont för henne att springa längre än så.

I början av rundan gör hon små rusningar hit och dit. Men sen faller hon in i prydligt trav.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#10
5 januari 2020 kl 21:25
Gilla
Precis så som Glenn skriver som gör att folk misstolkar. Vet inte vem du pratar emot Glenn om att hundar inte ska få springa i skogen, har någon sagt emot det? Det handlar om löpning med hund, och det blir monotont.

I övrigt har Annica pepprat på med tänkvärda länkar/citat!

Återigen, det handlar ju inte om ifall hunden kan eller inte kan. Jag har (tyvärr) sprungit en kilometer i under 4fart med Nico, för han kan ju! Som påpekats är det skelettet som ska växa färdigt
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.