Löpning Kläder, Skor & Prylar 29 inlägg 7764 visningar

Hur hanterar ni era pass

1965 • Täby
#1
11 oktober 2019 - 11:28
Gilla
Skum, titel, men jag menar var registrerar ni er träning, etc?

Hittills så har jag använt Sporttracks, som ju är ett PC program. Det kommer att läggas ner. Där har importerat från Garmin Connect (.fit-fil) och där jag har skrivit mina noteringar samt registrerat vilka skor (för att få lite koll på mil).

Jag har också kunnat titta på olika typer av pass (gruppera på namn, eller annat) och se statistik. Denna del är ganska trevlig.

Sen har jag via plug-in kunna exportera från PC-programmet till Jogg, via plug-in.

Jag funderar på att göra noteringar direkt i Garmin. Vad föreslår ni, gör i mobilen eller på web-sidan? Där verkar det som att man kan registrera utrustning också.

Kan man se sin utveckling för en viss runda. över tiden eller så? Jag har inte ens kunna hitta hur man söker eller hittar alla rundor med visst namn. Eller måste man ha sparat detta som en bana? Input mottags extra gärna på just denna bit. Bla om ni föredrar mobil eller web-sidan.

Hur funkar Joggs import från Garmin? Manellt initierad? Följer skor, kommentarer och sånt med?
< < < 1 2 > > >
Kim Ahola
1970 • Västerås
#2
11 oktober 2019 kl 11:49
1 Gilla
Tipsar om att spana in runalyze.com. Gratis och funktionsspäckat och just gratis gör det ju enkelt att testa.
1954 • Lerum
#3
11 oktober 2019 kl 13:10
2 Gilla
Hej @Tibor. Joggs import från Garmin görs automatisk då du kopplar ditt konto till olika tjänster (välj inställningar i ditt konto).
Vill du även se höjdkurvan på kartan då kan du betala BARA 250kr/ÅR till Stjärnmedlenskap. https://www.jogg.se/Medlemmar/Stjarnmedlemskap.aspx
Jag tycker att det är värd priset :-) Mvh:Tony
1983 • Karlstad
#4
11 oktober 2019 kl 13:19
Gilla
Utrustning följer inte med export från garmin, varken till jogg eller strava.
Just nu så loggar jag skor i garmin connect men skriver noteringar (och bifogar någon enstaka bild) i strava.

Hur utbyggd är utrustningsdelen i jogg? Kan man exempelvis söka på pass med ett visst par skor?
1984 • Göteborg
#5
11 oktober 2019 kl 18:03
1 Gilla
Känner mig riktigt stenålders, skulle nog löna sig att uppgradera sig, men än så länge är faktiskt Runkeeper huvudloggen för mig. Funktionerna där duger, får bra överblick och kan ju notera andra uppgifter från klockan själv om jag vill.
Har en Suunto-klocka som jag väl inte lärt mig till 100% och som inte heller funkar till 100%, dessutom vill jag av andra skäl alltid ha med mobilen, inte alltid klockan. Men den är bra att ha när den funkar, regnar det så får mobilen frispel om det blir blött på skärmen, då håller man tummarna att klockan håller sig det passet så skriver man in det viktiga manuellt sen.

Jag kör Strava också och Suuntos egen app, men nuförtiden kör jag för långsamma pass för att man ska vilja visa upp dom, och endast varannat pass blir överfört pga den opålitliga klockan.
Har precis börjat skriva fysisk träningsdagbok på papper också som ett test, för att se om jag får bättre översikt då.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#6
11 oktober 2019 kl 18:08 Redigerad 11 oktober 2019 kl 18:10
Gilla
Jag kör också import från Garmin till Jogg, däremot har jag kanske inte lagt tillräckligt mycket tid på att konfigurera Garmin-delen, så Jogg-importen blir därefter?
T ex, även om jag har en aktivitetsprofil på klockan som heter Trail och som syns som Trail i Garmin Connect och Garmin Express, men på Jogg blir det ändå Distans-löning förvalt. Jag får själv lägga till utrustning och skor manuellt.
Men ja, Jogg kan spara rundor med ett visst namn som tidigare person sa, man kan jämföra dem. Och som betalande medlem får man med höjdkurvorna.
Totaldistans på en sko, men inte enkelt se vilka rundor de varit på.
1965 • Täby
#7
12 oktober 2019 kl 12:43
1 Gilla
Tack alla!

