Löpning Avancerad träning 8 inlägg 5767 visningar

Höjs AeT med löpträning eller är den konstant oavsett konditionsnivå?

Marco L
1973 • Lysekil
#1
11 december 2019 - 22:00
Gilla
Jag lågpulstränar (100%) nu under grundträningen och håller då pulsen under 140 bpm. (Min uträknade aerobatröskel. AeT)
Jag kan då springa i ca 4:40 tempo.

Mitt anaeroba tröskeltempo är enl. tabeller ca 4:00 tempo. (AnT)

Med träning över tid kommer (förhoppningsvis) det aeroba tempot att höjas (och närma sig AnT) men kommer min aeroba tröskelpuls också att höjas eller ligger den kvar konstant på 140 bpm?

Borde jag flytta upp AeT från 140bpm till 145 bpm efter några månader?

Någon som har koll på sambanden? :)
1967 • Torslanda
#2
12 december 2019 kl 10:20
Gilla
Du kommer tveklöst sänka pulsen vid samma fart och således ändras både tempo och puls. Jag gjorde ett laktat test i början på året med dessa värden:

Tempo: 5:25
Puls 155

I augusti efter mycket lågpuls och en del lopp så fick jag detta

Tempo: 4:35
puls: 158

Du bör känna något liknande, att farten vid samma puls förbättras. I princip brukar jag följa HADD rekomendationer här, när du känner att du kan hålla en viss fart utan att pulsen sticker iväg så kan du höja pulsen ca 2 slag och träna vidare. Finns säkert vetenskapliga beräkningar på detta men för mig har det kännts rätt bra att ta 2 slag i taget och ibland verifiea detta på Aktivitus. Har stämt riktigt bra hitills. På liknande sätt har även vilopulsen sänkts markant men anaeroba tröskeln är i princip oförändrad då den inte blivit tränad. Det gör jag dock nu:-)


Marco L
1973 • Lysekil
#3
12 december 2019 kl 20:22
Gilla
#2 Tack för ditt svar :). Fin utveckling!
Nästan en hel minut snabbare per kilometer.

Jag ska fortsätta några veckor till innan jag gör en ny formtest.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#4
12 december 2019 kl 21:12
Gilla
Känns som att även mängden spelar roll, för skulle jag lägga alla pass på VT så hade det ändå blivit slitsamt, även utan intervallpass. Med ca10mil på 160puls i 4:00fart låter tufft, trots att testet på Aktivitus gav mig testvärdena
Marco L
1973 • Lysekil
#5
13 december 2019 kl 00:09
Gilla
#4.
VT = "Ventilation" Treshold? Är det samma som AeT (Aerobic Treshold, ~2 mmol/l)?

Om du har ett AeT/VT på 160+ bpm. Vad ligger ditt AnT på då? 180 bpm? Maxpuls =?

Ja, ligga på i 4:00-tempo 10 mil i veckan låter onekligen ganska tufft. Det beskrivs ju ofta som "easy pace" och zone 1. Men har också läst att det kan bli tufft att hålla tempot om man är riktigt bra aerobt tränad.

Jag skulle dock gissa att AeT ligger lite lägre än VT. Eller jag blir inte direkt anfådd i mitt uträknade AeT-tempo iaf. (Kanske att jag ligger för lågt i puls.)

Jag skulle beskriva att AeT (140 bpm) för mig motsvarar "den första lilla förnimmelsen av difus ansträngning" i lungregionen. (Innan dess så känns löpningen 100% ansträngningsfri.)

Det vore intressant att höra om fler fakta och insikter kring ämnet.

Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#6
13 december 2019 kl 09:53
Gilla
Bild uppladdad av Thomas Abrahamsson
Ja, VT är en annan benämning på "AeT" (lägger megatexten längst ner). Inte specifikt 2mmol men ja, den "första" tröskeln.
Enligt testet är VT 160bpm. Har LT/AT vid ca172. Maxpuls ca 194. Så min "zon3" är ganska liten.
När du säger "zone 1", är det i 3 zoner eller 5? För i 5 så är det väl även inkl zon2.
Jag blir anfådd vid min AeT/VT men laktatet ligger stabilt. Blev förvånad under testet då upplevelsen va betydligt mer ansträngande än vad laktatet visade.


"Ventilatorisk tröskel (VT) definieras som den intensitet vi kan nå innan blodlaktatnivåerna börjar öka över vilovärde. Vissa studer specificerar tröskeln som den nivå då nivån har ökat minst 1mmol över vilovärde. Har du 0,5 mmol laktat i blodet vid vila, så är din ventilatoriska tröskel på 1,5 mmol. Men de finns de som säger att det bara är en första ökning som räknas och inte specifikt 1mmol över vilovärde. Detta kallas också Aerob tröskel, vilket är samma tillfälle...
...Sen har vi Laktattröskel (LT) eller Anaerob tröskel (AnT) som det också kallas...
...Aerob tröskel kan som sagt benämnas AT vilket är detsamma som svenska Ventilatorisk Tröskel (VT). Vi har också den Anaeroba tröskeln (AT) som är nästa steg, den benämner vi även som laktattröskel (LT). Hux flux finns det två stycken AT, så då använder vissa forskare begreppen ”första” och ”andra” laktattröskeln vilket är samma sak. Vi använder här i denna artikel, begrebben VT och LT för att vara enhetliga." https://www.presteramera.com/mjolksyra-2/
Marco L
1973 • Lysekil
#7
13 december 2019 kl 18:03
Gilla
Tack Thomas.
Intressant att få en inblick i testet!

Coolt att din zone 3 har blivit så begränsad. Dax att pressa upp LT nu då :)

Ja, det är sant.. zone 2 ska nog också räknas med. (jag grejar inte med zoner till vardags)

/Jag kämpar vidare med min aeroba träning nu under vintern. Hoppas det blir en bra grund att fartträna vidare på närmare våren.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#8
13 december 2019 kl 21:28
Gilla
Ja, hade LT kunnat ligga något slag högre så hade det varit positivt :)

Tror absolut att det är rätt tid att köra som du tänker. Vet inte vad din volym är men är den inte allt för hög så kommer ju kroppen ändå hinna återhämta sig. Bara lite kul ge en viss bild av hur det kan de ut.
Kan ju tillägga att jag inte medvetet försökt att pusha VT och inte heller försökt ligga så högt i puls på distansen. Så uppenbarligen kan det ändå gå att få den hyfsad
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.