Så, antagande att man nöjer sig med Garmin Connect och Jogg, då får man göra analys, jämföra rundor etc i Jogg. Dvs ingen idé att jag letar vidare i Garmin Connect efter sånt? (Gör mig förvånad, men men...)

Loggning av utrustning behöver jag inte ha i Jogg, det räcker med ett ställe för det.

Men jag vill absolut kunna titta på en viss vända, historiskt, och se hur senaste repan var mot de tidigare gångerna. Eller leta efter en runda som är en viss längd, etc. Lustigt att Connect verkar helt sakna dessa möjligheter.

Betalande medlem är en självklarhet för mig. :-)

Hobbylöparn
Östermalms IP
#8
12 oktober 2019 kl 12:57
Gilla
Jag har allt i molnet, dvs Garmin connect. En fantastisk databas, med bra BI-funktioner.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
12 oktober 2019 kl 15:14
4 Gilla
Besvärligt det där. Innan jag hade någon gps-klocka loggade jag manuellt på papper. Sen blev det ett PC-program för Garmin, blev tvungen att byta till när det lades ner, eller rättare när jag bytte dator gick det inte längre att ladda ner det programmet. Jag reggade mina pass på puls.se, sen las den ner och jag bytte till jogg.
Sen dog min Garmin och jag bytte till Suunto av ett enda skäl - jag kunde fixa en display som visade vad jag ville. Sen bytte jag till en bättre Suunto som redan rån början hade en utmärkt display. Men nu är de på gång att lägg ner sitt webbprogram där jag har analyserat.
I stället har det kommit en app för telefonen med en massa lull-lull som att lägga upp ens pass automatiskt på olika ställen, följa kompisar, lägga till foton och en hel massa annat jag inte vill ha.
Vill kunna se mina pass på en stor dataskärm och inte gå omvägen via mobilen. Laddar ju ändå klockan via datorn, lika bra att köra över siffrorna samtidigt. Det inser de inte på Suunto. Vet inte hur Garmin och Polar tänker. Men de vill väl visa sms i klockan ?
Helst vill jag inte vara beroende av internet heller.
Kanske slutar med papper och penna som det började. Lita mer på känslan. Sätta ett kryss i väggkalendern de dagar jag har tränat ;-)
Men jag är ju lite siffernörd.
1965 • Täby
#10
12 oktober 2019 kl 19:07
Gilla
#8 Jag måste ha missat dom där BI funktionerna...
Hobbylöparn
Östermalms IP
#11
12 oktober 2019 kl 20:13
Gilla
Re 10:

I webversionen; rapporter
I appen; aktiviteter löpning

Du kan se på veckonivå, total per månad eller helår.

Går också att jämföra mellan olika perioder genom att scrolla fram och tillbaks. Ex.vis månadstotal i år jämfört med tidigare år.

Allt grafiskt.
1973 • Stockholm
#12
14 oktober 2019 kl 12:05
Gilla
För att se hur man utvecklas för en viss runda så kan man använda Strava segments. Man kan där se hur en viss runda gått historiskt för en själv men också jämföra sig med andra Strava användare.

Jag använder Garmin connect som är kopplad till Strava för att få in data i Strava.

För att se hur många mil jag har på utrustning (skor), så nöjer jag mig med Garmin connect. Garmin connect kör jag på telefonen och på webben. Import via telefonen.
Henric Karlsson
1973 • Linköping
#13
14 oktober 2019 kl 13:13
Gilla
> Men jag vill absolut kunna titta på en viss vända, historiskt, och se hur senaste repan var mot de tidigare gångerna

I connect: gå till activiteter och gör en sökning, markera dom du är intresserade av och klicka på knappen "jämför x av 4" (jo verkar som att man som mest kan jämföra 4 st i taget.)

En annan sak som tog en stund innan jag listade ut ... under rapporter, längst ner finns det en luddig rubrik som lyder "förloppssammanfattning". Där finns det fler/bättre filter.

Oklart om det funkar från appen också, använder den bara i nödfall.
1965 • Umeå
#14
14 oktober 2019 kl 15:59
Gilla
Jag har också använt Sporttracks. Nu gör dom om till ett web-interface (kallat Mobi" så att data sparas i molnet. Fungerar rätt bra, helt ok gränssnitt. Kan hämta data automatiskt ftån Garmin Connect. Nackdelen är att det inte går att exportera från ST mobi till jogg, vilket är möjligt med Stå PC-program.

Lurigt detta med var data bäst sparas långsiktigt, Oldboy illustrerar problematiken väl. Vill ju kunna byta klocka utan att förlora möjligheten att använda data. Dessutom svårt att förutse vilka tjänster som kommer att finnas kvar om säg fem år. Det sista talar väl för att välja någon av de stora internationella (sorry jogg...)
1954 • Falun
#15
14 oktober 2019 kl 20:50
1 Gilla
Just att hitta samma pass sker ju med automatik med Strava. Behöver inte ens vara identiskt pass utan tillåter små variationer.
1965 • Täby
#16
17 oktober 2019 kl 18:47
1 Gilla
Tack igen för tipsen.

Runalyze verkar ju väldigt bra. Har bara testat under dagen, men den svarat snabbt och så. Är ju ibland ett problem när det är webbaserat. Nu gjorde den auto-import från GC, och då kom inte namnat på rundan med. Får se om det går att justera.

Jag har tittat runt lite i analys-delarna i GC och det går nog också att använda, men just att jämföra rundor hittar jag inte där.

Ja, var har man sitt data. Det är ju frågan. Jag som SQL-Nisse kommer nog i slutändan att ha den i en databas (använda XML och GIS funktionaliteten i SQL Server) och sen kunna göra vad jag vill med SQL-frågor.

Sen gäller det att sy ihop allt, och göra en cut-off när man växlar över. Men det ser ut som att det blir GC (import automatiskt och hålla koll på skor), Runalyze (analys) och Jogg (socialt och kanske också hålla koll på rundor). Och sen då SQL-biten, där jag äger mitt data.

Hehe, det är aldrig enkelt...
1982 • Stockholm
#17
18 oktober 2019 kl 12:32
Gilla
Kör lite på samma spår som Oldboy#9

Efter många olika ställen inkl jogg.se så har det slutat med att jag enbart använder Suuntos egna sida för analyser. Tycker den levererar precis det jag behöver. Suuntos app fungerar okej för att kolla enklare data, men inte i närheten av lika bra som den webbaserade. Strava använder jag mest som ett verktyg för att följa segmenten och för att pusha och bli pushad av andra träningsnördar. Mer för den sociala och trevliga delen, än för den analytiska.

Allt manuellt pill utöver de två ovan har jag slutat upp med helt, då det helt enkelt inte blir konsekvent och därför inte lika tillförlitligt att analysera.
1984 • Göteborg
#18
18 oktober 2019 kl 13:38
Gilla
Ursäkta halvkapning; ni som har hållit på länge och kanske redan märkt av bieffekter av att byta program osv, vad är det för data ni saknar mest i efterhand att kunna se, säg så långt som 5-10 år tillbaka?

Funderar också på att göra någon slags backup, fast i mycket enkelt format, med bara det man verkligen kan ha användning för.

Rekordtider är såklart kul att spara men de är ju så få så det går ju enkelt att bara skriva ihop. Totala årsdata och/eller månadsdata med någon slags överblick av totalsträcka/totaltid/snitt-tid kanske vore bra att ha om man vill analysera rekordtider eller skador? (och kanske märka ut när en skada uppstått så det kommer med i sammanhanget?) Borde ju också vara ganska enkelt om man inte redan har för många år att gå igenom.
Är det fler långsiktiga saker ni verkligen skulle sakna om allt bara försvann?
Daniel
1979 • Stockholm
#19
18 oktober 2019 kl 13:53 Redigerad 18 oktober 2019 kl 13:55
1 Gilla
Inte direkt svar på frågan. Men om man exporterar gpx (eller fit-filerna) och sparar dom på ett separat ställe, då har man ju kvar "rådatat" för att kunna importera om det dyker upp någon ny tjänst i framtiden. Jag kör:

-Garmin connect
-Synk från Garmin till strava
-FIT-filer som jag kopierar manuellt från klockan till HD (som backup:as regelbundet)

På det här sättet kommer ju inte allt att plötsligt försvinna..

Det jag saknar mest är väl att innan 2013 hade jag ingen GPS-klocka så innan dess har jag bara ungefärliga tempon och distanser (förutom tävling där jag har korrekta resultat).
Oldboy
1952 • Danderyd
#20
18 oktober 2019 kl 14:17
1 Gilla
Jag sparar så många mellantider jag kan från lopp, mest maraton. Både officiella och egna km-tider (som ju då diffar en del mot de officiella tyvärr).
Men visst kan man spara rådatafiler från pass men det är bara enstaka nyckelpass "kanonpass" som jag någonsin skulle sakna, hellre månadssammanställningar t ex. eller noteringar om skador. Finns nog användning för en liten enkel skrivbok...
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.